Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_fin_pravo_redakt-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

191.Податки з фізичних осіб

Декрет КМ “про прибутковий податок з громадян”.Прибутковий податок з громадян стягується безпосеред­ньо з доходів платників — фізичних осіб.До переваг цього податку відносять його соціальну справедливість, оскільки він ставить рівень оподаткування в пряму залежність від обсягу доходу платників. Крім того, за допомогою прогресивних ставок і пільг в оподаткуванні можна зменшувати податковий тягар для малозабезпечених верств населення і посилювати для осіб з високими доходами. А недоліком є значні можливості для платників у заниженні оподатковуваного доходу і в ухиленні від сплати податку. Платниками прибуткового податку в Україні е фізичні особи незалежно від віку, громадянства, статі, раси, національності, сімейного, соціального й майнового стану, приналежності до громадських організацій та політичних партій, ставлення до релігії. Це громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства — як ті, що постійно проживають (не менше ніж 183 дні у календарному році), так і ті, що не мають постійного місця проживання в Україні.

1)17гривен.- не оподатковується

2)18 – 85 10% від суми, що перевищує розмір одного неоподаткованого мінімума.

3)86 – 170 2) + 15% від суми, що перевищує розмір 5 неоподаткованих мінімумів.

4)176 – 1020 3) + 20% від суми, що перевищує розмір 10 неоподаткованих мінімумів.

5)1021 – 1700 4) +30% від суми, що перевищує розмір 60 неоподаткованих мінімумів.

6)1700 > 5) + 40% від суми, що перевищує розмір 100 неоподаткованих мінімумів.

Об’єкт податку-сукупний оподатковуваний прибуток за рік(що складається з місячних оподатковуваних прибутків),одержаний із різних джерел на території України і за її межами.

Прибутковий податок на доходи громадян, одержаний за місцем основної роботи нараховується, утримується і перераховується до бюджету підприємствами . Оподаткування доходів, отриманих не за місцем основної роботи, провадиться по ставці 20%. Громадяни повинні до 1 березня подати декларацію про одержані доходи.

Декретом КМ “про податок на промисел” Платниками податку на промисел є виключно фізичні особи, незалежно від громадянства та постійного місцепроживання, які не зареєстровані як субєкти підприємництва і здійснюють несистематичний, не більш як 4 рази протягом року, продаж виробленої, переробної та купленої продукції, речей, товарів. Обєктом оподаткування є сумарна вартість товарів, які належать до продажу за ринковими цінами.Якщо товари підлягають продажу протягом 3 календарних днів, ставка податку становить 10% їх вартості. При збільшенні терміну продажу до 7 днів ставка податку подвоюється. Сума по­датку на промисел не може бути меншою за розмір одного не­оподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Податок на промисел сплачується у вигляді придбання однора­зового патенту на торгівлю. У разі, коли продаж товарів здійснює­ться протягом календарного року більш як 4 рази, ці громадяни повинні зареєструватись як суб'єкти підприємницької діяльності.

192.Змішані податки.

Це податки,які сплачують і фіз.і юр.особи.ЗУ “про податок із власниківтранспортних засобів і інших самохідних машин і механізмів”.Платником є юр.та фіз.особи,що мають власні транспортні засоби та інші самохідні машини і механіми на пневматичному ходу.Податком обкладаються транспортні засоби,що підлягають реєстрції з одержанням реєстраційних заків дляцчасті у дорожньому русі.Розмір ставки податку встановлюються в залежності від об’єкта оподаткування та об’єму циліндрів двигуна, з 1 кВт потужності двигуна або 1 см довжини транспортного засобу.Ставка зазначається в ЕКЮ.Податок зарахов-ся в місцеві бюджети залежно від місцяперебування чи місцяпроживання платника.

Земельний податок ЗУ “про плату за землю”. Використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Розміри податку за земельні ділянки, грошову оцінку яких не встановлено,визначаються до її встановлення в порядку, изначеному цим Законом.Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів - учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні,у тому числі на умовах оренди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник земельної ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у тому числі орендар. Розмір цього податку встановл-ся із розрахунку на рік у вигляді платежів за одиницю земельної площі.встановлено 2 види середніх ставок:-за 1 га земель с/г призначення;-за 1 м2 земель в межах населенних пунктів. Наприклад,ставки земельного податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюються у відсотках від їх грошової оцінки у таких розмірах:для ріллі, сіножатей та пасовищ - 0,1; для багаторічних насаджень - 0,03.

ЗУ “про систему оподаткування”.До місцевих податків належать: 1) податок з реклами;2) комунальний податок.До місцевих зборів (обов'язкових платежів) належать:1) готельний збір; 2) збір за припаркування автотранспорту;3) ринковий збір;4) збір за видачу ордера на квартиру;5) курортний збір;6) збір за участь у бігах на іподромі;7) збір за виграш на бігах на іподромі;8) збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі та іподромі;9) збір за право використання місцевої символіки;10) збір за право проведення кіно- і телезйомок;11) збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей;12) збір за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон;13) збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг; 14) збір з власників собак.Місцеві податки і збори (обов'язкові платежі), механізм справляння та порядок їх сплати встановлюється сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України, крім збору за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, який встановлюється обласними радами.Суми податків і зборів (обов'язкових платежів), зазначених у цій статті, зараховуються до місцевих бюджетів у порядку, визначеному сільськими, селищними, міськими радами, якщо інше не встановлено законами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]