Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Навч.посібник Акушерство, гінекологія та штучне осіменіння с.г. тварин, Харута, 2013

.pdf
Скачиваний:
985
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
4.56 Mб
Скачать

інколи набряк переходить на черевну стінку і стегна та поступово спадає, а поверхневі шари мошонки протягом 2 – 3 місяців злущуються або відторгаються.

Лікування. Слід памятати, що обморожування тканин зворотний процес. Тому чим швидше буде відновлено кровообіг у пошкоджених тканинах, тим швидше настане одужання. Тварин з обморожуванням мошонки треба помістити в тепле приміщення, мошонку окутати 3–4 шарами матерії (тільки не вати!), просоченої гарячою водою (40–450С). Для просочування тканини можна використати гарячий чай. Потім всю мошонку обкутують відрізком овчини чи ватника і закріплюють тонкою мотузкою. Через добу повязку знімають і втирають суміш ма сел камфорного і блекоти, взятих в рівних частинах. У випадку появи на шкірі мошонки синюшних плям, де буде проходити відторгнення шкіри, їх змащують 5% або 10% розчином калію перманганату, 10% маззю АСД Ф 3, що запобігає розвиткові вологої гангрени і гострого набряку. На початку лікування тваринам застосовують внутрішньовенне введення 0,5% новокаїну (бугаям 100–120 мл; баранам 40–50 мл). Далі симптоматичне лікування.

Абсцеси мошонки. Абсцеси в стінці органа можуть виникати внаслідок колотих ран, подряпин, укусів комах, кліщів. Проникнення мікрофлори через травматичні ушкодження призводить до гострого гнійного запалення з утворенням абсцесів різних розмірів та локалізації.

Лікування хірургічне. За абсцесів необхідно: зняти больову реакцію і набряк, обмежити патологічний процес, прискорити дозрівання абсцесу, своєчасно видалити гній з порожнини, забезпечити розвиток грануляційної тканини та епітелізації рани у стислі строки.

Видаляють волоски в ділянці шийки мошонки і проводять циркулярну анестезію 0,5% розчином новокаїну, наносять на шкіру 10% іхтіолову мазь або прикладають шар вати, просочений 10% м спирт іхтіоловим розчином та накладають

421

легку повязку. Зрілі поверхневі абсцеси розтинають, проводять кюретаж та дренують з лініментом Вишневського. У бугаїв дренаж змінюють через 3–4 дні, а у баранів щодня.

Флегмона мошонки розлите гостре гнійне запалення стінки мошонки частіше трапляється у баранів і рідше у бугаїв. За флегмони швидко розвивається набряк тканин мошонки, вона відвисає та перешкоджає самцю пересуватися, він більше лежить. Підвищується загальна і місцева температура, зникає апетит. На 4–5 й день починає випадати вовна на череві і стегнах, різко збільшується кількість гною між шарами стінки мошонки, утворюються нориці, через які виділяється гнійний ексудат з неприємним запахом.

Лікування хірургічне. Виконують тотальну ампутацію мошонки. Операцію проводять під наркозом і місцевим знеболенням. Роблять циркулярний розріз шкіри та глибокої фасції в ділянці мошонки на 2–3 см нижче рудиментарних сосків, розтинають загальну піхвову оболонку, звільняють її від ексудату, каструють тварину. Перед розсіканням перегородки мошонки додатково проводять інфільтраційну анестезію по місцю розрізу, відсікають перегородку, видаляють лімфатичний вузол, що лежить збоку від пахового кільця. Рану шкіри закривають швом, який має бути поздовжнім відносно білої лінії живота.

Вагіноліт запалення загальної піхвової оболонки, що виникає як післякастраційне ускладнення і як самостійне захворювання. Описане у баранів.

Клінічні ознаки: поверхневі шари мошонки рухомі, збираються в складку, набряк відсутній. Сімяник і його придаток не промацуються. Пальпується розростання фіброзної тканини в загальній піхвовій оболонці, яке у вигляді панцира опускається від підшкірного пахового кільця на всій протяжності мошонки. Вагіноліт спостерігається у одній або обох половинах мошонки.

422

Причини виникнення хвороби і лікування поки що невідомі.

Гематоцеле накопичення крові у порожнині загальної піхвової оболонки мошонки. Причинами крововиливів можуть бути рани чи забиття стінки мошонки, сімяного канатика, сімяника чи його придатка. Це супроводжується рівномірним або однобічним збільшенням мошонки, флуктуацією. З часом кров зсідається, що зумовлює крепітацію за промацування мошонки. Кров розсмоктується повільно, можливе утворення фіброзних спайок у місцях відкладання фібрину.

