Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты к экзамену по экономической психологии .docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
458.27 Кб
Скачать
  1. Грошові типи особистості

  1. Грошові патології

Важко оцінити, наскільки поширені грошові патології та розлади. Статистики подібних розладів не існує. Виняткові випадки бувають настільки яскравими і запам'ятовуються, що їх частота може переоцінюватися. Але оскільки дослідження в цій табуйованій області украй рідкісні, справжня поширеність серйозних грошових неврозів може насправді недооцінюватися. Відповіді на опитування «здорового ставлення до грошей» показують, що, хоча переважна більшість респондентів вважає своє ставлення до грошей цілком «здоровим», приблизно третина респондентів визнають у себе наявність тих або інших симптомів грошової патології.

  1. Вплив грошей на формування особистості

Ставлення дітей різних соціальних груп до грошей: На противагу однолітків з сімей «середнього класу» діти з робітничих сімей активніше витрачають кишенькові гроші.

Діти з сімей «середнього класу» частіше намагаються складати гроші про запас (навіть у банку), або на конкретні речі.

Батьки з сімей «середнього класу» дають дітям фіксовану суму грошей на кишенькові витрати і починають це робити з більше раннього віку, ніж в робітничих сім'ях. 

Через витрати кишенькових грошей діти засвоюють традиційну модель грошової поведінки соціального прошарку, до якого належать їх батьки. 

  1. Психологічні аспекти проблеми багатства і бідності

Значну увагу психологів викликає дослідження психології багатства. Крім дослідження ставлення до багатих та етики багатства, робляться спроби виявити особистісні проблеми, пов’язані з багатством. Так, раптові зміни добробуту (виграш, спадок) часто пов’язані з руйнівними наслідками щодо соціальної ідентифікації ( відображення себе як представника іншого прошарку), з проблемами переходу до інших цінностей, інтересів, норм і моделей поведінки. Адаптація до багатства нерідко супроводжується загостренням особистісних проблем у зв’язку із зміною способу життя (фінансова безпека, збільшення часу дозвілля).

Заощадження, резервування, тимчасова перспектива – це характеристики психології благополуччя і багатства. Але, незважаючи на це, багатство далеко не завжди пов’язане з переживанням щастя. Саме тому укорінився афоризм «багаті теж плачуть». Саме по собі багатство, високий дохід знімає одні проблеми і породжує інші. Виявляється, приріст грошей зсуває вісь занепокоєння до інтерперсональних параметрів.

  1. Економічна соціалізація особистості: складові та типи

В широкому розумінні економічну соціалізацію можна розглядати як процес входження підростаючої людини в економічну сферу суспільства, як формування у неї економічного мислення, як процес інтеріоризації нової реальності, що включає пізнання економічної дійсності, засвоєння економічних знань, набуття навичок економічної поведінки і реалізацію їх в реальній дійсності.

  1. Стадійний характер економічної соціалізації

Характеристика стадійності економічної соціалізації в дитинстві (за О.В. Козловою):

  1. Економічна соціалізація дітей та ресоціалізація дорослих в умовах реформування

Економічна соціалізація – це процес входження індивіда в економічну реальність суспільства.

Ресоціалізація - це процес соціального оновлення особистості, засвоєння нею повторно (у разі десоціалізації) або вперше (у випадку асоціалізації або відставання в соціалізації) позитивних, з погляду суспільства, соціальних норм і цінностей, взірців поведінки. 

В умовах реформування процес економічної соціалізації особистості відбувається шляхом переорієнтації на нові економічні цінності або переоцінки вже існуючих.