Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

5 Основні напрямки підвищення ефективності роботи підприємства від використання нематеріальних активів

У більшості випадків вкладання в нематеріальні активи це вкладання у об’єкти промислового застосування – придбання ліцензій на використання технології виготовлення продукції, витрати на надання технічної допомоги і інженерних послуг по проектуванню і розміщенню виробничих потужностей, організації управління технологічними процесами, збуту і обслуговуванню ліцензованих виробів тощо. Тому ефективність цих вкладень повинна розглядатися з позиції підвищення прибутковості виробництва.

Ефект від придбання підприємством права використання запатентованого виробничого досвіду і знань, а також «ноу-хау» може бути визначено тільки за результатами реалізації підприємством продукції, яка вироблена з використанням ліцензії або «ноу-хау».

Однак обсяг продаж залежить від багатьох інших факторів (ціни, попиту, якості товару тощо) і викреслити ізольовану дію кожного з них дуже важко.

Кінцевий ефект від використання нематеріальних активів виявляється у загальних результатах господарської діяльності: в зниженні витрат на виробництво, підвищенні обсягів збуту продукції, збільшення прибутку, підвищення платоспроможності і стійкості фінансового стану. Зважаючи на це найважливішим принципом управління динамікою нематеріальних активів є формула: темпи зростання віддачі повинні випереджувати темпи зростання витрат капіталу. Іншими словами, в динаміці темпи росту виторгу від реалізації продукції або прибутку, повинні випереджувати темпи росту нематеріальних активів.

Список літератури

  1. Законодавчі акти України

  2. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория экономического анализа. - М.: Финансы и статистика. 1996. - 288с.

  3. Мец В.О. Економічний аналіз. (Збірник практичних завдань і тестів за даними П(с)БО): Навч. посіб. К.: КНЕУ, 2001. - 236с.

  4. Болюх М.А., Горбаток М.І. Збірник задач з курсу „Економічний аналіз": навч посібник. - К.: КНЕУ 2002. - 232с.

  5. Івахненко В.М. Курс економічного аналізу.: Навч. методичн. посіб. Для самост. вивч. дисц. - К.: КНЕУ, 2000. - 263с.

  6. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навч. посібник. - К.-.МАУП, 2000. - 152 с.

  7. Лапішко М.Л. Основи фінансово-статистичного аналізу економічних процесів. - Львів: Світ, 1995. - 328с.

  8. Савіцкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: ИНФРА - М., 2003 - 256с. - (серия „Вопрос - ответ").

  9. Савіцкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия.: 2-е изд., - Мн.: ЧП „Экоперспектива", 1998. - 498с.

  10. Івахненко В.М. Курс економічного аналізу.: Навч. посіб. - К.: Знания - Прес, 2001.206с. П.Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Методика финансового анализа. - М., 1996 -176с.

  11. Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Методика фінансового анализа. – М.: 1996 – 176 с.

89