Лікування. В гострих випадках на мошонку накладають 5 – 6 шарів марлі та прибинтовують її бинтом. Після цього повязку густо просочують настоянкою календули чи арніки. На другий день уводять в ділянці колінної складки тканинний препарат: бугаям в дозі 10 мл, баранам – 3 – 4 мл.

Гідроцеле водянка порожнини загальної піхвової обо лонки мошонки. Розвивається як наслідок порушень кровообігу сімяника чи як симптом асциту проявляється збільшенням, заокругленням, відвисанням мошонки та її флуктуацією.

Мошонкова та піхвова грижа, одно або двостороння, –

проникнення у порожнину загальної піхвової оболонки через паховий канал кишок або сальника і здавлювання ними сімяника та його судин, внаслідок чого виникає сильний біль під час садки. З часом розвивається атрофія сімяника.

Лікування оперативне.

11.4. НАБУТІ ЗАХВОРЮВАННЯ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ БУГАЇВ

Периорхіт, орхіт, епідидиміт запалення оболонок сімяника, сімяника, придатка сімяника, яке може бути одно або двостороннім, гострим або хронічним, асептичним або гнійним. Виникає на ґрунті травм або бактеріальної чи вірусної

423

інфекції (при бруцельозі, туберкульозі, вірусному пустульоз ному баланопоститі та епідидиміті).

При гострому орхіті та периорхіті виявляють значне збільшення сімяника, набряки, підвищення місцевої температу ри і сильну болючість. Обєм еякуляту спочатку збільшується, дещо підвищується його рН, спостерігається аглютинація сперміїв.

Бруцельозний орхіт характеризується накопиченням великої кількості рідкого ексудату в порожнині мошонки, тоді як гнійний і туберкульозний орхіт супроводжуються формуванням тут одного або кількох абсцесів, які можуть проривати у піхвову порожнину з розвитком гнійного фунікуліту і перитоніту. У тварин спостерігається пригнічення, підвищується температура тіла, гальмуються статеві рефлекси, знижуються показники якості сперми, у ній спостерігається аглютинація сперміїв, зявляються їх патологічні форми, лейкоцити.

Оскільки орхіт, периорхіт та епідидиміт можуть бути симптомами інфекційних хвороб, при постановці діагнозу обовязково треба проводити відповідні дослідження на ці хвороби.

Лікування ефективне лише на початкових стадіях орхіту, периорхіту та епідидиміту. При асептичному запаленні застосовують сухий холод, новокаїно та антибіотикотерапію. На 3–4 ту добу призначають тепло, втирання мазей, тканинну терапію.

Дегенерація, атрофія та фіброз сімяників виникають на ґрунті місцевих патологічних процесів (варикозне розширення та тромбоз судин сімяного канатика; накопичення в порожнині загальної піхвової оболонки транссудату, ексудату, крові; набряк, дерматит та екзема мошонки), порушень зоогігієнічних норм утримання, годівлі та використання плідників, при тривалому застосуванні препаратів йоду, мишяку, нітрофуранів та антибіотиків. Перебігає хвороба хронічно в субклінічній формі та характеризується дегенеративними змінами зародкового

424

епітелію сімяних канальців всього сімяника чи окремої його частки, що викликає спочатку гальмування, потім розлади сперміогенезу. При цьому в спермі поряд з олігоспермією виявляють велику кількість юних та мертвих сперміїв (азооспермія та некроспермія), а також окремі круглі одноядерні чи багатоядерні клітини (тератоспермія). Якщо одночасно розвивається і атрофія сімяника, то сперміогенез припиняється. Поступово паренхіма сімяника заміщується фіброзною тканиною, у якій можуть відкладатися солі кальцію. Процес поширюється і на клітини Лейдига, що супроводжу ється зменшенням або припиненням виробництва тестостерону. Сімяники зменшуються, ущільнюються, статеві рефлекси згасають, зникають вторинні статеві ознаки.

Лікування на початкових стадіях зводиться до усунення причин та створення для тварин нормальних умов утримання і годівлі. Бугаїв забезпечують вітамінами А, D2 та Е, вводячи щодня внутрішньомязово концентрати названих вітамінів або комплексні препарати. Доцільно також робити внутрішньо аортальні введення 0,5% го розчину новокаїну з інтервалом 48 годин.

У випадках припинення сперміогенезу бугаїв вибрако вують.

Фунікуліт запалення сімяного канатика (як перехід запального процесу із сімяника, придатка чи інших органів), що супроводжується глибокими змінами в сімянику, його судинній системі з порушенням прохідності сперміопроводів та аспермією.

Кісти сімяників уроджені чи набуті, одно або багатокамерні, що виникають внаслідок заростання сімяних канальців, сперміовиносних проток або каналу придатка розміром від мікроскопічних до порожнин діаметром 1 – 5 см. Кісти зумовлюють імпотенцію та аспермію, тому за двосто ронніх кістозних уражень самців вибраковують.

