Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты к экзамену по экономической психологии .docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
458.27 Кб
Скачать
  1. Економічна культура як елемент соціальної культури суспільства

Під економічною культурою розуміють сукупність соціальних цінностей і норм, які є регуляторами економічної поведінки людей і виконують роль соціальної пам'яті суспільства економічного розвитку.

Щоб розвивати, підтримувати, зберігати і при вивати новому поколінню елементи культури, створюються спеціалізовані органи, функціонують відповідні інститути — сімейні, релігійні, громадські, державні та ін. Система соціальних інститутів для підтримання соціальної пам'яті виробляє відповідні цінності, норми, вимоги і санкції. Наприклад, сім'я виробляє, впроваджує і передає новим поколінням цінності і норми способу життя, взаємовідносини дітей і батьків, трудової та духовної моралі. Інститут права виробляє, зберігає і передає законодавчі норми тощо. В цілому економічна культура є продуктом діяльності соціальних інститутів — політики, сім'ї, права, релігії, науки і мистецтва.

  1. Особливості соціально-психологічних чинників економічної культури особистості

Особливості економічної культури особистості можна розглядати у двох вимірах – вертикальному і горизонтальному. Вертикальний стосується особливостей економічної соціалізації, яка розглядається з точки зору стадій, етапів розвитку людини. Горизонтальний вимір характеризує цей процес з точки зору особливостей, зумовлених включенням індивіда в поліструктурний соціальний простір.

Системоутворюючим елементом соціально-економічного простору особистості є гроші, які розглядаються як узагальнені формалізовані відносини власності, а також як такі, що є не тільки символічним вираженням власності, але й засобом входження людини в економічну реальність, тобто як фактор економічної соціалізації індивіда.

  1. Поведінка споживача як об’єкт дослідження

Поведінка споживача – це психічна (емоційно-розумова) та поведінкова діяльність індивіда з метою ухвалення рішень щодо придбання, споживання і розпорядження речами і послугами.

Поведінка споживача є центральною проблемою економічної психології та маркетингу. Існує наукова суперечка про місце споживача у ринковій економіці. Одні відводять споживачеві центральне місце і наполягають на тому, що від його потреб залежить розвиток ринку, інші розглядають споживача як жертву економічної системи.

Дослідження поведінки споживачів перебуває на стику економіки, менеджменту, маркетингу і психології. Ця галузь досліджень увібрала в себе значну кількість теорій, гіпотез, дослідницьких методів, прийомів з багатьох галузей знань.

  1. Чинники споживчого вибору

Людина як споживач товарів у своїх вчинках керується не лише утилітарною вигодою, раціональним розрахунком під час вибору. Окрім функціонального попиту (при якому ведучими стають властивості товару та його якість) існує попит на нефункціональні характеристики речей. 

Нефункціональний попит зумовлений різними психологічними причинами: престижність фірми, яка виготовила річ, мода, бажання наслідувати модні взірці, прагнення виділитись серед інших, поліпшити свій імідж, покращити самопочуття (образ «Я»), компенсувати свої недоліки, пом'якшити комплекси неповноцінності за допомогою речей. Усе це залежить від психологічних чинників, оскільки змінює сприйняття людини на те, чи річ є корисною, чому ця річ людині потрібна, з якої причини людина прагне придбати саме цю річ.

Чим більш експресивним є товар (викликає сильні яскраві емоції, "заражає", притягує), тим більшою мірою пригнічуються когнітивні компоненти оцінювання і вибору товару, тобто вибір стає менш обдуманим. Експресивність продукту більше пов'язана з престижем, виразністю, модністю, чуттєвою привабливістю, чим з його функціональним і утилітарним призначеннями. 

Наприклад, експресивність одягу служить її психосоціальним цілям, тоді як її захисні властивості - функціональним.

Емоційному вибору властиві внутрішня цілісність, самомотивованість і нез'ясовність. Часто емоційний вибір стає ведучим при відборі з декількох альтернатив (привертає, втримує увагу). На емоційний вибір має значення «перше враження», а при остаточному виборі здійснюється інформаційний пошук і раціональний розрахунок.