Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 2ОП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Перечисліть методи випробування посудин, що працюють під тиском, їх короткий зміст.

Методи випробування посудин, що працюють під тиском: механічні, металографічні і гідравлічні.

Механічним випробуванням повинні підлягати контрольні стикові зварні з’єднання з метою перевірки відповідності їх механічних властивостей вимогам цих Правил і технічних умов на виготовлення посудини.

Вибирають із партії одну із посудин і перевіряють стикові зварні шви на міцні сні характеристики. Провіряють на стендах статичними випробуваннями на розтяг, згин і пластичність.

Металографічні проводяться для зварних швів і зводяться до вивчення макро- і мікроструктури дослідженням металу по злому.

При гідравлічному випробуванні посудини заповнюються рідиною (вода) і заповнюються до робочого тиску. Для посудин з товщиною стінки до 50 мм посудини витримуються в часі до 20 хв.; при 50-100 мм – 20 хв; при більше 100 мм – 30 хв.

А для литих посудин і багатошарових незалежно від товщини стінки – 60 хв.

Отже, посудина рахується, що витримала гідравлічні випробування, якщо не виявлено ознак розриву; потіння швів; видимих кінцевих деформацій.

Всі посудини, крім литих, в яких Рд<0,5 МПа відповідно випробуються на Рв=1,5Рр· >0,2 МПа.

Для посудин, в яких Рд>0,5МПа Рв=1,25Рр >Рр+0,3 МПа

Литі посудини незалежно від Рр Рв=1,5Рр >0,3 МПа.

Рр – робочий тиск в посудині, МПа;

- допустима напруженість по границі текучості при 20˚С, МПа;

- допустима напруженість по границі текучості при розрахунковій температурі ˚С, МПа;

– тиск випробування, МПа.

Повітрепроводи, газопроводи для інертних газів обов’язково підлягають гідравлічним випробуванням при Рв=1,25Рр, але не < 0,2 МПа і при часу витримки 5 хв.

Балони підлягають гідравлічним випробуванням при Рв=1,5Рр, час витримки 60 хв.

  1. Як проводять статичні випробування вантажопідйомних кранів?

Статичне випробування вантажопідіймальних кранів і машин (крім кранових підйомників і лебідок для підіймання працівників) проводиться навантаженням, що на 25% перевищує їх вантажопідіймальність або тягове зусилля (якщо інше не зазначене в настанові з експлуатації вантажопідіймального крана чи машини відповідно до вимог пункту 5.1.3 цих Правил), і має на меті перевірку міцності вантажопідіймального крана чи машини та міцності окремих їх елементів, а для стрілових кранів - також перевірку вантажної стійкості відповідно до вимог НД.

Маса випробувального вантажу зазначається в паспорті крана (таля).

Статичне випробування мостового крана, а також пересувного консольного проводиться таким чином. Кран установлюється над опорами кранових колій або в положення, яке відповідає найменшим згинальним навантаженням на кранову колію, а його візок (візки) - у положення, що відповідає найбільшому прогину. Випробувальний вантаж підіймається на висоту від 200 мм до 300 мм з витримкою в такому положенні протягом 10 хвилин.

Дозволяється захоплювати частину випробувального вантажу, маса

якого має бути не меншою вантажопідіймальності крана, підіймати

його на висоту від 200 мм до 300 мм, а потім доводити навантаження до необхідного шляхом додавання решти випробувального вантажу з витримкою в такому положенні протягом 10 хвилин. Після опускання вантажу перевіряється відсутність залишкової деформації моста крана. За наявності залишкової деформації, яка є наслідком випробування крана вантажем, кран не допускається до роботи до з'ясування причин деформації та можливості подальшої його роботи.

Статичне випробування козлового крана та перевантажувача проводиться так само, як і мостового, але за наявності в крана консолей відсутність залишкової деформації перевіряється як за умови встановлення візка між опорами крана у положення, що відповідає найбільшому прогину, так і в крайніх робочих точках консолей.

Під час статичного випробування кранів стрілового типу стріла встановлюється відносно ходової платформи в положення, що відповідає найменшій стійкості крана, і вантаж підіймається на висоту від 100 мм до 200 мм.

Кран вважається таким, що витримав випробування, якщо протягом 10 хвилин піднятий вантаж не опустився на робочий майданчик або основу, а також не буде виявлено тріщин, залишкових деформацій та інших пошкоджень у металоконструкціях і механізмах крана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]