Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Навч.посібник Акушерство, гінекологія та штучне осіменіння с.г. тварин, Харута, 2013

.pdf
Скачиваний:
985
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
4.56 Mб
Скачать

ваних у бік скручування голови. Нижня щелепа плода, як правило, повернута до боку або спини матері.

Допомога. Фіксують передлежачі частини плода. Від штовхують плід у матку і, захвативши голову за щелепи, повертають її у бік, протилежний від скручування шиї. Можна поворот голови здійснювати за допомогою петлі й акушерської клюки, вводячи вилку останньої в рот плода.

У лошат з довгою і рухомою шиєю завертання голови проходить досить легко. Голова буває настільки далеко розмі щеною, що захопити її рукою не вдається. Крім того, у лошат часто відмічається анкілоз суглобів шийних хребців. Зігнута голова лошати може залишатися на рівні грудної клітки або опускатися донизу.

Виправлення положення голови у другому випадку завжди складніше, воно частіше дає ускладнення у вигляді перекручування шиї. Щоб добратися до завернутої у бік голови лошати, обводять навкруги його шиї мотузку, потім, підтягують її та наближають і виправляють біля таза голову плода.

Невеликих лошат можна намагатись (як крайня міра) витягувати без попереднього виправлення положення голови плода, в розрахунку на те, що вона, зміщуючись внаслідок довгої шиї, розташується у зоні голодної ямки плода і буде втиснута при проходженні через родовий канал кобили.

При опусканні і закиданні голови плода, техніка її виправлення у лошат значно важча, ніж у телят. Для допомоги, як правило, доводиться використовувати петлі і гачки за уже описаною схемою.

У плодів свиней із числа неправильних положень голови відмічається лише опускання її вниз. Виправляють її положення пальцями, петлями та гачками, закріпленими у очних орбітах або у вухах плода.

Заворот голови у дрібних тварин. Щодо ягнят і козенят

діють аналогічно, як і за надання допомоги коровам. Якщо рука не проходить через родові шляхи, намагаються зафіксувати

261

голову плода гачком за очну орбіту чи за лицеву частину; голову підтягують у таз і одночасно відштовхують плід за ніжки, які виступають. У разі неможливості виправлення голови, негайно виконують кесарів розтин або фетотомію (відрізають голову).

У цуценят заворот голови буває рідко. Виправляють цю патологію родів комбінованими маніпуляціями з боку піхви і через черевні стінки матері.

Неправильне членорозміщення однієї чи обох грудних кінцівок плода нерідко затримує перебіг родів. Це ускладнення, як правило, можна легко виправити, але у деяких випадках воно спричиняє тяжкі наслідки.

Неправильне розташування кінцівок виникає за слабкості скорочень матки або відсутності реакції плода на перебіг родів, внаслідок чого плід вклинюється у родові шляхи у тому члено розміщенні, в якому він знаходився у матці під час вагітності.

Неправильне розміщення грудних кінцівок у разі переднього передлежання плода характеризується тим, що одна або обидві кінцівки зігнуті у плечовому, ліктьовому чи карпальному суглобах, що збільшує обєм плечового пояса плода і перешкоджає його проходженню у родових шляхах.

Згинання кінцівок у запястних суглобах (карпальне передлежання).

Діагноз. Спостерігають затримку стадії народження плода. За одностороннього згинання кінцівки із родових шляхів виступає одна кінцівка зі спрямованою донизу підошвою копитця. Рукою можна виявити голову і карпальний суглоб зігнутої кінцівки.

Допомога. Витягування плода без попереднього виправ лення неправильно розташованої кінцівки протипоказане. Накладають акушерські петлі на голову і правильно розміщену кінцівку (рис. 39).

