Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_ekonomicheskaya_teoria.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

4. Методи економічної теорії.

Метод (з грец. – шлях до якої-небудь мети) – знаряддя для пізнання кола явищ, що складає предмет науки.

Метод економ теорії – сукупність прийомів, засобів і принципів, за допомогою яких досліджуються категорії і закони функціонування та розвитку економічних систем. Економічна теорія застосовує як загальнонаукові, так і специфічні для данної науки методи пізнання економічних явищ і процесі.

Технології використання методів:

  1. нагромадження фактів(шляхом спостередження),

  2. аналіз зібраних фактів,

  3. узагальнення, на підставі яких формуються поняття та закони і, як наслідок, створюється теорія,

  4. перевірка правильності зроблених висновків.

Методи економ теорії:

  1. Діалектика як метод базується на використанні законів і принципів філософії, обґрунтованих ще видатним німецьким філософом Георгом Гегелем, сутність яких полягає у пізнанні економ явищ і процесів у їхньому взаємозв’язку та взаємозалежності, у безперервному розвитку, у розумінні того, що накопичення кількісних змін зумовлює зміну якісного стану, що джерелом розвитку є внутрішні суперечності явищ, єдність і боротьба протилежностей.

  2. Наукова абстракція як метод полягає в поглибленому пізнанні реальних економ процесів шляхом виокремлення основних(абстрактних) від всього другорядного, випадкового, неістотного. Результатами застосування цього методу є формування понять, категорій, виявлення і формування економ законів.

  3. Аналіз і синтез. При аналізі об’єкт дослідження розумово або фактично розкладається на складові, кожна з яких вивчається окремо; при синтезі відбувається об’єднання різних елементів, сторін об’єкта в єдине ціле з урахуванням взаємозв’язків між ними. Аналіз сприяє розкриттю істотного в кожному елементі, а синтез завершує розкриття суті об’єкта в цілому.

  4. Індукція і дедукція. Індукція – це метод пізнання від окремого до загального, від знання нижчого ступеня до знання вищого. Дедукція – метод пізнання від загального до одиничного. Метод І. і Д. забезпечує діалектичний зв'язок одиничного, особливого і всезагального.

  5. Історичний і логічний метод використовується для дослідження економічних процесів у єдності. Історичний Метод вивчає ці процеси у тій історичній послідовності, в якій вони виникали, розвивалися і змінювалися один за одним у житті. Логічний метод досліджує економ процеси в їхній логічній послідовності, прямуючи від простого до складного, звільняючись при цьому від істор. випадковостей, зигзагів і подробиць, не властивих цьому процесові.

  6. Економічне моделювання – це формалізований опис і кількісне вираження економ процесів і явищ (за допомогою математики й економетрики), структура якого абстрактно відображає реальну картину економ життя. Економічні моделі дають можливість наочно і глибше дослідити основні риси й закономірності розвитку реального об’єкта пізнання.

Види економ моделей:

  • Макро- і мікроекономічні,

  • Абстрактно-теоретичні і конкретно-економічні,

  • Статичні і динамічні,

  • Графічні, математичні, статистичні, комп’ютерні.

  1. Економічний експериментштучне відтворення економічних процесів і явищ, з метою вивчення їх за оптимально сприятливих умов та подальшого практичного впровадження. Економ експеримент дає змогу на практиці перевірити обґрунтованість наукових теорій і рекомендацій, щоб попередити помилки та провали в економ політиці держави. Особливо важлива роль експеримента в період криз, економ реформ, на переломних етапах розвитку економіки.

Для пізнання соціально-економічних процесів економ теорія використовує метод якісного і кількісного аналізу (передбачає чітке виявлення якісної визначеності економ явища і підкреслення тих складових елементів, які піддаються кількісному виміру, вивчення динаміки процесу, виявлення факторів, що впливають на його зв’язки в системі), метод порівняння (для визначення схожості та відмінності господарських явищ), розробка наукової гіпотези.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]