Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 2ОП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Білет №1

1. Які посудини і апарати називаються такими, що працюють під тиском? Які посудини не підлягають дії нормативних документів?

Посудинами і апаратами, які працюють під тиском називаються закриті пристрої, які знаходяться під тиском пару, стисненого повітря, газу, рідини. І в яких р > 70 кПа, V > 25 л. А також:

  • Цистерни і бочки для перевезення зріджених газів, тиск парів яких при температурі до 50°С перевищує 70 кПа

  • Посудини, цистерни для зберігання, перевезення зріджених газів, сипучих тіл, штучних тіл без стиску, але для опорожнення необхідно створити тиск > 70кПа

  • Балони, які призначені для перевезення, зберігання стиснених, зріджених газів під тиском > 70кПа.

Не підлягають дії нормативних документів прилади парового і водяного опалення, посудини і балони до 25л, в яких добуток ємності в л на робочий тиск в атм. не перевищує 200 од. Р∙V ˂ 200. Трубчасті печі, посудини із неметалічних матеріалів і військового призначення.

2. Як проводяться статичні випробування впм?

Мета статичних випробувань – перевірка міцності металевих конструкцій ВПМ і стійкості від перевертань (для стрілових кранів). Статичні випробування кранів здійснюють навантаженням, яке на 25% перевищує вантажопідйомність. Кран встановлюють над опорами кранових шляхів, ф його візок – в положення, котре відповідає найбільшому прогину. При стріловому крані стріла встановлюється відносно ходової платформи в положення, яке відповідає найменшій стійкості крана. Гаком захоплюється вантаж і піднімається на висоту 200 – 300 мм (при стріловому крані 100 -200 мм) з подальшою витримкою в такому положенні на протязі 10 хв. По закінченні 10 хв вантаж опускають і перевіряють наявність чи відсутність залишкової деформації моста крана (при стрілових кранах вантаж не повинен опуститися на землю, не повинні зявитися тріщини, деформації).

3. Які види травм можливі під дією електричного струму?

Електричний удар – дія струму на організм в результаті якого мязи тіла людини скорочуються (судорожно зменшуються) встановлено, що в результаті ел. удару можливий параліч важливих органів: серце, мозок.

Ел. травма – така дія струму під час якої пошкоджуються тканини – шкіра, мязи, кості, зв’язки. Особливу увагу представляють ел. травми у вигляді опіків, ел. опіки зявляються в місцях контакту тіла людини із провідниками, ел. дугою.

Ел. шок – нервова реакція організму на збудження ел. струмом, і вона проявляється в людини в порушенні дихання, кровообігу і обміну речовин, сильно діє на центральну нервову систему і приводить до скорочення мязів.

4. Основні показники пожежонебезпеки

Температура спалаху – сама низька температура горючої речовини при якій в умовах спеціальних випробовувань над її поверхнею утворюються пари або гази, які здатні спалахнути від джерела запалювання, але швидкість недостатня для стійкого процесу горіння.

Температура запалювання – найменша температура речовини при якій в умовах спеціальних випробовувань речовина виділяє горючі пари і гази, а також швидкість така, що після їх запалювання виникає стійке полум’яне горіння. Використовується для оцінки пожежної небезпеки обладнання, технолог. процесів.

Температура самозапалювання - найменша температура речовини при якій відбувається різке збільшення швидкості екзотермічної реакції, яка закінчується горінням. Використовується для визначення групи вогненебезпечних сумішей, щоб забезпечити правильний вибір вибуховозахисного обладнання.

Нижня границя вибуху – найменша концентрація парів нафтопродуктів у повітрі, при якій можливий вибух.

Верхня границя вибуху – найбільша концентрація парів нафтопродуктів у повітрі, при якій ще можливий вибух.

Задача

Розрахувати верхню і нижню границі вибуху суміші в склад якої входить 60% метану, 10% етану, 20% пропану, 10% бутану.

Де q1 – вміст горючих компонентів в процентному відношенні від сумарного вмісту горючих компонентів

С1 – верхня, або нижня границя запалення горючих компонентів ( з табл.)

Білет №2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]