Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_fin_pravo_redakt-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

11.Джерела фін.Права.

Джерела фін.права-це правові акти органів законодавчої і виконавкої влади і місцевого самоврядування,в яких містяться норми фін.права.

-Конституція; -Закони “про держ.бюджет”

-Бюджетний Кодекс

-ЗУ “про сисетму оподаткування”

-Укази Президента України “про держ казначейство”

-Постанови і Положення КМ(наприклад з приводу обігу цінних паперів)

-Відомчі нормат акти: ДПА, НБУ, Мінфін, Держ.казначейство.

-Локальні норм.акти(статути,рішення.....вчених рад...)

-Міжнародні договори.

Головним джерелом фін.права є Конс Укр. В ній закріплено основи правової орг-ції фін.діяльності Д-ви,її субєктний склад вцілому і за окремими її напрямками.Найб.увалу конституційне зак-во приділило бюджетній діяльності.Бюдж кодексом від 21.06.01 визначаються засади бюджетної системи України, її структура, принципи, правові засади функціонування, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин та відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

Існують законодавчі акти,які регулюють окремі сторони фін.діяльності Д-ви:ЗУ “Про систему оподаткування в Україні”, “Про державну податкову службу в Україні”, “Про стахування”, “Про рахнкову палату”, “Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”,”Про аудиторську діяльність”, “Про ПДВ”, “про Єдиниий митний тариф”.

Постанова КМ про питання державного казначейства,Постанова КМ про питаня Міністерства фінансів України,Декрет КМ “про держ.мито”,Декрет КМ “про акцизний збір”,

Положення про Державну податкову адміністрацію України ,затверджене Указом Президента України від 13 липня 2000 року N 886/2000.,Указ президента Укр”про адмін.реформу”

Послання Президента України до ВР та КМ основні напрямки бюдж.політики на відповідний рік.

Кількісно переважають фін.-прав.норми,що містяться в указах Президента,постановах КМ,актах Міністерства фінансів,НБУ.Фін.-прав.норми нерідко містяться і в ін.актах органів викон.влди-міністерств,відомств і ін..що регулюють фін.питання в межах відповідної галузі чи сфери упр-ня.Ці норми конкретизують зміст білш заг.норм,що містяться в Законах.

12.Система і завдання органів держ.Податкової служби.

До системи органів державної податкової служби належать: Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах (далі - органи державної податкової служби).

У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями (далі - податкова міліція).

Державна податкова адміністрація України залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може утворювати міжрайонні (на два і більше районів), об'єднані (на місто і район) державні податкові інспекції та у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

У Державній податковій адміністрації України та державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються колегії. Чисельність і склад колегії Державної податкової адміністрації України затверджуються Кабінетом Міністрів України, а колегій державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі - Державною податковою адміністрацією України. Колегії є дорадчими органами і розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних державних податкових адміністрацій.

Структура Державної податкової адміністрації України затверджується Кабінетом Міністрів України.

Завданнями органів державної податкової служби є:

-здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі);

-внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

-прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

-формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб;

-роз'яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

-запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]