425

Запалення міхурцеподібних передміхурової та куперових залоз спричинюється бактеріальною та вірусною інфекцією (бруцельоз, туберкульоз, інфекційний ринотрахеїт інфекційний вагініт) і перебігає в гострій та хронічній формах, зазвичай буває двостороннім. З усіх придаткових залоз міхурце подібна вражається найчастіше. Катарально гнійне запалення міхурцеподібних залоз (везикуліт) характеризується збільшен ням обєму еякуляту, водянистою консистенцією сперми, наявністю в ній великої кількості слизу, підвищенням рН до 8– 8,5, олігоспермією та олігокінеспермією, аглютинацією сперміїв, наявністю лейкоцитів та бактеріоспермією. Міхурцеподібна залоза при ректальному дослідженні щільна, збільшена, малоболюча і сильно бугриста. Окремі часточки збільшені і дуже щільні внаслідок розростання фіброзної тканини. Гнійний везикуліт характеризується підвищенням загальної темпера тури. Тварини приймають позу для сечовипускання, стогнуть, сеча виділяється дрібними порціями з домішками гною. У садку йдуть важко, в еякуляті піоспермія і велика кількість слизу. Паралельно можуть реєструватися запалення ампул (ампуліт), передміхурової залози (простатит) і луковичних залоз (бульбо уретральний аденіт).

Лікування ефективне лише на початку захворювання. Переваги надають внутрішньоаортальним введенням новокаїну з антибіотиками, до яких чутлива виділена мікрофлора.

11.5. УРОДЖЕНІ ТА СПАДКОВО ОБУМОВЛЕНІ АНОМАЛІЇ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ

Гермафродитизм уроджена аномалія, за якої у одного особня одночасно розвиваються елементи мюллерових та вольфових проток, що може виявитися у справжній двостатевості, коли у статевих залозах є як тестикулярна, так і яєчникова тканини, чи у несправжній, коли у тварини є і

426

сімяники і зовнішні статеві органи самки (статеві губи, переддверя піхви, клітор). Таких тварин вибраковують.

Крипторхізм уроджена аномалія, що проявляється затриманням опускання сімяників у мошонку. Може бути одно і двобічним. Якщо сімяники залишаються у черевній порожни ні, говорять про черевний крипторхізм. Якщо вони затримуються в паховому каналі це паховий крипторхізм. У крипторхів температура в сімяниках така, як температура тіла самої тварини, що призводить до порушень сперміогенезу. Тому крипторхів вибраковують.

Контрольні питання

1.Що таке екстрапрепуційні, інтрапрепуційні та ретро препуційні ушкодження органів парування самців?

2.Які патології відносять до уроджених хвороб органів парування самців?

3.Що таке акропостит, постит і баланопостит?

4.Що таке фімоз і парафімоз?

5.Які форми акропоститу зустрічаються у баранів і

валахів?

6.Які форми баланопоститу зустрічаються у бугаїв і

баранів?

7.Хвороби мошонки та її органів незапального характеру.

8.Хвороби мошонки та її органів запального характеру.

9.Запалення придаткових статевих залоз.

10.Що таке гермафродитизм та крипторхізм ?

427

Додаток А

Індивідуальна картка корови

Група _______________________

Корова № ___________________ Кличка______________________

Рік народження _____________ Останнє отелення ______ 2009 р. Особливості отелення _____Осіменіння за планом ______ 2010 р.

Дата

Що зроблено для профілактики неплідності

осіменіння

(дата дослідження, діагноз, лікування і т. д.)

РР

Дата запуску очікуваного отелення

Додаток Б

Інформація про стан відтворення стада

у______________________________________

(назва господарства)

за ______________ _____ рік

(місяць)

1. Всього корів із них: тільних сумнівно тільних

після отелення до 1 міс. – після осіменіння

ут. ч.: після 1 го

2 го

3 го і більше Неплідних (усього) –

ут. ч.: не приходять в охоту більше 30 дн. після отелення хворих господарський та інший брак

428

2. Всього телиць

ут. ч: парувального віку із них: тільних Після осіменіння

ут. ч: 1 го

2 го

3 го і більше Неплідних

ут. ч: не приходять в охоту хворих не досягли фізіологічної зрілості

господарський брак – 3. Отелилося:

корів: з початку року за останній місяць нетелей: з початку року за останній місяць – 4. Мертвонароджених:

від корів: з початку року за останній місяць від нетелей: з початку року за останній місяць

5. Одержано живих телят усього

ут. ч.: від корів

від нетелів – 6. Абортувало:

корів: з початку року за останній місяць нетелей: з початку року за останній місяць

7. Вибуло корів з початку року у т. ч.: тільних

Технік штучного осіменіння ____________________

(підпис)

429

Додаток В

КАЛЕНДАР ТЕХНІКА

430