Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_ekonomicheskaya_teoria.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

47.Безробіття .

Безробіття - це незайнятість у виробництві працездатного населення, яке бажає мати роботу. Існує досить багато форм безробіття, але найважливішими з них є три: фрикційне, структурне і циклічне. Безробітні – це непрацюючі особи,що входять до складу робочої сили, які активно шукають роботу за наймом(зареєстровані на ринку праці) і готові почати працювати в будь – який момент.Типи безробіття – “природне” та вимушене.Види безробіття

Добровільне безробіття пов’язане з відьним волевиявлення особи, яка приходить до складу робочої сили, утриматись від пропозиції праці за прийнятих для неї умов.Вимушене безробіття тип безробіття за якого людина працездатного віку має достатню кваліфікацію, хоче працювати, але з незалежних від неї причин не може знайти роботу.

Добровільне та вимушене безробіття проявляються у відповідних формах.Форми безробіття. Добровільне безробіття:

Фрикційне безробіття виникає в зв’язку з тим, що встановлення рівноваги між кількістю та якістю найманих працівників, з одного боку, і кількістю та якістю робочих місць – з іншого, потребує певного часу. Таким чином ця форма пов’язана з пошуком та очікуванням роботи, що відповідає певній кваліфікації, уподобання і рівню винагороди. фрикційне безробіття, як правило, добровільне і короткострокове.Структурне безробіття структурне, спричинене структурними змінами в економіці або на окремому підприємстві. Воно пов'язане із структурними зрушенням в економіці, закриттям застарілих підприємств і виробництв, скороченням випуску продукції у разі переорієнтації виробництва, закриттям шкідливих підприємств..Циклічне безробіттяце відхилення фактичного безробіття від природного в той чи інший бік. виникає при циклічних спадах, коли відбувається скорочення обсягів виробництва. зростає.

Вимушене безробіття:

Сезонне безробіття - обумовлене сезонними коливаннями в обсягах виробництва у певних галузях (сільське господарство, риболовля, туристичне обслуговування, цукроваріння, лісництво тощо).Технологічне безробіття пов'язане з переходом до нової техніки і технологій, з механізацією та автоматизацією виробництва, що супроводжується вивільненням робочої сили і найманням працівників принципово нових спеціальностей і кваліфікації .Аграрне безробіттязумовлене розоренням дрібних товаровиробників у сільському господарстві, їх не спроможністю прогодувати себе і сім’ю за рахунок праці на селі, відсутністю достатньої кількості робочих місць у містах.Молодіжне безробіття – стосується молоді,яка тільки закінчила вищий навчальний заклад і вперше виходить на ринок праці і не можу отримати роботу. Ринок виявляється байдужим до пропозиції праці з боку молодих людей, оскільки вони ще не мають досвіду і належної кваліфікації.Поточне ( плинне ) безробіття – зумовлене передусім циклічним характером розвитку економіки, кризами над і недовиробництва. До цієї категорії належать люди. Які мають необхідну загальноосвітню і професійну підготовку, фізично і психологічно здорові. Причиною їхнього безробіття є перевищення пропозиції робочої сили над попитом.

Рівень безробіття визначється за формулою: U=F(чисельність безробітних)/R(чисельність робочої сили) *100%,або U= частка тих,хто щомісяця втрачаэ роботу/ частка тих,хто щомісяця втрачаэ роботу+частка тих,хто щомісяця хнаходить роботу*100%.

НАСЛІДКИ. Негативні соціально-економічні насідки, які породжує безробіття та методи боротьби з безробіттям.

  1. Незайнята робоча сила означає недовикористання економічного потенціалу суспільства, прямі економічні втрати, які є наслідком природного і фактичного безробіття ( і відповідно зайнятості)

  2. Безробіття сковує вимоги профспілок про підвищення заробітної плати, ніби спрацьовує на користь спілки підприємців.

  3. Під час тривалого безробіття працівник втрачає кваліфікацію, а отримання нової кваліфікації й адаптації до нових умов часто проходять для нього важко.

  4. Безробіття веде до прямого занепаду раніше досягнутого рівня життя. Допомога по безробіттю завжди менша від заробітної плати, має тимчасовий характер. Зростання безробіття знижує купівельний та інвестиційний попит, скорочує обсяг заощаджень у населення.

  5. Сам факт безробіття завдає людині важкої психологічної травми, яку можна порівняти з найнеприємнішими обставинами. Багато соціологів пов’язують зростання злочинності зі зростанням безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]