Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_fin_pravo_redakt-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

125.,45.Назвати особливості, що відрізняють фінансове право від інших галузей права.

Фінансове право є самостійною галуззю прав. системи Д., але це не означає, що воно існує відокремлено. ФП тісно пов”язане з усіма галуззями правової системи У., але в першу чергу воно тісно пов”язане з констит., адмін., правом.

ФП-це сукупність пр.норм,що регулюють відносини в галузі мобілізації,розподілу,використання централіз.та децнтралізов.фондів коштів з метою заб-ня завбань і ф-цій Д-ви.ФП виділилось з адм.права і довго не визнавали ФП як окрему галузь.

1)ФП-грошові відносини;

АП-управлінські.

2)ФП-є комплексним(квлючаючи:кредитні,банківські відносини).

Трудове,сімейне,земельне.

ФП і Конституційне право:КП-базис для всіх галузей права.Норми КП є визначальними для ін.галузей права, в т.ч. і ФП.В КП-права і обов’язки ДО.В конституці закріплений обов’язок сплати податків.Але це лише конституційні відносини і не пересікаються з ФП,знах-ся в паралельній площині.

ФП і АП:Предметом АП є сусп.відносини,що виникають у зв’язку і з приводу реалізації виконання влади.ФП-відносини,що виник.в процесі фін.діяльності.і часто зд-ся ОВВ.але до ФП лише ті відносини,за участю ОВВ,які забезпчують утворення.розподіл.використання держ.грош.фондів.Головна різниця в меті цих відносин.

Метою фін.діяльнолсті-забезпечення ф-цій Д-ви,а адмін.ін.ф-цій-прироохор.,соц,ф-цій забезпечен.нац.безпеки…адм.прав.регулювання ще утвор.цих ДО.У АП більш імперативний метод.

ФП і ЦП:регулюють майнові відносини.Але різні методи.ФП метод протилежний ЦП, в ЦП диспозитивний метод,метод рівності всіх суб’єктів.В умовах кризи багато цив.відносин носять фін.х-ер(продаж акцій).

126 Органи, що здійснюють управління фін діяльністю д

Виконання завдань Д вимагає від кожного її органу певної роботи, повязаної з використанням грошових коштів, тому у фіеи діяльності Д беруть участь всі держ органи законодавчої і виконавчої влади. Проте маштаби її фін діяльності і міра участі в ній неоднакові в силу відмінності у завданнях і у правовому статусі кожного з цих органів зокрема. Державні органи законодавчої влади (ВР У, ВР АРК, органи місцевого самоврядування) і держ органи виконавчої влади (КМ У, Рада Мін АРК, обл, Київська і Севастопольська міські, районні, районні в містах держ адміністрації) управляють фін діяльністю поряд із здійсненням ін функцій у відповідних територіальних маштабах – У в цілому, АРК, відпов адмін-територ одиниці. В їх компетенцію вход вирішення заг фін питань, що забезпечують комплексний економ і соц розвиток, формування збалансованого ринкового господарства на відпов території.

ВР У встановлює:Держ Бюджет У і бюджетну систему У, систему оподаткування, податки і збори; засади створення і функціонування фін, грошового, кредитного таінвестиційного ринків; статус нац валюти, а також іноземних валют на території У; порядок утвор і погашеннядерж внутрішнього і зовнішнього боргу; порядок випуску і обігу держ цінних паперів, їх види і типи.

Президент У здійснює керівництво фін діяльністю Д, призначає Мін фінансів, представляє на затвердження ВРУ кандидатуру голови НБУ, призначає половину складу Ради НБУ, може скасовувати акти КМ У та акти КМ АРК., він наділений правом вето щодо прийняття ВР У законів із наступним поверненням їх на розгляд до ВР У; він створює в межах коштів, передбачених у держ бюджеті У, для здійснення своїх повноважень консультативні, дорадчі та ін допоміжні органи і служби.

Всі ці функції вищеназваних держ органів законод і викон влади У забезпечують стратегічне, заг керівництво й управління держ фінансами.

Організація оперативного управління фінансами здійснюється через спеціалізовані держ органи виконавчої влади, насамперед через її фін аппарат, склад і структура якого повяз з держ устроєм країни.

Органи виконавчої влади в У в зал від міри їх участі у фін діяльності можна поділити на дві групи:

-органи виконавчої влади, що здійснюють керівництво фінансами поряд із виконанням своїх осн функцій і завдань ( Мін фінансів, відомства і ін органи викон влади), їх повноваження визнач нормативно-правові акти КМ У або Ради Мін АРК;

-органи викон влади, для яких сама фін діяльність є основною. Ці органи спец створені для здійснення управління фінансами та кредитом і складають в сукупності систему фін-кредитних органів. Мін фінансів є цн спеціалізованим органом держ викон влади по управлінню фінансами.

Особливим підрозділом Мін фінансів, що спец займається викон Держ бюджету У, є Держ казначейство У,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]