262

Рис. 39. Виправлення лівої кінцівки за карпального передлежання

Захоплюють рукою копитця та, відштовхуючи плід у матку, виправляють положення кінцівки. Інколи для наближення копитець до таза доводиться підтягувати кінцівку мотузкою, зафіксованою на пясті або на передпліччі, біля карпального суглоба. Кінцівку сильно згинають у всіх суглобах і поступово витягують у таз. Одночасно акушерською клюкою, відштовхують плід. Клюку фіксують між кінцівкою і шиєю плода, у ділянці плечоголовного мяза. Можна також тягнути ногу за копитце, відштовхуючи водночас карпальний суглоб і сам плід у матку. У разі вклинювання у таз мертвого плода кінцівку відрізають.

Згинання кінцівки у ліктьовому суглобі. Коли кінцівка плода витягнута неповністю, вона згинається у ліктьовому і плечовому суглобах. Плечова кістка приймає вертикальне положення і збільшує обєм грудей, що створює велику перешкоду для виведення плода й сприяє нанесенню травм родовим шляхам під час витягування його без попереднього виправлення членорозміщення.

Діагноз. Незначне прорізання передлежачих кінцівок: у теляти копитця знаходяться на рівні його носового дзеркальця, а в лошати у міжщелеповому просторі або під головою.

263

Допомога. На кінцівки і голову накладають акушерські петлі. Плід відштовхують у матку та тягнуть почергово за кінцівки. Після виправлення кінцівок витягують плід.

Згинання кінцівок у плечових суглобах (плечове передлежання). Може бути одно чи двостороннім. Ця патологія полягає у підгинанні однієї чи обох кінцівок під живіт плода. Розвивається самостійно або як ускладнення запястного передлежання кінцівки.

Діагноз. Мануальним дослідженням у родовому каналі виявляють голову і плечові суглоби плода.

Допомога. Якщо плід ще не вклинився у тазову порожнину, захоплюють кінцівку за передпліччя і підтягують його до входу в таз. Потім, за одночасного відштовхування тулуба в матку, переводять кінцівку в запястне передлежання. Далі виправ ляють її уже за вищеописаними прийомами. Коли рукою не вдається зігнути запястний та ліктьовий суглоби, кінцівку плода обводять мотузкою, кінці виводять назовні, а петлю фіксують на передпліччі. Підтягуванням за мотузку, за одночасного від штовхування рукою ліктьового суглоба, кінцівка може бути переведена у запястне передлежання.

При односторонньому плечовому передлежанні кінцівки можна спробувати силою витягнути невеликий плід без виправ лення членорозміщення за правильно передлежачу кінцівку, голову і мотузку, пропущену між грудною стінкою і зігнутою кінцівкою (рис. 40).

Рис. 40. Виправлення лівої кінцівки за плечового передлежання

264

Коли плід мертвий або крупний, який вклинився у тазову порожнину, слід, не гаячи часу, проводити фетотомію чи кесарів розтин.

Потиличне розміщення кінцівок. При цьому ускладненні одна або дві кінцівки плода розміщені над його головою чи шиєю. За такого розміщення кінцівок збільшується обєм плода, його голова защемлюється у тазовій порожнині і, окрім того, виникають передумови до розриву верхньої стінки піхви, прямої кишки й промежини кінцівками плода (рис. 41).

Рис. 41. Потиличне розміщення правої кінцівки

Допомога. Кінцівки почергово підтягують вперед, підводять їх під голову та витягують плід. Якщо плід мертвий і сильно защемився у тазі, рекомендується ампутація частини кінцівки або зменшення обєму голови.

6.16. НЕПРАВИЛЬНІ ПОЗИЦІЇ

Неправильні позиції (нижня і бокова) можуть бути як за головного, так і тазового передлежання. Роди не відбуваються через неспівпадання конфігурації таза з плодом. Нерідко вони

265

ускладнюються неправильним розміщенням голови і кінцівок плода. Неправильні позиції бувають наслідком недостатньої скоротливої функції матки і черевного преса та смерті плода. Реєструються вони також у старих тварин з обємним черевом, при водянці плідних оболонок і двійнях.

