Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Навч.посібник Акушерство, гінекологія та штучне осіменіння с.г. тварин, Харута, 2013

.pdf
Скачиваний:
985
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
4.56 Mб
Скачать

статевих циклів, а їх тривалість складає 25–35 днів. Заплідненість різко знижується (потрібно в середньому пять осіменінь на одну тільність). Для підтвердження діагнозу в лабораторію відправ ляють абортовані плоди, навколоплідні оболонки, статевий слиз. Від бугаїв сперму та секрети придаткових статевих залоз.

Трихомоноз інвазійна хвороба великої рогатої худоби. Трансмісія збудника відбувається статевим шляхом, включаючи і штучне осіменіння. Бугаї можуть заражати один одного через предмети догляду, за отримання сперми на підставну тварину.

У інвазованих корів і телиць заплідненість не знижується, але на 2–7 му місяці (частіше на 4 му) місяці відбувається аборт. У частини корів після аборту розвивається піометра через лізис тканин загиблого плода. Після зараження запальний процес поширюється не тільки на переддверя, а і на піхву. Підгострий і хронічний перебіг хвороби характеризується утворенням вузликів розміром від просяного зерна до горошини на слизовій цих органів. При введенні руки в піхву виникає відчуття тертушки“.

Діагноз базується на клінічних даних, мікроскопії ексудату зі статевих органів самки чи препуція самця. За необхідності абортований плід, ексудат чи статевий слиз, сперму і змиви з препуція відправляють до ветлабораторії для дослідження культуральним методом.

Інфекційний ринотрахеїт (пустульозний вульвовагініт) – контагіозна хвороба великої рогатої худоби, що перебігає у респіраторній або генітальній формах. Збудник герпес вірус.

Респіраторна форма проявляється у вигляді масової бронхопневмонії у телят 2–4 місячного віку з високим відсотком загибелі. Генітальна форма характеризується абортами в другій половині вагітності, низькою заплідненістю, тривалою неплідністю. За огляду переддверя піхви виявляють набряк і гіперемію слизової оболонки, наявність пухирчастого висипу на бокових стінках.

401

Джерела збудника бугаї, інфікована сперма, навколишнє середовище. В якості матеріалу для виділення вірусу використо вують секрет зі статевих шляхів, який збирають стерильними тампонами на ранній стадії хвороби. Від абортованих плодів відбирають шматочки легень, печінки, селезінки, плаценти. Стерильні флакони з зібраним матеріалом розміщують у термосі з льодом та відправляють до лабораторії. Одночасно від хворих тварин відбирають проби крові для серологічного дослідження.

10.8. ГІНЕКОЛОГІЧНА ДИСПАНСЕРИЗАЦІЯ

Диспансеризація система планових діагностичних, лікувальних і профілактичних заходів, направлених на створення здорових високопродуктивних стад тварин.

Акушерська диспансеризація комплексна система діагностичних, лікувальних і профілактичних заходів, яка забезпечує нормальний перебіг вагітності, родів і післяродового періоду та функцію молочної залози. Вона виконується в три етапи: перший під час запуску корів та переведення їх у сухостійну групу, другий у родильному відділенні та третій на 2 3 й, 5 7 й, 13 14 й дні та в кінці післяродового періоду.

Гінекологічна диспансеризація комплекс діагностич них, лікувальних і профілактичних заходів, спрямованих на виявлення причин (форм) неплідності самок та відновлення їх відтворної функції.

Гінекологічній диспансеризації підлягають всі корови, у яких не проявилася стадія збудження, або які не запліднилися протягом 30 днів після отелення, а також телиці через 30 днів після досягнення ними фізіологічної зрілості організму, але не пізніше 18 місячного віку.

Акушерська диспансеризація у корів у перші дні після отелення запобігає не лише розвитку акушерських захворювань (субінволюція матки, післяродовий ендометрит та ін.), а й

402

хронічного ендометриту, хвороб та функціональних розладів яєчників, що потім стають причиною неплідності. Гінекологічна диспансеризація і своєчасне лікування гінекологічно хворих тварин забезпечують підвищення заплідненості, профілактику анафродизії і деякою мірою абортів, мертвонароджуваності, гіпотрофії новонароджених та інших хвороб, що розвиваються у вагітних самок.

Отже, наслідки акушерської і гінекологічної диспансери зації взаємоповязані і сприяють профілактиці захворювань в різні фізіологічні періоди.

Традиційно акушерську і гінекологічну диспансеризації проводять навесні − перед виводом тварин у літні табори, та восени при переведенні тварин на привязне утримання. При погіршенні показників відтворення стада, окрім сезонної, може проводитись вимушена диспансеризація.

В умовах промислового виробництва молока всі етапи диспансеризації виконуються постійно впродовж року згідно з технологічними картами.

Дані акушерської і гінекологічної диспансеризацій оформ ляються документально у вигляді акта, в якому вказується: загальна кількість корів, зокрема тільних, сумнівнотільних у післяродовому періоді (30 днів); після осіменіння до 23 х місяців (зокрема після 1 го, 2 го, 3 го і більше осіменінь); неплідних (зокрема − гіпофункція яєчників, персистентне жовте тіло, гіпотонія і атонія матки). Одержано телят на 100 корів.

Всього телиць, зокрема − парувального віку, тільних та сумнівнотільних після осіменіння до 23 х місяців.

Введено нетелів на 100 корів.

Абортів − всього, зокрема від корів і нетелів, а також мертвонароджених.

Окремим розділом в акті зазначаються основні причини акушерських і гінекологічних хвороб і неплідності. У вигляді таблиці подаються дані діагностичної частини диспансеризації. У наступному розділі дається аналіз ефективності методів

403

лікування тварин. Наприкінці визначаються розміри неплідності та економічні збитки через неплідність.

Диспансеризація включає в себе три етапи: діагностичний, лікувальний та профілактичний.

Гінекологічна диспансеризація корів проводиться в цеху виробництва молока. Періодичність гінекологічної диспансери зації обумовлюється її складовими частинами. Метою діагностичної частини диспансеризації є визначення основних причин захворювань, що призводять до неплідності корів і телиць стада. Діагностика включає гінекологічне обстеження неплідних корів і телиць (анамнез, зовнішній огляд, а також ректальне та вагінальне дослідження) і проводиться щомісячно перед складанням звіту, а вивчення факторів зовнішнього середовища (годівля, утримання, моціон, інсоляція) та організа ція відтворення стада (підготовка самок до осіменіння, техно логія осіменіння, вирощування і підготовка ремонтного молод няку) − щоквартально.

При зборі анамнезу, крім питань, що зазначені вище, вивчають: рівень молочної продуктивності, перебіг родів та післяродового періоду, тривалість неплідності, характер статевої циклічності, дати осіменінь, зокрема останнього, дата виник нення захворювання та ефективність лікування.

При проведенні диспансеризації телиць визначають їх походження, умови вирощування, час статевого дозрівання, періодичність і перебіг статевих циклів.

Проводячи зовнішній огляд, визначають стан вульви, крижово сідничних звязок, внутрішньої поверхні хвоста та промежини, стан слизової оболонки статевих губ та переддверя піхви. Спеціальна частина включає вагінальне та ректальне дослідження. При вагінальному дослідженні встановлюють стан піхви та шийки матки, а при ректальному − топографію, розміри, форму і консистенцію, ригідність, болючість, наявність флуктуації матки, а також форму, розміри, консистенцію

404

яєчників, наявність у них фізіологічних (фолікули, жовті тіла) та патологічних (кісти, новоутворення) утворень.

Однією із складових частин диспансеризації є проведення лабораторного дослідження крові 1015 % корів на початку сухостійного періоду, через 10 20 днів після родів та у неплідних тварин.

При аналізі організації осіменіння, визначенні його ефективності та для зясування причин низької заплідненості клінічно здорових тварин вивчають технологію осіменіння, а саме: зберігання, відтаювання, оцінку якості сперми, способи її введення та визначення оптимального часу для осіменіння. Поряд з цим аналізують санітарний стан пункту штучного осіменіння (лабораторії по відтворенню стада), підготовку інструментів, матеріалів та обладнання.

Основні показники відтворення стада великої рогатої худоби контролюють щомісячно, за квартал і календарний рік, а його результати подають у вигляді інформації про стан відтворення.

У інформації доцільно висвітлювати такі питання: кількість корів у стаді, з них − тільних, після отелення до 1 го місяця, після осіменіння до 2 х місяців (зокрема після першого, другого, третього і більше); неплідних і форми неплідності; кількість корів, які визначаються як господарський брак.

В інформації мають бути дані за наростаючим підсумком про розтелення корів і нетелів, поголівя телят, що народилися від корів і нетелів, з них живих та мертвих, а також кількість абортів і падіж тварин.

Показники відтворення стада контролюють за норматив ними даними, згідно з якими: корів до 30 днів після родів повинно бути 89 %, після осіменіння до 2 х міс. 18 %, тільних – 5560 %, зокрема сухостійних 16–18 %.

Стан відтворення корів (стада) визначають також за відсотком відношення кількості тварин, що розтелилися протягом року, до наявного поголівя на 1 січня поточного року.

405

Нормальним вважається стан відтворення, коли цей показник становить не менше 85%, тривалість міжотельного інтервалу – 365 днів, а час від отелення до запліднення − 80 днів. При таких показниках одержують 100 телят на 100 корів, а неплідність на корову не перевищує 50 днів.

На основі виявлених причин акушерських і гінекологічних хвороб та неплідності корів і телиць складається план заходів з їх усунення і профілактики.

Диспансеризація сухостійних корів і нетелів спрямову ється на забезпечення нормального перебігу вагітності, родів і післяродового періоду.

Диспансеризація в родильному відділенні включає: обстеження санітарно гігієнічного стану родильного відділення; щоденний клінічний огляд корів; акушерське дослідження при патологічних родах і при патології післяродового періоду; лікування хворих тварин та проведення заходів профілактики акушерської патології, яка виникає під час родів і в післяродовий період.

Уродильному відділенні щоденно клінічно оглядають корів. Після закінчення молозивного періоду їх перевіряють на субклінічний мастит пробою з 2% розчином мастидину, зокрема тих, які в період запуску реагували позитивно.

Особливу увагу звертають на корів, у яких були ускладнення родового акту і тяжкі патологічні роди, затримання посліду. При виявленні відхилень від норми (чергування періодів виділення великої кількості лохій і повної відсутності їх, виділення рідких лохій з домішками пластівців, неприємного запаху) проводять акушерське дослідження і за необхідності проводять лікування.

Уцех виробництва молока корів переводять через 1015 днів після отелення і утримують до запуску. З 18 го дня щоденно виявляють статеву охоту і при її наявності осіменяють корів.

Щомісячно проводять гінекологічне дослідження корів, які не проявили статевого збудження протягом 3045 днів після

406

родів. Раз у три місяці досліджують 1015 проб крові, сечі та молока, які одержані від корів з анафродизією для визначення стану обміну речовин.

За необхідності проводять ортопедичну диспансеризацію, аналізують раціони та умови утримання, вивчають причини абортів.

Враховуючи дані диспансеризації, складаються заходи з профілактики і усунення неплідності корів і телиць (назва заходу, термін виконання, відповідальні особи та відмітка щодо виконання).

Методи визначення ефективності лікування. Ефектив ність лікування тварин за післяродових акушерських та гінекологічних хвороб визначають з урахуванням терміну від початку лікування до одужання, прояву стадії збудження ста тевого циклу та заплідненості. Також використовують клінічні та статистичні методи. При цьому враховують тривалість неплідності та збитки від неї, ветеринарні витрати на лікування, визначають економічний ефект на одну гривню витрат.

10.9. МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ЗБИТКІВ ВІД НЕПЛІДНОСТІ КОРІВ

За Г.В. Звєрєвою, розміри неплідності визначаються шляхом відрахування числа продуктивно використаних корово днів від загальної кількості їх у стаді.

Методика визначення розмірів неплідності у стаді корів за Г.В. Звєрєвою передбачає наступні дії:

розрахунок числа корово днів у стаді шляхом множення середньої кількості корів на число днів року;

розрахунок числа продуктивно використаних корово

днів шляхом множення кількості корів, що телилися, на величину міжотельного інтервалу − 315 днів (285 днів вагітності +

30 днів післяродового періоду);

407

розміри неплідності у днях визначаються шляхом віднімання числа продуктивно використаних корово днів від кількості корово днів у стаді;

кількість недоодержаних телят визначається шляхом ділення кількості днів неплідності на величину міжотельного періоду (315 днів).

Приклад: На 1.01.2011 року в господарстві нараховується 850 корів. Із них протягом 2010 року отелилось 790 корів.

Число корово днів у стаді становило: 850×365=310250.

Число продуктивних корово днів: 790×315=248850. Розміри неплідності (днів): 310250248850=61400.

Кількість недоодержаних телят становить: 61400:315=195

голів.

Неплідність корів призводить до недоодержання телят, молока і мяса. При визначенні економічних збитків через неплідність корів, враховують всі три показники та витрати на лікування неплідних корів.

Г.В. Звєрєва, В.І. Попович і А.І. Сергієнко (1976) запропо нували таку формулу для визначення економічних збитків від неплідності корів:

Еп = Ст+См+Чп+Зл+Чм,

де Еп − загальна сума економічних втрат при неплідності

корів;

Ст − вартість недоодержаного приплоду; См − вартість недоодержаного молока;

Чп − втрати чистого доходу від річного приросту недоодержаних телят;

Зл − витрати на лікування неплідних корів; Чм втрати чистого доходу від підвищення собівартості

молока в звязку з неплідністю корів.

За даними В.С. Шипилова, від неплідної корови при середньому надої 4000 кг молока в рік, щоденно недоодержуємо 3 кг молока.

408

У нашому господарстві середньорічний надій на корову становить 3600 кг. Отже, щоденне недоодержання молока від неплідної корови становить 2,7кг.

4000 кг – 3 кг; 3600 кг х;

х = 3600 Ч3 = 2,7кг.

4000

Помноживши валову кількість втраченого молока на ринкову ціну 1 ц, одержимо загальну цифру економічних збитків у гривнах.

Приклад: Всього днів неплідності за рік, як було вказано вище, 61400. Помноживши 61400 днів на 2,7 кг, одержимо загальну кількість недоодержаного молока внаслідок неплід ності: 61400×2,7=1657,8 ц.

Отже, кількість втраченого молока у стаді становитиме

1657,8 ц.

Втрати чистого доходу від приросту недоодержаних телят (в грн) визначаються за формулою:

Чдх = Ж1 Ж0 ЧКт,

2

де Чдх − чистий доход від реалізації яловичини; Ж1 − можлива жива маса теляти на кінець року, кг; Ж0 − можлива жива маса теляти на початок року, кг; Кт − кількість недоодержаних телят.

На кожному недоодержаному теляті господарство втрачає в середньому 1 ц приросту, але цей показник має значні коливання залежно від добових приростів маси тіла.

Втрати (грн) на лікування неплідних корів визначаються за формулою:

Зл = Зк × Кк,

де Зл − загальні втрати на лікування неплідних корів; Зк − середні втрати на лікування неплідної корови; Кк − кількість неплідних корів.

409

Кількість неплідних корів визначається шляхом ділення загальної кількості днів неплідності на 365.

Втрати чистого доходу від підвищення собівартості молока при неплідності корів визначають за формулою:

Чм = Зц × У × Кк,

де Зц − підвищення витрат на виробництво центнеру молока з врахуванням кількості днів неплідності, грн;

У − середньорічний надій на корову, ц; Кк − кількість неплідних корів у групах.

Контрольні питання

1.Суть та завдання ветеринарної гінекології.

2.Назвіть відмінності між поняттями неплідністьта яловість”.

3.Класифікація неплідності за А.П. Студєнцовим.

4.Мета та завдання гінекологічної диспансеризації.

5.Назвіть методи гінекологічного дослідження.

6 Причини та симптоми запалення вульви, переддверя та піхви у самок різних видів тварин.

7.Назвіть хвороби матки, їх причини, діагностичні ознаки та лікування.

8.Які причини виникнення цервіциту?

9.Сальпінгіт.

10.Які хвороби яєчників зумовлюють неплідність?

11.Що таке анафродизія та за яких гінекологічних хвороб вона може проявлятися.

12.Які фактори зумовлюють персистенцію жовтого тіла в яєчниках?

13.Які методи стимуляції відтворної функції застосовують за гіпофункції яєчників?

14.Оофорит: причини виникнення та діагностичні ознаки.

15.Наслідки сальпінгіту.

410