Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР з ФО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

4. Розрахунки за чеками.

За розрахунків чеками – чеки з чекової книжки виписуються в момент здійснення платежу і видаються чекодавцем за отримані ним товари та надані послуги. Чекодержатель здає в банк чеки в результаті чого кошти списуються з відповідного рахунку чекодавця та зараховуються на рахунок чекодержателя.

У разі припинення клієнтом подальших розрахунків чеками та наявності невикористаного ліміту за чековою книжкою до закінчення строку її дії чекодавець подає її в банк разом з дорученням (ФО – із заявою) для зарахування невикористаного залишку ліміту на той рахунок, з якого депонувалися кошти.

Невикористані чеки після закінчення строку дії чекової книжки (1 рік) або вичерпання ліміту підлягають поверненню до банку, що видавав чекову книжку, де вони мають бути погашені. За бажанням клієнта банк може продовжити строк дії чекової книжки або клієнт може поповнити її ліміт у разі його вичерпання.

На підприємстві чекові книжки видають під звіт працівникам для здійснення розрахунків. З метою контролю окремо облічують чекові книжки на субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» та субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Видача чекової книжки під звіт: дебет 372 кредит 685.

Після подання підзвітною особою звіту про використання чеків проводиться зворотній запис.

5. Розрахунки за акредитивами

Умови та порядок проведення акредитивної форми розрахунків передбачаються у договорі між бенефіціаром і заявником акредитива. Бенефіціар – юридична особа (далі ЮО), на користь якої виставлений акредитив (продавець, виконавець робіт або послуг). Банк-емітент – банк платника, що відкриває акредитив своєму клієнту. Банк-емітент може відкривати покритий акредитив (завчасно заброньовані кошти на окремому рахунку), непокритий акредитив (у разі тимчасової відсутності коштів на рахунку платника банк відкриває акредитив за рахунок кредиту). Строк дії акредитива в банку-емітенті встановлюється покупцем у межах 15 днів, у разі необхідності керівник банку може продовжити строк дії акредитиву на 10 днів. Невикористаний акредитив повертається на рахунок, з якого він виставлявся.

6. Відкриття рахунків в установах банків.

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх видів та форм власності, їх відокремленим підрозділам, ФО – суб’єктам підприємницької діяльності (далі СПД), для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України.

Поточні рахунки відкриваються ФО для зберігання коштів, отримання готівки та проведення безготівкових розрахунків у національній валюті з ЮО і ФО.

Поточний валютний рахунок може бути відкритий: ЮО – резидентам України; ФО (підприємцям) – резидентам України; представництвам ЮО – нерезидентам; дипломатичним, консульським, торговельним та іншим представництвам іноземних держав; іноземним інвесторам (ЮО і ФО); ФО (не підприємцям) – нерезидентам України.

Для відкриття поточних рахунків та вкладних (депозитних) рахунків підприємства подають установам банків такі документи:

  • заяву на відкриття рахунку встановленого зразка, яка підписується керівником і головним бухгалтером власника рахунку;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію, засвідчену нотаріально чи органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

  • один з примірників належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/засновницького договору/установчого акта/положення) або його копію, засвідчену нотаріально;

  • картку із зразками підписів та відбитком печатки встановленого зразка, завірену нотаріально або вищестоящою організацією в установленому порядку;

  • довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду (далі ПФ) України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

  • копію документа, що підтверджує реєстрацію підприємства як платника соціальних страхових внесків;

  • копію протоколу або виписку з протоколу загальних зборів про створення, засвідчену нотаріально (для с/г підприємств).

Орендні підприємства, крім перерахованих вище документів, подають копію договору оренди, засвідчену нотаріально.

Статут для відкриття рахунків в установах банків не подається: повним товариством, командитним товариством, селянським господарством, підприємцями (без створення ЮО), установами та організаціями, які перебувають на державному балансі.

Підприємцям, які здійснюють свою діяльність без створення ЮО, поточний рахунок відкривають на їх ім’я і подають: заяву; свідоцтво про державну реєстрацію; копію документів про взяття підприємства на податковий облік, реєстрацію в органах ПФ та соціальних страхових внесків; картку із зразком підпису.

Якщо до банку надійшло разом кілька розрахункових документів, то в їх виконанні додержується такий пріоритет: спочатку виконуються платіжні вимоги, оформлені на підставі рішень судів, потім – розрахункові документи на сплату платежів до бюджетів, після цього – платіжні вимоги, оформлені на підставі інших виконавчих документів. Усі інші документи виконуються в порядку їх послідовного надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]