Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_LEKCII.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Про вартість виконаних підрядних робіт

за ____________ 20___ року

(тис. грн.)

Найменування об’єктів, пускових комплексів і технологічних етапів

Вартість виконаних робіт

з початку року по звітний місяць включно

у тому числі за звітний місяць:

всього в поточних цінах станом на ________

з них: будівельно-монтажні роботи

всього

у тому числі:

будівельно-монтажні роботи

інші супутні витрати

А

1

2

3

4

5

Всього по будові (без ПДВ)

 

 

 

 

 

у тому числі:

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

Податок на додану вартість (ПДВ) — всього по будові

 

 

 

 

 

Всього по будові з урахуванням ПДВ

 

х

х

х

М. П. Субпідрядник _____________ „___“ _______________ 200__ р.

М. П. Генпідрядник _____________ „___“ ______________ 200__ р.

М. П. Замовник _____________ „___“ ______________ 200__ р.

На основі отриманих від підрядника акту (ф. КБ-2в) і довідки (ф. КБ-3) замовник здійснює розрахунки з ним за виконані підрядні роботи. Проте, розрахунки між замовником і підрядником не обов’язково повинні здійснюватись лише за виконані роботи. Форма розрахунків визначається будівельним контрактом і може передбачати як розрахунки за фактично виконані підрядні роботи, так і за окремі етапи, повністю завершені об’єкти будівництва чи авансові платежі.

Підписання акту за ф. КБ-2в і довідки за ф. КБ-3 засвідчує факт приймання-передачі виконаних будівельних робіт: підрядник передає виконані роботи, а замовник приймає їх. При цьому, в бухгалтерському обліку підрядника ця подія відображається такими проведеннями (табл. 4.2):

Таблиця 4.2

Типові проведення з обліку передачі виконаних робіт у підрядника

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

Визнано дохід від виконаних підрядних робіт

361

703

Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ

703

641

Відображено собівартість переданих підрядних робіт

903

231

Для здійснення контролю за ходом процесу будівництва, співвідношенням понесених витрат із загальною кошторисною вартістю об’єктів будівництва підряднику потрібна інформація про загальний обсяг виконаних робіт від початку контракту. Таку інформацію важко отримати використовуючи рахунок 231 "Основне виробництво", оскільки вартість переданих підрядних робіт щомісяця списується з кредиту рахунку 231 в дебет рахунку 903. Тому, для накопичення інформації про витрати за будівельним контрактом, передані до оплати рахунки і валову заборгованість замовників П(С)БО 18 передбачене використання двох субрахунків до рахунку 23: активного 238 "Незавершені будівельні контракти" і пасивного 239 "Проміжні рахунки". Записи на цих субрахунках здійснюють при підписанні акту (ф. КБ-2в) і довідки (КБ-3) та виставленні рахунків до оплати замовнику. Одночасно з кореспонденцією рахунків "Дебет 361 - Кредит 703" роблять запис "Дебет 238 - Кредит 239" на суму переданих підрядних робіт без непрямих податків. Таким чином сальдо за дебетом рахунку 238 і кредитом рахунку 239 відображають вартість виконаних підрядних робіт за контрактом і суму переданих рахунків до оплати. Різниця між цим показником і отриманими від замовника оплатами відображає валову заборгованість замовника за будівельним контрактом. Згорнуте сальдо за рахунком 23 не змінюється від здійснення проведення "Дебет 238 - Кредит 239" (бо відбувається дебатування і кредитування рахунку 23 на одну і ту ж суму) і відображає собівартість виконаних, але не переданих замовнику робіт.

Після завершення будівельного контракту рахунки 238 і 239 взаємно закриваються шляхом списання їхніх сальдо зворотнім проведенням "Дебет 239 – Кредит 238".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]