Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Білет №1

3. Тест відкритого типу

3.1.Світогляд – це різношарове духовне утворення, в якому мають місце життєві погляди з їх раціональними та ірраціональними елементами, розсудок і забобони, наукові художні та ін. міркування. Система знань, цінностей, переконань, які регулюють ставлення людини до світу.

3.2. Філософія є наукою про сферу діяльності людського розуму, про теоретичну форму світогляду, його теоретичне ядро. Про самоусвідомлення людиною самою себе, свого місця в світі і його призначення в ньому.

3.3. Філософія – це плюралістичне, діалогічне і толерантне мислення. Як ви це розумієте?

На мою думку, філософія є плюралістичною наукою, бо вона визначає множинність субстанцій, які визначають множинність поглядів на світ, істин. Діалогічне, бо вона взаємодіє з багатьма науками, а також це головна взаємодія між філософією і людиною.

Толерантна, бо вона досить логічно, конкретно і доступно розкриває роль і значення філософії.

3.4. Методологічна функція - це функція філо­софії, яка полягає в тому, що саме філософія на найвищому рівні досліджує методи наукового (раціо­нального) пізнання, визначає теоретичні основи і межі працездатності тих чи інших методів. Філософське знан­ня методологічне за своєю природою. Ті чи інші філо­софські концепції з самого початку задають вихідні принципи розуміння світу або в цілому, або його окре­мих явищ. Матеріалістичні філософські концепції з самого початку спираються на визнання пер­винності природи і вторинності духу, свідомості. Філо­софські вчення, що визнають пізнаванність світу, обу­мовлюють одні принципи і методи його пізнання, агностичні вчення — інші. Визнання наявності розвитку у світі зумовлює необхідність діалектики як методу пізнан­ня і т. ін.

3.5. Гуманістичний зміст філософії полягає в системі світоглядних орієнтацій, центром котрих є людина, її високе призначення та право на вільну самореалізацію. Гуманістична філософія визначає вивільнення можливостей людини, її благо критеріям оцінки соціальних інститутів, а людяність нормою стосунків між індивідами, соціальними групами, державами.

4. Тест закритого типу.

1.в – відчуження людини;

2.б – я мислю, а отже я існую;

3.а – Декарт;

4. б – мислення;

5. б – які людині дані до досвіду;

6. б – відчуттів, мислення , практики;

7. б – Спінозі

8. а – це Бог, що творить природу;

9. в – Лейбніцу;

10. а – Гоббсу.

Білет №2

3. Тест відкритого типу

3.1.Матеріалізм — напрям в історичному розвитку філософії, який вважає матерію першоосновою всього сущого, намагається пояснити всі явища і процеси через матеріальні причини. Протистоїть ідеалізму і релігії. Просвітництву XVII— XVIII ст. (Дідро, Ламетрі), Марксу.

3.2.Ідеалізм — напрям у філософії, який первинним вважає ідеальне на­чало — Бога, дух, розум тощо. Згідно з І. духовна субстанція є творцем сві­ту. Відрізняють об'єктивний (Платон, Гегель) і суб'єктивний (Берклі, Мах) ідеалізми.

3.3. Представниками матеріалізму у філософії Античної Греції: Демокріт, Левкіп, Сократ, Емпедокл.

3.4. Особливості філософії Платона: Платон відкрив і почав досліджувати теоретичне мислення – сферу всезагальних ідей. Вони започаткували аналіз ідей, категорій, законів логіки. Він поділяв суще на світ вічних неру­хомих, неділимих, тотожних собі ідей (щодо цього очеви­дний вплив елеатів) і на світ мінливих, подільних чуттє­вих речей. Процес пізнання речей він зводить до пригадування. Людська душа, на його думку, є безсмертною. У людині Платон розрізняє смертне тіло і безсмертну душу, яка є керманичем тіла й одночасно його полонян­кою. В ідеальній державі Платон виокремлював три соціа­льні стани — правителів, воїнів («стражів» держави) і лю­дей фізичної праці — селян і ремісників. Філософія Платона мала величезний вплив на подаль­ший розвиток європейської філософської думки.

3.5. Своєрідність філософської думки Давнього Риму.

Новим кроком вперед у розвитку філософії є вчен­ня Тиша Лукреція Кара (99 — 55 рр. до н.е.) — рим­ського поета і філософа. Цим кроком є насамперед ети­ка Лукреція, розуміння ним людини. За Лукрецієм, лю­дина — це дитя живої і творчої природи, згусток сил і здібностей.

Лукрецій як поет захоплюється красою природи, гар­монійної будови світу. Багатоманітність явищ світу по­стає перед ним як єдине ціле, до кінця зрозуміле у своїх закономірностях. У гармонії будови світу Лукрецій бачить фізичну основу для своїх етичних повчань. У III —VI ст. у Римській імперії поширилося вчен­ня неоплатонізму.

Основне філософське джерело неоплатонізму — вчення Платона, яке було витлумачене неоплатоніками в дусі містицизму. Все існуюче вони вважали різними щаблями еманації (випромінювання) Бога.Відволікаючи філософію від вивчення об'єктивного світу і орієнтуючи її на містич­не осягнення надчуттєвого світу, неоплатоніки ствер­джували, що найвищим благом є безпосереднє злиття людини і Бога. Вчення неоплатоніків - це золотий фонд європейської і світової культури, це пам'ятники свого часу і прогнозування майбутнього.

4. Тест закритого типу

1.в – 5 ст. до.н.е.

2.б – натурфілософію

3. а- Мілетська

4. в – Фалес

5. б – Анаксимен

6. в – Анаксимандр

7. в – Геракліт

8. б – Піфагор

9. в – Геракліту

10. а – Гоббсу.

Білет №3

З. Тест відкритого типу.

3.1. Пантеїзм – це вчення за яким Бог ототожнюється з природою.

3.2. Геоцентризм – це

3.3. Дуалізм – це вчення, яке визнає дві основи (першоначала) світу – ідеальне й матеріальне (дух і матерію).

3.4. Об’єктивний ідеалізм – це

3.5. Схоластика – це середньовічна ідеалістична філософія, представники якої намагалися теоретично обґрунтувати релігійний світогляд. Їй властива умоглядність, догматизм, звернення до Біблії, як до найвищого критерію істини.

4. Тест закритого типу.

1. Ідеалістична трактовка буття характерна для:

а) Парменіда

2. Думка про те, що буття є нескінченною кількістю «семян речей» належить:

3. Ідея, що в світі панує «любов» і «ворожнеча», належить:

б) Емпедоклу

4. Ідея про те, що світ складається з атомів і пустоти, належить:

в) Демокріту

5. Автором апорій є:

в) Зенон

6. Вислів «людина є мірою всіх речей» належить:

б) Протагору

7. Гасло «пізнай самого себе» належить:

а) Сократу

8. Філософська школа Платона мала назву:

в) Академія

9. Світ речей за Платоном це:

10. Істинне знання за Платоном людина може отримати:

в) за допомогою пригадування

Білет №4