Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_fin_pravo_redakt-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

77. Фінансування бюджету.

Фінансування бюджету - надходження та витрати у зв'язку із зміною обсягу боргу, а також зміною залишку готівкових коштів по бюджету, які використовуються для покриття різниці між доходами і видатками бюджету. Класифікація фінансування бюджету визначає джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, і напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті перевищення доходів бюджету над його видатками (до цієї категорії належать платежі з погашення основної суми боргу).

Класифікація фінансування бюджету здійснюється за такими ознаками:

1) фінансування за типом кредитора - за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань;

2) фінансування за типом боргового зобов'язання - за засобами, що використовуються для фінансування дефіциту або профіциту.

Джерелами фінансування дефіциту бюджетів є державні внутрішні та зовнішні запозичення, внутрішні запозичення органів влади Автономної Республіки Крим, внутр та зовн запозичення органів місцевого самоврядування із дотриманням умов, визнач кодексом.

78.Поняття і риси фін.Правовідносин.

Фінансові правовідносини-це врегульовані нормами Фправа суспювідносини, учасники яких мають юр.права і обов’язки,які реалізовують приписи цих норм по формув.,розпоілу і використання держ.фондівгрош.коштів.

Фін.правовідносини-є юр.формою вияву і закріплення фінанс.відносин.

Специф.риси:

-відносини виникають в процесі яін.діяльності Д-ви;

-ФПВ мають економічний економ.х-ер;

-мають майновий х-ер;

-завжди однією з сторін ФПВ є Д-ва(в особі її органів);

-виникають з приводу грошей;

-мають владно-майновий х-ер;

-зд-ся в процесі держ.упр-ня і пов’язане з фін.діяльністю Д-ви.

79.Правове положння контрольно-ревізійної служби.

ЗУ “про держ.контр-ревіз.службу”.Державна контрольно-ревізійна служба складається з Головного контрольно-ревізійного управління України, контрольно-ревізійних управлінь в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, контрольно-ревізійних підрозділів (відділів, груп) в районах, містах і районах у містах.

Головним завданням державної контрольно-ревізійної служби є здійснення державного контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах, державних фондах, бюджетних установах, а також на підприємствах і в організаціях, які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних валютних фондів, розроблення пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень та запобігання їм у подальшому.Державний контроль здійснюється у формі ревізій і перевірок.

Державна контрольно-ревізійна служба діє при Міністерстві фінансів України і підпорядковується Міністерству фінансів України.Видатки на утримання державної контрольно-ревізійної служби визначаються Кабінетом Міністрів України і фінансуються з державного бюджету.Головне контрольно-ревізійне управління України, контрольно-ревізійні управління в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі є юридичними особами, мають самостійні кошториси, поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках, печатки із зображенням Державного герба України і з своїм найменуванням.Контрольно-ревізійні підрозділи (відділи, групи) в районах, містах і районах у містах як структурні підрозділи контрольно-ревізійних управлінь в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі мають печатки і відповідні бланки.В окремих випадках Головне контрольно-ревізійне управління України має право вирішувати питання про надання права юридичної особи окремим контрольно-ревізійним підрозділам в районах, містах і районах у містах.Положення про державну контрольно-ревізійну службу затверджується Кабінетом Міністрів України.

Мають право:

- проводити ревізії і перевіряти в мін-вах та ін. органах викон. влади; на підпр-вах, У, О, бух. і грошові док-ти, звіти, кошториси тощо;

-вільного доступу до виробничих та ін. приміщень для з’ясув-ня пит., пов’яз. з ревізією чи перевіркою;

-вимагати від кер-ків та ін. посад. осіб провед-ня інвертаризації; опечатувати каси, склади, архіви;

-вилучати необх. док-ти(склад-чи акт);

-накладати на кер-ків адміністр. стягнення, та застосовувати фінансові санкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]