Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР з ФО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

3. Облік необоротних активів в оренді.

Облік орендованих необоротних активів здійснюється відповідно до П(С)БО 14 «Оренда».

Оренда – угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку.

Операційна оренда – об’єкт передається орендарю на визначений строк і обов’язково повертається орендодавцю. В БО в орендодавця об’єкт, переданий в операційну оренду, обліковується на відповідних балансових рахунках необоротних активів з відображенням в аналітичному обліку (відміткою) про те, що об’єкт знаходиться в оренді.

Орендар, приймаючи об’єкт в операційну оренду, відображає його на позабалансовому рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, вказаною в угоді про оренду. Аналітичний облік орендованих необоротних активів за рахунком 01 здійснюється за видами активів. За користування об’єктом операційної оренди орендар платить орендну плату: дебет 949 кредит 685.

Орендодавець суму орендної плати зараховує в доходи від операційної оренди: дебет 377 кредит 713.

Витрати, пов’язані з укладенням угоди про оренду (юридичні послуги, комісійні винагороди), орендодавець відносить на інші операційні витрати того звітного періоду, в якому вони мали місце: дебет 949, кредит 30, 31, 37. Сума нарахованої амортизації об’єкта операційної оренди: дебет 949 кредит 13. Якщо орендар проводить певні витрати по поліпшенню об’єкта операційної оренди (модернізація, дообладнання, реконструкція), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод: дебет 15 кредит 20, 22, 63, 65, 66.

Фінансова оренда – оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов’язаних з правом користування та володіння активом: орендар набуває права власності на орендований актив після закінчення строку оренди; орендар має можливість та намір придбати об’єкт оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбання; строк оренди становить більшу частину строку корисного використання об’єкта оренди; теперішня вартість min орендних платежів з початку строку оренди = або > справедливу вартість об’єкта оренди; орендований актив має особливий характер, що дає змогу лише орендареві використовувати його без витрат на його модернізацію, дообладнання; орендар може подовжити оренду активу за плату, значно нижчу за ринкову орендну плату; оренда може бути припинена орендарем, який відшкодовує орендодавцю його втрати від припинення оренди. Орендар відображає у БО одержаний у фінансову оренду об’єкт одночасно як актив – дебет 10-12 і зобов’язання – кредит 53 – за найменшою на початок строку оренди оцінкою: справедливою вартістю активу або теперішньою вартістю суми min оренд них платежів. Сума нарахованого зносу: дебет 13 кредит 10-12. Затрати орендаря на поліпшення об’єкта фінансової оренда (модернізація, дообладнання, реконструкція), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигод: дебет 15 кредит 13, 20, 22, 65, 66, 68. При завершенні робіт: дебет 10-12 кредит 15.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]