Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 2ОП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  • РРОЗ = 7 · Q = 7 · 3000 = 21000кг.

  • Вибираємо з таблиць: dХ =_____мм; вантажопідйомн. -_____кг.; σВ =______кгс/см2; δ = ______мм; число дротів і = _________дротинки.

  • Визначаємо дійсне напруження за формулою Баха:

  • Р – діюче зусилля, кг; δ – діаметр дротинки, см; і – число дротин; 3/8 – к-нт Баха; Е = 2,1·106 кг/см2 – модуль пружності.

  • Дійсний запас міцності для вибраного канату

  • Білет №17

  • 1.В залежності від чого визначається величина пробного тиску і його мінімальні значення?

  • Всі посудини після їx виготовлення підлягають гідравлічним випробуванням. Величина пробного тиску і час витримання посудин під пробним тиском залежать від конструктивних особливостей посудин, технології їx виготовлення, матеріалу і робочих параметрів тиску і температури i визначається за формулою

  • Для литих в яких Ру≤0,5 МПа

  • Ру≥0,5 МПа

  • Литі посудини незалежно від тиску

  • де Р — пробний тиск, МПа;

  • — робочий тиск, МПа;

  • i — допустиме напруження в матеріалі за температури 20°С і робочий, відповідно, МПа;

  • Повітропроводи, газопроводи для інертних газів обов’язково підлягають гідравлічним випробовуванням

  • Балони:

  • Час витримки посудин під пробним тиском коливається в межах 10...60 хв. залежно від конструктивних особливостей посудин — товщини стінки, матеріалу, кількості шарів матеріалу, технології виготовлення.

  • 2. Як проводяться статичні випробування впм?

  • Статичні випробовування(повний огляд) проводиться вантажем на 25% більше вантажопідйомності даного крану

  • Мета: перевірка міцності їх окремих елементів, а в стрілових превіряєм стійкість крану. Для кранів стрілового типу, які мають 1 або декілька вантажних характеристик при періодичному або позачерговому ТО проводимо в положенні , яке буде відповідати найбільшій вантажопідйомності крану .

  • Статичні випробовування для мостового і консольного кранів: кран встановлюємо над опорами кранових шляхів, яке буде відповідати найменшим згинаючим навантаженням на кроковий шлях, при цьому візок встановлюєм в положення найбільшому прогину. Гаком піднімають частину вантажу, маса повинна відповідати номінальному вантажопідйомності і на висоті 200-300 мм. Навантаження доводиться до необхідного і витримуємо на протязі 10 хв. Після цього вантаж опускаємо і робим перевірку про відсутність деформацій і тріщин.

  • 3. Як визначити опір для з’днуючої полоси?

  • При заземленні вертикальними електродами використовують полосу зв’язку, опір якої визначається за формулою:

  • Rп= Rп.оп

  • Rп.о- опір розтікання без врахування коеф. розтікання

  • ηп-коефіцієнт використання полоси, що з’єднує вертикальні електроди

  • 4. Хімічна і повітряно-механічна піна. Склад і область застосування.

  • Піна – дисперсна система, що складається з осередків - пухирців газу, розділених плівками рідини. Основною властивістю вогнегасної піни є її спроможність припиняти надходження в зону горіння пальних парів і газів, у результаті чого горіння припиняється. Істотну роль відіграє також охолоджуюча дія вогнегасних пін, яка значнійою мірою властива пінам низької кратності, що містять велику кількість рідини. За способом одержання піни розділяються на хімічні й повітряно-механічні. Хімічна піна утворюється в результаті хімічної реакції між лужною і кислотною частинами заряду в присутності піноутворювача. Повітряно-механічна піна утворюється в результаті механічного розпилення розчину піноутворювача, його змішуванням з повітрям у піногенераторах. Піни розділяються за кратністю (відношення обсягу піни до обсягу розчину, з якого вона отримана) на піни низької кратності (до 10), їх застосовують для гасіння нафтопродуктів, середньої (10-200) – для гасіння легкозаймистих рідин (ЛЗР) і високої (більше 200) – застосовують рідко через малу стійкість. Основний спосіб впливу на горіння – ізоляція вогнища горіння, додатковий – охолодження за рахунок наявної води.

  • Задача

  • Розрахувати значення концетрійної запалення газоповітряної суміші – слідуючого складу:(N4 – 90%,C2H6 – 5%,C3H6 – 3%,C4 H10-2% )

  • Ln= =4.49%Об’єм.

Білет №18

1. Призначення квп і запобіжних пристроїв, їх типи при експлуатації посудин, що працюють під тиском.

Для керування роботою та забезпечення нормальних умов експлуатації посудини, в залежності від призначення, повинні бути оснащені:запірною або запірно-регулювальною арматурою;приладами для вимірювання тиску;приладами для вимірювання температури;запобіжними пристроями;

покажчиками рівня рідини.Посудини, споряджені швидкознімними затворами, повинні мати запобіжні пристрої, що виключають можливість включення посудини під тиск при неповному закритті кришки і відкривання її за наявності в посудині тиску.

Запірна або запірно-регулювальна арматура повинна встановлюватися на штуцерах, безпосередньо приєднаних до посудини, або на трубопроводах, які підводять і відводять від посудини робоче середовище. При послідовному з'єднанні кількох посудин необхідність встановлення такої арматури між ними визначається розробником проекту.

Арматура повинна мати таке маркування:назву або товарний знак підприємства-виготовлювача;умовний прохід, мм;умовний тиск, МПа (кгс/см2) (допускається вказувати робочий тиск і допустиму температуру);напрямок потоку середовища;марку матеріалу корпусу.Кількість, тип арматури і місце встановлення повинні обиратися розробником проекту посудини, виходячи з конкретних умов експлуатації. На маховику запірної арматури має бути вказаний напрямок його обертання під час відкривання або закривання арматури.

Манометри. Кожну посудину і самостійну порожнину з різним тиском треба опоряджувати манометрами прямої дії. Манометр може бути встановлений на штуцері посудини або трубопроводі до запірної арматури.

Манометри повинні мати клас точності не нижче:2,5 — при робочому тиску посудини до 2,5 МПа (25 кгс/см2);1,5 — при робочому тиску посудини понад 2,5 МПа (25 кгс/см2).

Манометр треба вибирати з такою шкалою, щоб межа вимірювання робочого тиску знаходилась у другій третині шкали. На шкалі манометра власником посудини має бути нанесена червона риска, яка б вказувала на робочий тиск у посудині. Замість червоної риски дозволяється прикріплювати до корпуса манометра металеву пластинку, пофарбовану в червоний колір і щільно прилягаючу до скла манометра.Манометр повинен бути встановлений так, щоб його покази можна було чітко бачити обслуговуючому персоналу. Номінальний діаметр корпуса манометрів, що встановлюються на висоті до 2 м від рівня площадки спостереження за ними, повинен бути не менше 100 мм, на висоті від 2 до 3 м – не менше 160 мм. Встановлювати манометри на висоті понад 3 м від рівня площадки обслуговування не дозволяється. Між манометром і посудиною має бути встановлений триходовий кран або інший аналогічний пристрій, що дозволяє проводити періодичну перевірку манометрів за допомогою контрольного.

Манометр не дозволяється застосовувати у випадках, коли:відсутня пломба або клеймо з відміткою про проведення перевірки;прострочений термін перевірки;стрілка манометра під час його виключення не повертається на нульову відмітку шкали на величину, яка перевищує половину-похибки, що допускається для цього прилада;розбите скло або є інші пошкодження, що можуть позначитись на правильності його показів.

Прилади для вимірювання температури. Посудини, що працюють при змінюваній температурі стінок, мають бути забезпечені приладами для контролю швидкості та рівномірності прогрівання по довжині і висоті посудини і реперами для контролю теплових переміщень. Необхідність оснащення посудин вказаними приладами і реперами і допустима швидкість прогрівання та охолодження посудин визначаються розробником проекту і повинні бути зазначені в паспорті або в інструкції з монтажу та експлуатації.

Покажчики рівня рідини. У разі необхідності контролю рівня рідини в посудинах, що мають границю поділу середовищ, повинні застосовуватися покажчики рівня рідини. Крім покажчиків рівня на посудинах можуть бути встановлені звукові, світлові та інші сигналізатори і блокіровки за рівнем. На посудинах, що обігріваються полум'ям або гарячими газами, в яких можливе зниження рівня рідини нижче дозволеного, має бути встановлено не менше двох покажчиків рівня прямої дії.На кожному покажчику рівня повинні бути вказані допустимі верхній і нижній півні. Висота прозорого покажчика рівня рідини повинна бути не менше ніж на 25 мм відповідно нижче нижнього і вище верхнього допустимих рівнів рідини.

У разі необхідності встановлення кількох покажчиків по висоті їх треба розміщувати так, щоб вони забезпечили безперервність показу рівня рідини. При застосуванні в покажчиках рівня як прозорого елемента скла або слюди для запобігання травмуванню персоналу при їх розриві має бути передбачений захисний пристрій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]