Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 2ОП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2. Який вид перевірок проводиться при повному технічному огляді впм?

Повний ТО проводиться інженернотехнічним працівником по нагляду за ВПМ і участю особи, що відповідальна за справний стан крану. Результати і дати повного ТО (первинного) записують в техпаспорт. При повному ТО ВПМ проводять наступні операції: зовнішній огляд, статичні випробування, динамічні випробування.

  1. В залежності від яких характеристик встановлюють допустимі опори заземлюючих пристроїв, їх значення?

Згідно з вимогами Правил улаштування електроустановок опір захисного заземлення в будь-яку пору року не повинен перевищувати:

  • 4 Ом – в установках напругою до 1000 В; якщо потужність джерела струму (генератора або трансформатора) 100 кВА і менше, то опір заземлювального пристрою допускається до 10 Ом;

  • 0,5 Ом – в установках напругою понад 1000 В з ефективною заземленою нейтраллю;

  • 250/Із, але не більше 10 Ом – в установках напругою понад 1000 В з ізольованою нейтраллю; якщо заземлювальний пристрій одночасно використовують для електроустановок напругою до 1000 В, то опір заземлювального пристрою не повинен перевищувати 125/Із, але не більше 10 Ом (або 4 Ом, якщо це вимагається для установок до 1000 В). Тут Із – струм замикання на землю, А.

  • Захисному заземленню підлягають металеві не струмоведучі частини обладнання, котрі через несправність ізоляції можуть опинитись під напругою і до котрих можливий дотик людей або тварин. При цьому в приміщеннях з підвищеною небезпекою та в особливо небезпечних за умовами ураження струмом, а також в зовнішніх установках заземлення обов'язкове при номінальній напрузі електроустановки понад 42 В змінного і понад 110 В постійного струму, а в приміщеннях без підвищеної небезпеки – при напрузі 380 В та вище змінного струму; 440 В і вище – постійного струму. Лише у вибухонебезпечних приміщеннях заземлення виконується незалежно від значення напруги установки.

  1. Охарактеризуйте процес горіння.

Горіння – це екзотермічна реакція окислення речовини, яка супроводжується виділенням диму та (або) виникненням полум'я і (або) свічення. Для виникнення горіння необхідна наявність горючої речовини, окислювача та джерела запалювання. Розрізняють два види горіння: повне – при достатній кількості окислювача, і неповне – при нестачі окислювача. Продуктами повного горіння є двооксид вуглецю, вода, азот, сірчаний ангідрид та ін. При неповному горінні утворюються горючі і токсичні продукти (оксид вуглецю, альдегіди, смоли, спирти та ін.). За швидкістю розповсюдження полум'я горіння поділяється на

  • дефлаграційне (в межах 2 – 7 м/с);

  • вибухове (при десятках і навіть сотнях метрів за секунду);

  • детонаційне (при тисячах метрів за секунду).

Горіння може бути гомогенним та гетерогенним. При гомогенному горінні речовини, що вступають в реакцію окислення мають однаковий агрегатний стан, наприклад газоподібний. Якщо при цьому горюча речовина та окислювач не перемішані, то відбувається дифузне горіння, при якому процес горіння лімітується дифузією окислювача через продукти згоряння до горючої речовини. Якщо початкові речовини знаходяться в різних агрегатних станах і наявна межа поділу фаз в горючій системі, то таке горіння називається гетерогенним. Гетерогенне горіння, при якому одночасно утворюються потоки горючих газоподібних речовин, є одночасно й дифузним. Як правило, пожежі характеризуються гетерогенним дифузним горінням, швидкість переміщення полум'я якого залежить від швидкості дифузії кисню повітря до осередку горіння.

Задача

Розрахувати сталевий строп для підйому вантажу 20т. Число віток стропа n = 4. Кут стропа з вертикаллю α = 30°. Коефіцієнт запасу міцності К = 10. σ = 160кг/мм2.

1. Знаходимо зусилля у вітках стропа при 4-х вітках:

2. Розрахункове розривне зусилля:

Білет № 12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]