Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

7 Аналіз структури джерел коштів підприємства

Інформація про величину власних джерел коштів підприємства представлена у розділі 1 пасиву і до них в першу чергу відносять:

  1. Статутний фонд (статутний капітал) – це вартісне вираження сукупного вкладу засновників і власників у майно підприємства при його створенні. Розмір статутного капіталу вказується в засновницьких документах;

  2. Резервний фонд – це джерело власних коштів, створений підприємством у відповідності до законодавства шляхом відрахувань від прибутку;

  3. Фонд спеціального призначення – це джерела власних коштів підприємства, які створюються за рахунок відрахувань від прибутку, який залишився у розпорядженні підприємства;

  4. Нерозподілений прибуток та інші джерела.

Дані про стан та динаміку запозичених коштів відображаються у 2 та 3 розділах пасиву. До них відносяться довгострокові та короткострокові кредити банків, довгострокові та короткострокові позики (суди взаємодавця, окрім банків); кредитна заборгованість підприємства постачальникам та підрядчикам; заборгованість по розрахунку з бюджетом та інше.

8 Аналіз забезпечення підприємства власними обіговими коштами

Фактор наявності власних обігових коштів має велике значення для нормативних умов господарської діяльності. Якщо є засоби, то підприємство може розраховуватися з робітниками підприємства, постачальниками та іншими людьми.

Для визначення наявності власних обігових коштів використовується баланс підприємства: з першого розділу пасиву балансу віднімають перший розділ активу балансу і отриманий результат зрівнюють з нормативом.

Аналіз забезпечення підприємства власними обіговими коштами розглядається на прикладі.

Таблиця

Показники

На початок року

На кінець року

Відхилення +, -

1. Джерела власних і прерівнених до них коштів (Р1п)

126774

130830

+4056

2. Основні кошти та інш. позаобо-ротні активи (Р1а)

102428

105877

+3449

3. Власні оборотні та преріненні до них кошти (р1 – р2)

24346

24953

+607

4. Норматив власних обігових коштів

23761

24963

+10202

5. Надлишок + (- недостача) обі- гових коштів (р3 – р4)

585

-10

-595

По даним таблиці видно, що підприємство має недостачу власних обігових коштів на кінець року на суму 10 тис. грн. При цьому норматив обігових коштів виріс +1202 тис. грн., фактичний ріст складає +607 тис. грн.

Таким чином підприємство не забезпечило збереження власних обігових коштів, допустило перевитрати їх проти нормативу на суму 595 тис. грн.

Можливі три варіанта співвідношення фактичного запасу обігових коштів і нормативу:

    1. Запаси повністю і по елементам відповідають нормативу;

    2. Запаси повністю і по елементам менше нормативу.

Це негативне явище так як зниження виробничих запасів ставить під загрозу безперервність подальшого процесу виробництва.

Дуже рідко буває, що не заповнення нормативу являється результатом хорошої постачальницько-збиткової діяльності і підприємство зуміло наладити безперервний процес виробництва з меншими залишками обігових коштів.

    1. Запаси в цілому і по елементам вище нормативу

Тут можливі два ряда причин:

  • підвищення запасів визвано створенням сезонних запасів сировини. В цьому випадку зверх нормативні запаси кредитуються банком і фінансовий стан не погіршується;

  • зверх нормативні запаси створюються без серйозних на те причин, вони приводять до напруженого фінансового положення.

Загальні відхилення запасів і залишків нормованих обігових коштів може затушевати відхилення по окремим елементам, тому при аналізі необхідно виявити зверх нормативні запаси в середині кожної групи.