Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
уер.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Міністерство інфраструктури України

Державний економіко-технологічний університет транспорту

Кафедра «Управління процесами перевезень»

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

«Організація експлуатаційної роботи дирекції

залізничних перевезень»

КР 6.070101-УЗТ-УПП-ПЗ

Виконав: студент групи

4-КДЗ

Літус Б.О.

Перевірила: асистент

Висоцька Г.С.

Київ 2011

ВСТУП

3алiзничний транспорт є однiєю з базових галузей економiки України, яка забезпечує внутрiшнi та зовнiшнi транспортно-економiчнi зв'язки i потреби населення в перевезеннях.

Основою органiзацiї руху поїздiв, яка об'єднує роботу вcix пiдроздiлiв залiзницi i впливає на їх економiчну діяльність, є графiк руху поїздiв, який пiсля затвердження Укрзалiзницею набуває статусу закону i є обов'язковим для вcix працiвникiв, пов'язаних з органiзацiєю руху поїздiв.

Графiк руху поїздiв має забезпечувати:

  • виконання плану перевезень пасажирiв i вантажiв;

  • забезпечення безпеки руху поїздiв;

  • високопродуктивне використання технiчних pecypciв залiзницi і рухомого складу;

  • дотримання встановленої тривалостi безперервної роботи локомотивних бригад;

  • можливiсть виконання робiт з поточного утримання i ремонту колiї, споруд СЦБ, зв'язку й електропостачання за безумовного дотримання вимог охорони праці.

На основі графiка руху поїздiв визначаються показники використання рухомого складу, штатні працівники, узгоджується діяльність залізниці з підприємствами – вантажовідправниками і вантажоодержувачами, а також з іншими видами транспорту.

Тому ціллю даної курсової роботи було вивчення роботи окремих станцій в одному відділку дирекції “В”. У процесі були визначені розміри вантажних і порожніх вагонопотоків, довжини составу з порожніх маршрутів, організовані вагонопотоки, місцева робота на дільницях відділку. Заключним етапом була розробка графіку руху поїздів, розраховані показники цього графіку.

1 Техніко-експлуатаційна характеристика дирекції

Дирекція – це керівний орган, який керує роботою підлеглих органів (станцій) в межах свого вузла; це також посередник між керівним органом влади і станцією .

Двоколійна дільниця обладнана автоматичним блокуванням з електричною централізацією стрілок та сигналів ; одноколійна лінія обладнана напівавтоматичним блокуванням.

До складу дирекції ”В” входять: одна сортувальна станція В, одна дільнична станція Г та шістнадцять проміжних станцій г, ц, з, ч, л, м, н, о, п, р, с, т, у, ф, ш, ю.

Виробничою діяльністю сортувальної станції є розформування більшої частини поїздів, накопичення з них складів нових призначень, формування і відправлення поїздів, а також обслуговування транзитних поїздів без переробки.

Обсяг роботи з місцевими вагонами на сортувальній станції, як правило невеликий .

Обслуговування транзитних поїздів, розформування та формування дільничних та збірних поїздів складають основу технології дільничної станції. Дільничні поїзди – це поїзди, які слідують без переформування по одній дільниці.

На дільничних станціях обсяг пасажирських, вантажних та комерційних операцій більший, ніж на проміжних. Для виконання цих операцій станція має відповідний колійний розвиток – це головні, приймально-відправні, сортувальні та інші колії. На дільничній станції розміщенні службові будівлі і пристрої для пасажирських операцій, вагонне та вантажне господарства, пристрої енергопостачання, СЦБ та зв’язку тощо.

Збірні поїзди – це поїзди для розвезення та збору вагонів по проміжним станціям дільниці.

На проміжних станціях виконуються наступні операції: схрещення та обгін, прийом та відправлення поїздів; посадка та висадка пасажирів; прийом, видача та зберігання вантажів; маневрові роботи. Вантажними пристроями на проміжних станціях є: вантажні склади, криті та відкриті платформи та площадки. Пасажирськими пристроями є невеликі пасажирські будівлі-вокзали, одна чи дві проміжні платформи, багажний склад. Корисна довжина колій проміжних станцій становить 1250 м. На одноколійній лінії К-В засобом зв’язку та сигналізації служить напівавтоблокування, управління стрілками і сигналами на проміжних станціях здійснюється ЕЦ.

На лінії В-Г дві головні колії, засобами зв’язку служить автоблокування, управління стрілками і сигналами здійснюється МРЦ. На лінії Б-В дві головні колії, засобом зв’язку та сигналізації служать автоблокування, управління стрілками та сигналами на проміжних станціях здійснюється МРЦ.

Довжина фронту для навантаження масових вантажів становить: станція С-150 м, Т-154 м, У-160 м, Ф-226 м, Ш-253 м, Ю-200 м.

Час на навантаження вагонів однієї подачі, з урахуванням тривалості маневрів на подачу, забирання, допоміжні операції та технологічні перерви становить для станції С-2,5 год, Т - 2,8 год, У-2,3 год, Ф - 2,4 год, Ш - 3,3 год, Ю-3,0 год.

Межами дирекції “В” є станції Б та К виключно, станція Г – включно.

На місцях для вантажного руху, застосовують локомотиви серії ВЛ8. Основне депо для вантажних локомотивів знаходиться на станції В, зворотнє – на станціях А, Ж, К.

Пункти зміни локомотивних бригад знаходяться на станціях Б, В, Г, Д, Ж, К.

Відправницькі маршрути навантажуються на станції Ш, Ф, Т. Відправницькі – це маршрути з вагонів, які завантажені одним відправником на одній станції .

Станції дільниці В-Г навантажують та розвантажують різного роду вантажів ( будівельні матеріали, вугілля, нафтопродукти, та інші)

Виділення будь-якою потоку вагонопотоку в окремі призначення викликає на станції необхідності формування додаткової витрати вагоно-годин на накопичення. За умови слідування вагонів у транзитних поїздах без переробки через попутні технічні станції, отримуємо економію, пов’язану з зменшенням простою вагонів, зменшенням розмірів їх переробки, а також зменшенням простою поїзних локомотивів при прямуванні їх без відчеплення від транзитних поїздів.

Отже, така економія від прямування вагонів в транзитних поїздах становить: станція Б-5,5год, В-5,1 год, Г-5,4 год та Д- 6,0 год.

Парк вантажних вагонів складається з 4-х вісних та 8-вісних вагонів, з яких 90% складають 4-вісні, решта 10 % – 8-вісні вагони.

На лініях також організовано пасажирський рух поїздів. Рух пасажирських поїздів здійснюється швидкими та пасажирськими категоріями поїздів. Розміри руху приміських поїздів: на дільниці К-В-2 пари, на В-Г –4 пари.

Схема дирекції В наведена на рис.1.1.

Рисунок 1.1- Схема дирекції, яка розташована на напрямку А-Ж