Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты к экзамену по экономической психологии .docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
458.27 Кб
Скачать
  1. Особливості впливу і сприйняття реклами. Роль психічних процесів у формуванні рекламних образів

Для того щоб рекламне звернення передало інформацію, створило або змінило імідж, створило або змінило ставлення до чогось або прискорило дію, воно має «вкластися в голову» потенційного споживача (реципієнта). Сприйняття є важливою складовою процесу спілкування й переконання.

Сприйняття - це процес, який складається з елементів, потоків і сил, які сприяють або перешкоджають повідомленням, що адресуються покупцеві.

Ефективність рекламного звернення залежить від двох важливих передумов: по-перше, його необхідно довести до покупця, який, у свою чергу, мусить звернути на нього увагу; по-друге, покупець має його зрозуміти саме так, як цього бажає рекламодавець.

Процес сприйняття складається із двох стадій - зосередження уваги і тлумачення (інтерпретації) інформації.

Психологічний вплив рекламної інформації проявляється у процесах переробки рекламних повідомлень - емоціях, думках, можливих рішеннях, що обумовлюють конкретні поведінкові акти покупця. Так чи інакше в рекламний процес виявляються втягнутими феномени переробки інформації - відчуття, сприйняття, увага, пам'ять і т.п.

Дослідженнями психологів доведено, що сприйняття і переробка рекламної інформації здійснюються під впливом безлічі різних факторів, але три з них присутні практично завжди: це когнітивний (пізнавальний), емоційний (афективний) і поведінковий (конативний) чинники.

  1. Нейролінгвістичне програмування (нлп) – психологія сучасних ділових комунікацій

Нейролінгвістичне програмування (НЛП) - це створення багатовимірної моделі структури та функцій досвіду людини. В основі НЛП - сенсорна дія терапевта на клієнта з метою створення в останнього нових, раціональніших програм поведінки та дій. Ці програми закріплюються в мозку людини на нейронному рівні та є основою його нового досвіду. Психотерапія такого типу - це психотерапія образу (від англ. image - образ) за допомогою слова. Тому дана психотерапія розшифровується, і як терапія образу, і як нейролінгвістичне програмування. Але узагальнено можна сказати, що це - теорія слова, що сприяє успішній діяльності людини.

  1. Психологічні особливості підприємництва як виду економічної діяльності

Сьогодні існують два підходи в сучасній науковій літературі щодо розуміння підприємництва як виду економічної діяльності особистості.

Перший підхід розглядає підприємництво як особливий тин поведінки підприємництво як поведінка. Під підприємницькою поведінкою розуміється ланцюг послідовно здійснюваних вчинків, які спрямовані на отримання суб’єктивних переваг від різниці між докладеними зусиллями та отриманим результатом в процесі придбання, зберігання матеріальних та духовних цінностей.

У рамках другого підходу підприємництво розглядається як особливий вид людської діяльності - підприємництво як діяльність. Тобто підприємницька діяльність порівнюється з іншими видами професійної діяльності. Як і будь-яка діяльність людини, суб’єкта соціальної взаємодії, підприємницька діяльність має певну психологічну структуру.

До психологічної структури підприємницької діяльності входять системи:

потреб; мотивів; цілей; предметів; засобів досягнення цілей; дій; результатів.