Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_tsyvilke_star.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
534.53 Кб
Скачать

54. Наслідки закінчення строку позовної давності.

Згідно ст.80 ЦКУ – закінчення строку позовної давності до пред’явлення позову є підставою для відмови в позові. Якщо суд, господарський або третейський визнає поважною причиною попуск строку позовної давності, порушене право підлягає захистові. Закінчення строку позовної давності припиняє право на позов в матеріальному розумінні, тобто можливість примусового здійснення порушеного цив. права, однак не припиняє саме суб’єктивне право, оскільки боржник може виконати своє зобов’язання і після закінчення строку позовної давності. Згідно з ст.72 ЦКУ – застосування судами строку позовної давності є обов’язковим, тобто позовна давність застосовується судом незалежно від заяв сторін.

55. Вимоги, на які позовна давність не розповсюджується.

Ст.83 ЦКУ – позовна давність не поширюється : на вимоги, що випливають з порушення особистих немайнових прав, крім випадків, передбачених законом; на вимоги держ. організацій про повернення держ.майна з незаконного володіння колгоспів та ін. кооперативних та інших громадських організацій або громадян; на вимоги вкладників про видачу вкладів, внесених у держ. трудові ощадні каси і в НБУ; у випадках, встановлюваних законодавством У., і на інші вимоги.

56. Власність як економічна категорія.

Економічний зміст власності полягає в належності матеріальних благ одним особам і їх відчуженості від інших осіб. Право власності є юридичним вираженням економічних відносин власності. Право власності – це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Відносини пава власності є похідними щодо економічних відносин власності як складової частини виробничих відносин. Саме власність є умовою функціонування організованого виробництва в межах загального комплексу виробничих відносин, а відтак і їх головною складовою частиною. Роль економічних відносин власності полягає у закріпленні стану належності матеріальних благ індивідам, відображаючи статичний момент того чи іншого способу суспільного виробництва.

57. Поняття права власності.

Ст.86 ЦКУ – право власності – це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Право власності в Україні охороняється законом. Держава забезпечує стабільність правовідносин власності. Власність в Україні виступає в таких формах : приватна, колективна, державна. Усі форми власності є рівноправними. Відносини власності регулюються ЗУ “Про власність”, ЦКУ, іншими законодавчими актами. - це сукупність правових норм, що закріплюють, регулюють та охороняють стан належності матеріальних та інших благ конкретним особам.

58. Право власності в об’єктивному і суб’єктивному розумінні.

Право власності в об. розумінні – це сукупність правових норм, які встановлюють і охороняють належність матеріальних благ конкретним суб’єктам, у тому числі визначають підстави та умови виникнення і припинення у них такого права щодо цих благ. Такі правові норми у своїй сукупності утворюють відповідний інститут права власності. Право власності в суб. значенні – це передбачене і гарантоване законом право конкретного суб’єкта-власника (громадянина, колективного утворення, держави) здійснювати володіння, користування, розпорядження та інші можливі правомочності щодо належного йому майна на свій розсуд і з будь-якою метою, якщо інше не передбачене законом. Таким чином, суб. право власності, як і будь-яке інше суб. право, означає міру можливої поведінки уповноваженої особи (власника) щодо належного їй майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]