Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен по копирайтингу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
599.55 Кб
Скачать

42. Основні види робіт в неймінгу:

• розробка назви компанії або організації

• розробка назви товару або послуги

• розробка назви заходи (фестивалю, форуму, виставки ...)

• розробка назви доменного імені

• розробка назви рекламної кампанії

• розробка назви об'єкта нерухомості (житлового комплексу, котеджного селища)

Тестування назви. У послугу неймінга безумовно входить первинна перевірка (експертиза) назви на унікальність, тобто охороноздатність і можливість юридичної реєстрації права власності, також проводиться перевірка на можливість реєстрації інтернет-домену (адреси в мережі інтернет).

Реєстрація назви. Для забезпечення юридичного захисту вашого назви, ми готові допомогти вам здійснити його реєстрацію, після чого ви отримаєте унікальне право на його використання і можливість спокійно займатися розвитком і просуванням вашого бренду на ринку без зайвих побоювань. Докладніше - реєстрація торгової марки.

Переваги. Співпраця з кращими лінгвістами та фахівцями з мови дозволяє нам:

• Найкращим чином розкрити ідею бренда через його назву

• Створити правильне перше враження при знайомстві з брендом

• Забезпечити унікальність звучання і легку запам'ятовуваність

• Гарантувати відсутність негативних асоціацій при вимові на інших мовах

• Забезпечити лояльність і емоційну прив'язку до бренда

Той, хто хоча б один раз стикався з проблемою створення назви для своєї фірми, продукту або послуги, прекрасно уявляє, що це непроста справа. Зазначимо, що при розробці назви (неймінгу), на відміну, скажімо, від написання сценарію, постановка задачі спрощена, а фаза редагування не потрібна зовсім. Тому при створенні імені особливе значення набуває генерація (або навіть перебирання) різноманітних варіантів, будь то звичайні слова або неологізми.

Постановка завдання

При створенні нового продукту необхідно чітко розуміти цілі, переваги та унікальність порівняно з суміжними товарами на ринку. Виходячи з цілей і маркетингових досліджень, необхідно розробити позиціонування нового продукту і лише після цього приступати до неймінг. Як правило, в Росії часто спостерігається зворотне - спочатку придумується назва, а згодом виробник на цю назву "накручує" позиціонування. Зазвичай нічого доброго з цього не виходить. Нижче, на прикладі найбільшого в Росії виробника морозива ми покажемо один з вдалих прикладів розробки назви.

На початку 2004 року маркетинговий відділ компанії "Інмарко" планував вивести на ринок новий вид морозива незвичайної форми з незвичайними поєднаннями смаків, орієнтованого на тінейджерів. Передбачалося, що морозиво буде виконано у формі гвинта, і буде мати кілька видів. Те, про що говорилося вище (переваги, унікальність товару тощо) були сформульовані маркетинговим відділом "Інмарко" у вигляді "творчого завдання", для того щоб копірайтери могли приступити до першої фази неймінга - генерації.

Чим конкретніше сформульовано завдання, тим простіше копірайтерам і замовникам отримати результат. Часто виробники помилково вважають, що при формулюванні творчого завдання не варто обмежувати свободу копірайтерів, сподіваючись, що прослизне хоча б одне геніальне назву. Це помилка, яка в більшості випадків призводить до того, що замовник нічого не обирає, тому що у кожного є своє розуміння геніальності. Інша поширена помилка відбувається тоді, коли в якості прикладів, які подобаються, замовник вказує відомі бренди, такі, як "KODAK", "SONY" тощо У ці назви вкладено дуже багато грошей та інших ресурсів, і їх успіх залежить не тільки від краси звучання або інших формальних параметрів. Їм довелося багато чого пройти, перш ніж ви звиклися з тим, що це прекрасні назви для фотопродукції, електроніки і т.д. Третя, найбільш поширена помилка, буває в тих випадках, коли за виконанням замовлення стежить не та людина, яка в підсумку приймає рішення. Якщо приймає рішення директор, а веде замовлення підлеглий, то з власного досвіду можу сказати, що в 80% випадків те, що було вибрано як назви, відкидається і вся відповідальність лягає на "неякісну" роботу рекламного агентства. Таким чином, обидві сторони від цього є постраждалими.

70