Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 2ОП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Як розрахувати товщину циліндрової частини посудини, що працює під тиском?

Розрахунок циліндричної частини посудини зводиться до визначення товщини стінки посудини. Для розрахунку тонкостінних посудин викор.:

; мм

де D з , Dв , Dср – діаметри циліндричної посудини;

Р – робочий тиск в посудині;

- допустимі напруження;

Φ – коеф. міцності швів циліндричних елементів в повздовжньому

напрямі(0,7-0,9);

С – припуск до розрахункової товщини стінки на корозію.

Для товстостінних крім напружень від внутрішнього тиску враховують і температурні напруження в результаті перепаду температур, які небезпечні при внутрішньому тиску і зовнішньому обігріву.

Температурні напруження внутрішньої стінки

Температурні напруження зовнішньої стінки

де Е – модуль пружності;

α – коеф. лінійного термічного розширення;

tз і tвн – температури зовнішньої і внутрішньої стінок посудини, °С;

µ - коефіцієнт Пуассона ( 0,3 для сталі);

lп – довжина посудини;

Е і α залежать від матеріалу і середньої температури стінки

Q – теплові напруження поверхні нагріву

S – товщина стінки посудини, мм

λ – коефіцієнт теплопровідності стінки

2. Які технічні вимоги до впм?

Згідно нормативних документів розробку їх повинні здійснювати тільки головні науково-дослідні, проектно - конструкторські організації. В свою чергу розробку конструкторської документації на виготовлення вантажопідіймальних машин повинні здійснювати організації , які мають дозвіл від органу Держгіртехнагляду.

Вантажопідіймальні машини і їх вузли згідно стандарту , які завозяться із-за кордону повинні відповідати нашим правилам безпечної експлуатації, мати сертифікат про відповідність нашого вузла. Цей сертифікат видається сертефікаційним центром України і документи, які супроводжують вузол чи машину повинні бути перекладеними. Згідно тех. вимог вантажопідіймальні крани повинні бути стійкими в робочому і неробочому станах. А саме розрахунок стійкості проводиться при слідуючих умовах:

- при дії випроб. навантаження;

- при дії самого вантажу;

- при відсутності вантажу;

- при раптовому знятті вантажу;

- при монтажі і демонтажі крану.

Розрахунок на всі ці види стійкості проводиться згідно норм. документів. Механізми підйому вантажу зміни вильоту повинні бути виконані таким чином, щоб опускання вантажу або стріли здійснювалось при включеному двигуні. Механізми вантажопідйомних машин обладнані кулачковими муфтами, фрикційними муфтами або іншими механізмами чи приспосібленнями слід контролювати, щоб переключення швидкостей самовільно не можна було зробити. Примінення фрикційних муфт, кулачкових муфт в механізмах для підйому людей, розплавлення металу або шлаку ні в якому разі не можна використовувати. При технічних оглядах проводять статичні і динамічні випробування.

Отже, ВПМ які знаходяться в роботі підлягають періодичним ТО і частковому огляду. Частковий огляд проводять не рідше 1 разу в 12 місяців, повний не рідше 1 разу в 3 роки. Такі огляди не проводять для ВПМ, які встановлюють в машинних залах елек. станцій, насосних станціях, компресорних ст. , на буровій, які використовують в основному для ремонту обладнання і їх огляд прговодять1 раз в 5 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]