Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ з СР з ФО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Розділ 2. Облік грошових коштів.

1. Вимоги до зарахування готівки на рахунки в банку.

Уся готівка, що перевищує ліміт каси підлягає зарахуванню на рахунки в терміни, визначені підприємством і встановлені за погодженням з тим банком, у якому відкрито рахунок підприємства:

  • для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де є банки або оператори поштового зв’язку, – щодня (у день надходження готівкової виручки);

  • для підприємств, у яких час закінчення робочого дня, що встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіком змінності відповідно до законодавства України, не дає змоги забезпечити здавання готівкової виручки в день її надходження, – наступного за днем надходження готівкової виручки до каси;

  • для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де немає банків чи операторів поштового зв’язку, – не рідше ніж один раз на 5 робочих днів.

Установлені згідно із зазначеними вимогами терміни здавання готівкової виручки підприємствами узгоджуються з банком і визначаються в договорах банківського рахунку між підприємствами та банками.

2. Розрахунки за дорученнями.

Розрахунки за дорученнями можуть здійснюватись: за фактично продану продукцію (роботи, послуги); у порядку попередньої оплати; для завершення розрахунків за актами звірки взаємної заборгованості підприємств, які складені не пізніше терміну, установленого чинним законодавством; для перерахування підприємствами сум, які належать фізичних особам (далі ФО) (зарплата, пенсії), на їх рахунки, що відкриті в банках; для сплати податків і зборів до бюджетів та цільових фондів; в інших випадках відповідно до укладених договорів та/або чинного законодавства.

Платіжне доручення на перерахування зарплати на рахунки працівників підприємств, відкриті в установах банків, грошові чеки на отримання зарплати платник подає в банк разом із платіжними дорученнями на одночасне перерахування платежів, утриманих із зарплати працівників та нарахованих на фонд оплати праці (далі ФОП) податків до бюджету і зборів до державних цільових фондів або документальним підтвердженням їх сплати раніше.

3. Розрахунки за вимогами-дорученнями.

Вимога-доручення заповнюється одержувачем коштів і надсилається безпосередньо платнику. Доставку вимог-доручень платнику може здійснювати і банк одержувача через банк платника. Для гарантованої доставки платникам вимог-доручень рекомендується передавати їх у комплекті з розрахунковими і відвантажувальними документами за поставлену згідно з договором продукцію. У разі згоди оплатити вимогу-доручення, платник заповнює нижню частину цього документа та здає в банк, що його обслуговує.

Платіжні вимоги-доручення приймаються банком протягом 20 календарних днів з дати оформлення (день оформлення не враховується). Банк приймає до оплати вимогу-доручення в сумі, яка може бути сплачена за наявними коштами на рахунку платника.

У разі відмови платника сплатити вимогу-доручення, про мотиви відмови платник повідомляє безпосередньо одержувачу коштів у порядку і строки, обумовлені договором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]