Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_tsyvilke_star.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
534.53 Кб
Скачать

129. Зобов’язання, що виникають внаслідок придбання або зберігання майна за рахунок коштів іншої особи без достатніх підстав.

Зобов’язання із безпідставного придбання або збереження майна - це один з видів позадоговірних зобов’язань. На підставі цього зобов’язання особа, яка одержала чи зберегла майно за рахунок іншої особи без достатньої підстави, встановленої законом чи договором, зобов’язана повернути безпідставно придбане чи збережене майно цій особі, а остання вправі вимагати від зобов’язаної особи виконання її обовв’язку. Існують такі юридичні факти, що породжують даний вид позадоговірних зобов’язань: А) збільшення(ч.1 ст.469ЦК України)або збереження(ч.5ст.469ЦК України)майна однієї особи за рахунок іншої особи; Б) збільшення або збереження майна повинно бути безпідставним.Безпідставність полягає в тому, що придбання чи збереження майна має місце без достатньої підстави,встановленої законом або договором(ч1ст.469ЦК України)або за підставою, яка згодом відпала. Учасниками цих зобов’язань можуть бути : 1) громадяни; 2) організації. Предметом зазначених зобов’язань є дії зобов’язаних осіб. Особа, яка безпідставно одержала майно за рахунок іншої особи, зобов’язана повернути його потерпілому. У випадку невиконання цього обов’язку безпідставно одержане майно підлягає стягненню із зазначеної організації в примусовому порядку через суд або господарський суд. Заходи державного примусу, що застосовуються до подібних осіб, є цивільно-правовою санкцією. Наявність вини в діях зобов’язаної особи не вимагається, бо безпідставно придбане майно може бути не лише результатом поведінки зобов’язаної особи, а й результатом подій, поведінки самого потерпілого, третіх осіб. Коли неможливо повернути майно в натурі, проводиться грошова компенсація. При цьому приймаються до уваги ціни, що діяли на момент розгляду справи. Є випадки, коли безпідставно одержане майно не підлягає поверненню. НЕ є безпідставно одержаним: 1) майно, передане на виконання зобов’язання до настання строку виконання(п1 ст.471ЦК України); 2) майно, передане на виконання зобов’язання після закінчення строку позовної давності у випадках, якщо таке виконання допускається ст.82 ЦК України. Існує й така цивільно-правова санкція, як стягнення безпідставно придбаного майна в доход держави.Така санкція застосовується до незаконних володільців, якщо особа, за рахунок якої придбано майно, або невідома, або за чинним законодавством втратила право вимагати повернення належного їй майна.

139. Поняття спадкового правонаступництва.

При спадкуванні перехід права та обв’язків спадкодавця до його спадкоємціввідбувається в порядку спадкового правонаступництва, яке матиме місце тільки за наявності ряду умов. Правонаступництво не вібувається, якщо особа, про спадкування після якої йдеться, не померла чи вона не оголошена померлою у судовому порядку. Правонаступником має виступати особа, яка в наслідок зазначених у законодавстві фактів визнається спадкоємцем. Необхідоно також, щоб спадкоємці були закликані до спадкоємства, адже в іншому разі правонаступництво не виникає. У цивілістичній науці спадкове правонаступництво характеризується рядом ознак, які дають змогу відрізнити його від правоноступництва після смерті, а саме: 1) спадщина периходить до спадкоємця як єдине ціле; 2) спадкоємець набуває спадщину завжди безпосередньо; 3) спадкоємець набуває всіх прав та обв’язківвідразу і водночас.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]