Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_tsyvilke_star.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
534.53 Кб
Скачать

15.Обсяг дієздатності неповнолітніх.

Дієздатність – це здатність своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов’язки. Відповідно до ЦК України цивільна дієздатність у повному обсязі виникає з настанням повноліття, тобто після досягнення 18-річного віку. Існує часткова дієздатність неповнолітніх. Такою дієздатністю наділені неповнолітні у віці від 15 до 18 років. Часткова дієздатність характеризується тим, що за громадянином визнається право вчиняти не всі, а лише деякі дії, передбачені законом. Для цього виду дієздатності характерні такі елементи: право самостійно вчиняти дрібні побутові угоди; розпоряджатися своєю заробітною платою або стипендією; самостійне здійснення всього комплексу авторських або винахідницьких прав; самостійно вносити вклади до кредитних установ і розпоряджатися ними; обов’язок нести цивільно-правову відповідальність за шкоду, заподіяну ними іншим особам; права з володіння, користування і розпорядження майном трудового або селянського господарства, якщо неповнолітні є членами зазначених господарств; право бути засновниками і членами господарських об’єднань – молодіжних організацій. Також існує мінімальна дієздатність. Такою дієздатністю наділені неповнолітні, які не досягли 15 років, вони мають дуже невеликий обсяг дієздатності. Мінімальна дієздатність складається з таких елементів: права вчиняти дрібні побутові угоди. Інші угоди укладають батьки (усиновителі) або опікуни від імені неповнолітніх; право самостійно вносити вклади до кредитних установ і розпоряджатися ними.

16. Обмеження дієздатності громадян.

Ніхто не може бути обмежений в дієздатності, а лише у випадках передбачених законом. Обмеження дієздатності фізичної особи полягає в тому, що особа позбавляється можливості своїми діями набувати цивільні права та створювати цивільні обов’язки. В законодавстві існують наступні умови обмеження дієздатності фізичних осіб: 1) зловживання спиртними напоями або наркотичними речовинами; 2) і як наслідок цього зловживання – тяжке матеріальне становище цієї особи та її сім’ї. Обмеження дієздатності повнолітніх осіб здійснюється в судовому порядку. А якщо спиртними напоями або наркотичними речовинами зловживає особа у віці від 15 до 18 років, то питання про обмеження або позбавлення їх можливості самостійно розпоряджатися своєю заробітною платою вирішує орган опіки. Обмежені в дієздатності повнолітні особи можуть укладати угоди, за винятком дрібних побутових, а також отримувати заробітну плату і розпоряджатися нею лише за згодою опікуна. Якщо особа перестає зловживати спиртними напоями або наркотичними речовинами суд скасовує обмеження її дієздатності.

17. Визнання громадянина недієздатним.

Громадянин визнається недієздатним, якщо він в наслідок душевної хвороби або недоумства не може розуміти значення своїх дій або керувати ними. Вказане правило свідчить про те, що громадянин може бути позбавлений цивільної дієздатності з урахуванням його психічного стану і неможливості розсудливо вести свої справи. Інші обставини, зокрема сліпоглухонімота, параліч тощо, не спричинюють настання такого наслідку. Лише наявність судового рішення дає підставу вважати громадянина недієздатним. Повнолітній громадянин визнається недієздатним, якщо він не має повноцінної психіки, а тому не здатний розсудливо вести свої справи. За загальним правилом, громадянин вважається недієздатним з часу набрання сили рішення суду про визнання його недієздатним. Опікун може укладати угоди від імені недієздатного. Також опікун або організація, які зобов’язані здійснювати за недієздатним нагляд, відповідають за шкоду заподіяну недієздатним, якщо опікун не доведе, що шкода виникла не з їхньої вини. За певних умов таких, як одужання, значне поліпшення здоров’я, громадянин може бути поновлений у дієздатності рішенням суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]