Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты к экзамену по экономической психологии .docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
458.27 Кб
Скачать
  1. Афективні чинники економічної поведінки

До афективних чинників економічної поведінки відносять:

· емоції;

· почуття ;

· переживання .

Емоції — це психофізіологічний процес, цілісна реакція організму, що відображає відношення суб'єкта до об'єкта (іншому суб'єкту) в ситуації невизначеності. Емоції офарблюють і, таким чином, закріплюють індивідуальний досвід в економічній сфері, впливають на економічну поведінку. Завдяки емоційній пам'яті корисні форми поведінки закріплюються, а невдалі - відкидаються.

  1. Мотиваційно-вольові компоненти у процесі прийняття економічних рішень

Економічні мотиви є особливою категорією мотивів. Мотиви, що відносяться до накопичення багатства, конкуренції, егоїзму і альтруїзму, гонитві за прибутком, схильності до ризику і операцій, мають економічну спрямованість.

Дослідження економічних мотивів допомагає в поясненні економічної поведінки як порівняно автономної, цілісної ділянки поведінки.

До вольових компонентів економічної свідомості і поведінки відносяться економічні норми, економічний інтерес, економічний вчинок, діяльність.

  1. Процес прийняття рішення в економічній психології

Прийняття рішення в економічній психології завжди – акт вибору одного варіанту з декількох альтернативних з метою досягнення якнайкращого результату.

Психологічна теорія прийняття рішень займається дослідженням загальних і індивідуальних психічних особливостей особистості, котра ухвалює рішення і є доповненням до раціональної теорії.

Існують такі основні види прийняття рішень:

1. Інтуїтивні рішення – це вибір, зроблений тільки на основі відчуття того, що він правильний.

2. Рішення, що базуються на судженнях – це вибір, обумовлений знаннями і накопиченим досвідом. Людина використовує знання про те, що траплялося в подібних ситуаціях раніше, щоб спрогнозувати результат альтернативних варіантів вибору в існуючій ситуації.

3. Раціональні рішення – обґрунтовуються за допомогою об'єктивного аналітичного процесу, описаного вище. Основна відмінність між рішенням раціональним і тим, що базується на судженнях полягає у тому, що перше не залежить від колишнього досвіду.

  1. Чинники що впливають на прийняття економічних рішень

  1. Ризик у прийнятті економічних рішень

Ризик– діяльність в умовах невизначеності; включає перспективу певного результату ситуації, який залежить від ряду чинників і містить властивість небажаності. Будучи, таким чином, прогностичною оцінкою ситуації, поняття ризику не просто описує, але зумовлює певне її розуміння, є нормативно-оцінною категорією. У даній своїй якості ризик є властивістю людської діяльності і спілкування, тобто є продуктом самооцінки людини.

  1. Психологічні аспекти грошей

Цінність однієї і тієї ж грошової одиниці психологічно сприймається різними людьми по-різному. Більш того, один і той же чоловік цінує це благо не завжди однаково. У зв'язку з цим в науці з'явився навіть спеціальний термін «грошова ілюзія», що підкреслює розбіжність образу грошової суми в свідомості людини і її реальної значущості в економіці.

Система поглядів на гроші може змінюватися і в міру накопичення життєвого досвіду, коли індивід поступово пізнає, що далеко не всі блага і стимули в житті пов'язані з оплатою (наприклад, симпатія, любов, самореалізація особистості), його інтерес до грошей щодо скорочується.

Існує ще один, вельми тонкий аспект в сприйнятті цінності паперів. Він пов'язаний з їх графічною формою і дизайном. Вибір варіантів орнаменту, портретів, колірної гами, як правило, визначається міркуваннями естетичної привабливості, а також суспільно-політичними мотивами. На жаль, далеко не в кожній країні свідомо закладається психологічний компонент, пов'язаний зі сприйняттям населенням грошового дизайну. Уряд не завжди враховує, що зовнішній вигляд купюри - досить сильний засіб впливу на підсвідомість нації.

Помічено, що більш дрібна (за номіналом), але добре оформлена купюра успішніше підвищує свій шанс в оцінці її людиною в порівнянні з іншого, але має сірий вигляд.

Важливою психологічною характеристикою є ставлення людей до факту скорочення наявних у них грошей. В цілому цей процес пов'язаний з падінням економічних стимулів в життя і, отже, зі зменшенням кола потреб. Однак у різних груп людей реакція на відтік грошей з їх рук в інші (на законній основі) може бути різною. Вона залежить від цілого ряду обставин. Наприклад, від типу особистості. Для скупих за своїм характером людей догляд грошових коштів породжує негативну реакцію, схожу на стан, що отримується людиною під час сплати штрафу. Для людей же іншого складу (особливо зі схильністю до марнотратства) втрата грошей не пов'язана з особливим жалем, не є сильно діючим гальмівним фактором їх діяльності, чимале значення має спосіб заробляння грошей. Розставання з легко заробленими сумами, отриманими у спадок або в зв'язку з несподіваними обставинами, психологічно відбувається порівняно легше і простіше.

На психологічне сприйняття відтоку грошей впливає також характер навколишнього оточення. Наприклад, в умовах відпустки, різдвяних і новорічних свят, на різного роду урочистих заходах з грошима розлучаються помітно простіше, ніж це зазвичай прийнято. Реакція щодо грошей залежить від того, в якому рольовому положенні знаходиться та чи інша людина. Так, запрошення інших людей до себе в гості, роздача подарунків приводить людину в стан, при якому втрачається традиційне ставлення до цінності грошей. Розставання з доходами відбувається відносно просто.