Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР з ФО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

2. Облік будівництва основних засобів.

Будівельні роботи можуть здійснюватись господарським і підрядним способами.

Для обліку витрат на будівництво основних засобів, що здійснюється господарським і підрядним способом для власних потреб підприємства використовують субрахунок 151 «Капітальне будівництво».

Об’єкт обліку: будівництво одного чи декількох об’єктів або виконання окремих видів робіт за одним проектом.

При здійсненні будівництва господарським способом аналітичний облік витрат ведуть за прийнятою номенклатурою статей:

  1. «Матеріали» – фактична вартість різних будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, використаних на будівництві або реконструкції об’єкта: дебет 151 кредит 20. Матеріали власного виробництва відносять на об’єкти будівництва за кошторисною вартістю: дебет 90 кредит 20; дебет 151 кредит 70.

  2. «Основна оплата праці» – витрати на оплату праці будівельних працівників, зайнятих на будівельно-монтажних роботах, включаючи розвантаження на приоб’єктному складі будівельних матеріалів, конструкцій, виробів і обладнання та переміщення їх вручну від приоб’єктного складу до робочої зони: дебет 151 кредит 661.

  3. «Експлуатація будівельних машин та механізмів» – витрати по експлуатації будівельних машин і механізмів.

  4. «Накладні витрати» – витрати, пов’язані з обслуговуванням та управлінням будівельного виробництва (додаткова оплата праці і відрахування на соціальні заходи) у розмірі, що відносяться на даний об’єкт.

Основні первинні документи для обліку виконаних будівельних робіт господарським способом: наряди на відрядну роботу, лімітно-забірні картки і накладні внутрішньо-господарського призначення, звіти про витрати основних матеріалів у будівництві, звіти про роботу допоміжних виробництв, відомості розподілу накладних витрат та інші.

При будівництві об’єктів підрядним способом на субрахунку 151 забудовник обліковує вартість робіт по відповідних об’єктах, виконаних підрядною організацією, без деталізації за статтями витрат.

Основні первинні документи для обліку виконаних будівельних робіт підрядним способом: довідки за формою №3 про вартість виконаних робіт і витрат по технологічних етапах і комплексах робіт, «Акт приймання в експлуатацію закінчених будівельних об’єктів» (форма № 2).

Вартість виконаних підрядною організацією робіт без ПДВ: дебет 151 кредит 631.

Суму ПДВ, яка значиться в податковій накладній: дебет 644 кредит 631.

Проведена оплата будівельних робіт: дебет 631 кредит 311, дебет 641 кредит 644.

Списання вартості закінчених будівництвом об’єктів: дебет 10 кредит 151 (акт приймання-передачі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]