Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oop.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать

53Категорії приміщень за пожежною безпекою.

Всі виробництва, згідно СНіП-II-90-81, поділяються на шість категорій (А, Б, В, Г, Д і Е) в залежності від вибухової, вибухопожежної і пожежної небезпеки речовин, що застосовуються, і матеріалів.

Категорія А. До неї належать вибухопожежонебезпечні виробництва із застосуванням таких речовин: горючих газів, нижня межа вибухомості яких 10‰ і менше; рідин з температурою спалаху парів до 28 °С включно при умові, що вказані гази і рідини можуть утворювати вибухонебезпечні суміші в об'ємі, що перевищує 5% об'єму приміщення; речовин, здатних вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним.

Категорія Б. До цієї категорії належать вибухопо-жежонебезпечні виробництва з використанням: горючих газів, нижня межа вибухомості яких більша за 10%; рідин з температурою спалаху парів вищою за 28 °С до 61 °С включно; рідин, нагрітих в умовах виробництва до температури спалаху і вище; горючого пилу або волокон, нижня межа вибухомості яких 65 г/м3 і менша до об'єму повітря при умові, що вказані гази, рідині та пил можуть утворювати вибухонебезпечні суміші в об'ємі, що перевищує 5% об'єму приміщення.

Категорія В. До неї належать пожежонебезпечні виробництва із застосуванням: рідини з температурою спалаху парів вищою за 61 °С; горючого пилу або волокна, нижня межа вибухомості яких більша за 65 г/м3 до об'єму повітря; речовин, здатних горіти тільки при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним; твердих згораємих речовин і матеріалів.

Категорія Г. Виробництва, пов'язані з обробкою вогнетривких речовин і матеріалів в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променевого тепла, іскр і полум'я, спаленням або утилізацією твердих, рідких і газоподібних речовин.

Категорія Д. Це виробництва, пов'язані з обробкою вогнетривких речовин і матеріалів в холодному стані.

Категорія Е. До неї належать вибухонебезпечні виробництва із застосуванням: горючих газів без рідкої фази і вибухонебезпечного пилу в такій кількості, що вони можуть утворити вибухонебезпечні суміші в об'ємі, котрий перевищує 5% об'єму приміщення, і в якому за умовами технологічного процесу можливий тільки вибух (без подальшого горіння); речовин, здатних вибухати (без подальшого горіння) при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним.

54Система попередження виробничих пожеж.

Система попередження пожеж об'єднується загальним поняттям — пожежна профілактика.

Пожежна профілактика — це комплекс організаційних заходів та технічних засобів, спрямованих на запобігання можливого виникнення пожежі чи зменшення її негативних наслідків і створення умов для пожежогасіння.

Пожежна профілактика передбачає оцінку пожежної і вибухово-виробничої небезпеки та здійснення різних способів і засобів захисту:

- технологічних (автоматичне блокування, сигналізація і ін.);

- будівельних (димовидалення, легкорозбірні конструкції, шляхи евакуації, брандмауери і ін.);

- організаційних (створення пожежно-рятувальних частин, газорятувальних служб і ін.).

Система попередження пожеж має забезпечувати необхідний рівень безпеки працюючих і матеріальних цінностей. Її призначення полягає у тому, щоб:

- унеможливити виникнення пожеж;

- у разі виникнення пожежі гарантувати максимальну безпеку людей;

- забезпечувати одночасну пожежну безпеку як для працюючих, так і для матеріальних цінностей;

- попереджувати та не допускати негативного впливу на працюючих небезпечних чинників пожежі.

Об'єкти, на яких пожежі можуть призвести до ураження працюючих унаслідок впливу небезпечних чинників, пов'язаних з пожежею, повинні розробляти чітку систему заходів попередження пожеж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]