Нижня і бокова позиції за переднього передлежання

діагностують промацуванням передлежачих грудних кінцівок і голови плода. Підошви копитець і голова плода нижньою щелепою повернуті доверху або вбік.

Допомога. Без виправлення позиції можна витягнути лише маленькі плоди, проте і в такому випадку бувають ускладнення. Ефективними є прийоми які застосовують для витягування крупного плода. Корисним буває одночасне витягування плода і його обертання за віссю, що сприяє співпаданню анатомічних ділянок плечового або тазового поясів плода з косим чи вертикальним діаметром таза матері.

Виправлення бокової позиції порівняно проста операція; вона полегшується клиноподібною формою плода і косим положенням входу в таз.

Щоб перевести плід із нижньої позиції у верхню, перш за все, його необхідно відштовхнути у матку, влити в неї ослизнювальні розчини, підняти трохи круп і виправити неправильні членорозміщення. На передлежачі частини (голову і кінцівки) накладають акушерські петлі і доручають помічнику підтягувати за них. Одночасно акушер рукою, підведеною під плід, намагається повернути його навколо поздовжньої осі. Мотузки натягують лише за командою акушера і сильніше за ту кінцівку, в бік якої хочуть повернути плід. Часто достатньо лише підтягнути кінцівки і надати належне положення голові, як у процесі витягування плід займає нормальну позицію.

Для переведення плода у верхню позицію ефективним є застосування акушерської клюки разом із тасьмою чи мотузкою, а також повертання породіллі за фіксованого через піхву плода, як це робиться під час скручування матки.

266

Нижня і бокова позиція за тазового передлежання

характеризується тим, що із родових шляхів прорізується одна або дві кінцівки з підошвами, повернутими донизу або вбік

(рис. 42).

Рис. 42. Нижня позиція плода за тазового передлежання

Діагноз встановлюють після детальної пальпації передле жачих скакальних суглобів та інших частин плода.

Нижню позицію за тазового передлежання виправляють у тій же послідовності, як і за головного передлежання. Ці операції виконувати дещо простіше, оскільки задні кінцівки більше виступають із родових шляхів і їх простіше зафіксувати. Тому зручніше застосовувати фіксацію кінцівок мотузкою чи тасьмою і повертання плода навколо його осі за допомогою клюки або палиці. За неможливості витягування плода виконують кесарів розтин або фетотомію.

У кобили, завдяки овальній формі таза, слабого розвитку сідничних горбів і гребенів, плід у разі нижньої і бокової позицій вдається витягнути без їх виправлення.

267

6.17. НЕПРАВИЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПЛОДА

Неправильні положення плода зустрічаються рідко, але вони значно ускладнюють перебіг родів і часто призводять до загибелі плода та негативних наслідків для матері. Горизонтальних і вертикальних положень, як правило, не існує, і коли вісь хребта плода знаходиться під більш чи менш тупим кутом до осі хребта матері, акушер тільки для орієнтації визначає поперечне чи вертикальне положення плода.

Поперечне положення плода з черевним передлежанням.

Під час введення руки у родові шляхи намацують передні і задні кінцівки, спрямовані у родові шляхи й черевну стінку плода. Копитця усіх кінцівок знаходяться на одному рівні, а міжкопитцева щілина розміщена горизонтально (рис. 43).

Рис. 43. Схема поперечного положення плода з черевним передлежанням

Допомога. Зафіксувавши тазові кінцівки акушерськими петлями, вводять руку у родові шляхи, відштовхують передні кінцівки і передню частину плода у матку, намагаючись надати плоду верхню позицію. Помічник акушера у цей час підтягує плід за кінцівку, яка знаходиться зверху, і спрямовує в родовий канал.

268

Поперечне положення зі спинним передлежаням. Під час введення руки у родові шляхи намацують лише спину плода.

Допомога у таких випадках спрямована на відштовхування плода і розміщення його тазової частини ближче до входу в родові шляхи роділлі. Після переведення його у заднє перед лежання надають допомогу як у разі згинання кінцівок у куль шових суглобах. