Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 2ОП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Порогові значення струму (відпускаю чого, невідпускаючого, смертельного).

Згідно нормативних документів «Правила улаштування і ТБ електроустановок» розрізняють струми: порогів відпускаючий, порогів невідпускаючий, смертельний.

  1. Пороговим струмом змінним являється струм 1-1,5 Ма, постійним рахується до 10 Ма.

При проходженні такого струму в руках відчувається поколювання, посіпування і невеликі скорочення м*язів.

  1. Відпускаючий пороговий струм знаходиться в межах 5-10 Ма і проходить через тіло людини. Вона може самостійно звільнитися від опіку від частин, які знаходяться під напругою.

Змінний струм 10-15 мА і постійний 50-80 мА і більше являється таким струмом невідпускаючим. При частоті змінного струму 50Гц.

  1. Найбільш небезпечним є змінний струм промислової частоти 50 Гц і величиною 100 Ма, тобто це є смертельний струм.

  1. На скільки категорій і на які поділяються виробництва по вибуховій і пожежній небезпеці згідно бНіП п-09-85

У відповідності з БНіП П-09-85всі виробництва діляться по пожежній, вибуховій і вибохово-пожежній небезпеці поділяються на 5 категорій А, Б, В, Г, Д.

А – вибухово небезпечні види промисловості: виробництва, які пов’язані з використанням запалювання або вибух, яких може настати в результаті дії води на них (карбід кальцію,…), тобто рідини з температурою спалаху парів ≤ 28˚С (бензин, ефірні лаки,…) , а також коли використовуються горючі гази нижня концентраційна границя вибуху Lн яких 10% і менше до об*єму повітря:

Цехи по виробництву метилового спирту, бензину, склади карбіду кальцію, склади стиснених і зріджених газів, склади легкозаймистих рідин температура спалаху яких до 28˚С.

Б – вибухово-пожежо небезпечні: виробництва, які зв’язані з використанням рідких з темп-ю спалаху парів 28-61˚С, а також коли використовуються горючі гази , яких Lн>10% від об*єму повітря; холодильні аміачні установки, кисневі станції, склади стисненого або зрідженого….; легкозаймисті речовини з темп-ю спалаху 28-61˚С.

В – пожежо-небезпечне виробництво: виробництва, які зв’язані з використанням рідин з т-ю спалаху >61˚С (виробництва, які займаються обробкою твердих горючих речовин і матеріалів: картонна, целюлозна, деревообробне виробництво, …..,склади де зберігають парафін, крохмаль… ).

Г – виробництва, які зв’язані з обробкою безпосередньо горючих речовин і матеріалів в гарячому стані, кузні, літейні, плавильні цехи, приміщення де працюють ДВЗ, машинні зали, електростанції.

Д – виробництва, які зв’язані з обробкою негорючих речовин і матеріалів в холодному стані: всі механічні цехи холодної обробки, компресорні станції повітря. Насосні станції, інструментальні цехи, склади для вапна, кислот і хлору.

Задача Посудина стальна з робочим тиском 0,5 мПа підлягає гідравлічним випробуванням. Визначити пробний тиск і вказати час випробування цим тиском.

Рв=1,5Рр· >0,2 МПа

Т=10 хв

Білет № 25

  1. Які характеристики балонів вказують на сферичній частині, вимоги до їх зберігання і транспортування?

На верхній сферичній частині кожного металевого балона повинні бути вибиті (чітко видні) такі дані:

  • товарний знак підприємства-виготовлювача:

  • номер балона;

  • фактична маса порожнього балона (кг): для балонів місткістю до 12 л включно – з точністю до 0,1 кг; понад 12 до 55 л включно – з точністю до 0,2 кг; маса балонів місткістю понад 55 л вказується відповідно до НД на їх виготовлення:

  • дата (місяць, рік) виготовлення і наступного опосвідчення;

  • робочий тиск (Р), МПа (кгс/см2);

  • пробний гідравлічний тиск (П), МПа (кгс/см2);

  • місткість балонів, л;

для балонів місткістю до 12 л включно – номінальна;

для балонів місткістю понад 12 до 55 л включно – фактична з точністю до 0,3 л;

для балонів місткістю понад 55 л – відповідно до НД на їх виготовлення;

  • клеймо ВТК підприємства-виготовлювача круглої форми діаметром 10 мм (за винятком стандартних балонів місткістю понад 55 л);

  • номер стандарту для балонів місткістю понад 55 л. Висота знаків на балонах повинна бути не менше 6 мм, а на балонах місткістю 55 л – не менше 8 мм.

Переміщення балонів у пунктах наповнення і споживання газів має здійснюватися на спеціально пристосованих для цього візках або за допомогою інших пристроїв. Перевезення наповнених газами балонів має здійснюватися на ресорному транспорті або на автокарах у горизонтальному положенні, обов'язково з прокладками між балонами. Перевезення балонів автомобільним, залізничним, водним і повітряним транспортом повинно здійснюватись згідно з галузевими правилами перевезення відповідних транспортних міністерств.

Зберігають балони на складах тільки одноповерхових з легким покриттям, висота таких будівель 3м 25 см. Згідно пожежної безпеки вікна і двері повинні відкриватися на зовні. Світильники виконуються у вибуховонепроникливому виконанні. Згідно будівельних норм відстань між складськими приміщеннями балонів і громадськими приміщеннями повинна бути не менше 20 м, а до житлових – не менше 50 м. необхідно передбачити вогнегасники – 1 вогнегасник на 10 балонів. Зовні біля складських приміщень встановлюється ящик з піском, лопатою. Допускається балони укладати з башмаками у штабеля. Висота штабеля не більше 1.5 м. Не дозволяється зберігати кисневі балони поряд із горючим газом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]