Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 КОНСПЕКТ ДО САМОС РОБІТ подтки.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

Самостійна робота № 9. Характеристика податку на нерухоме майно.

Закон "Про податок на нерухомість" передбачає справляння:

— податку на будівлі;

— податку на споруди.

Податок на будівлі сплачують всі фізичні особи, у приватній власності яких знаходяться привати­зовані квартири, будинки, вілли, гаражі, дачні будинки.

Об'єктом оподаткування є ринкова вартість майна. Ставка податку від 1 до 3%. На малозабезпечені верстви населення податок на будівлі чинитись не буде. Діятиме система пільг:

а) в населених пунктах, де чисельність населення більше 10 тисяч, не оподатковується 21 м2 на кожного члена сім'ї плюс 10 м.2 на сім'ю як родину

б) в населених пунктах до 10 тисяч населення, не оподат­ковується 31 м2 на кожного члени сім'ї плюс 10 м2 на сім'ю як родину.

Не справляється податок на:

— господарські будівлі, гаражі та допоміжні будівлі;

— будівлі, які ще не введено в експлуатацію;

— квартири державної та комунальної власності;

— відомчі квартири.

Всі суб'єкти підприємницької діяльності, які вико­ристовують господарські споруди, повинні платити з чистого прибутку податок на споруди.

Об'єктом оподаткування буде виступати балансова вартість господарської споруди.

Ставка податку від 1 до 3%, Сплата 1 раз в рік.

Не стягується податок на споруди:

— державної власності;

— незавершеного будівництва;

— тими платниками, які виконують державне замовлення.

Платники податку, (крім громадян) щороку самостійно обчислюють суму податку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта оподаткування податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Фізичні особи у строки, передбачені Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб", подають органу державної податкової служби за податковою адресою декларацію про доходи та майно, в якій зазначається інформація про об'єкти оподаткування, що перебувають у їх власності (у користуванні) на день подання декларації.

Податкове зобов’язання по податку на нерухоме майно фізичних осіб визначається органом державної податкової служби на підставі даних Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обмежень станом на 1 січня кожного року за місцем знаходження об’єктів оподаткування.

Не пізніше 15 липня поточного податкового року орган державної податкової служби надсилає за місцем знаходження нерухомого майна податкове повідомлення про річні податкові зобов’язання. Податкове повідомлення на сплату нарахованого податковим органом по місцезнаходженню нерухомості податку надсилається до податкового органу за податковою адресою платника податку для стягнення податку та перерахування в бюджет по місцю знаходження нерухомого майна.

Юридичні та фізичні особи, які здійснюють реєстрацію прав на майно, операції з ними та оцінку майна, зобов’язані щорічно до 1 березня надавати до органів податкової служби відомості, необхідні для визначення суми податку на майно за станом на 1 січня.

Проблемним питанням сьогодні є взаємоузгодженість податку на споруди і податку з прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]