Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты к экзамену по экономической психологии .docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
458.27 Кб
Скачать
  1. Психологія безробіття

Безробіття обумовлена ​​перевищенням кількості людей, бажаючих знайти роботу, над кількістю наявних робочих місць, що відповідають профілю і кваліфікації претендентів на ці місця. Безробітними вважаються працездатні громадяни, які шукають роботу, зареєстровані на біржі праці і не мають реальної можливості отримати роботу відповідно до своєї освіти, профілем, трудовими навичками. 

Про психологічні проблеми безробіття сьогодні сказано чимало. У своєрідному рейтингу страхів воно посідає почесне друге місце, одразу після страху перед зростанням цін. Адже, втрачаючи роботу, ми стикаємося не лише з матеріальними негараздами. Так уже влаштована людська психіка, що для комфортного існування нам потрібна і самореалізація, і визнання інших. І все це ми значною мірою отримуємо через роботу. 

Втрачаючи ж її, людина нерідко починає відчувати свою непотрібність, неповноцінність. Її мучить відчуття провини перед рідними, яких вона наражає на матеріальні труднощі. Ще одна важлива психологічна проблема, що виникає при втраті зайнятості – зниження самооцінки. Навіть якщо ми переконані, що нас просто не оцінили, все одно звільнення боляче б’є по самолюбству. Буває, олії у вогонь підливають і близькі, які висловлюють сумніви у наших можливостях.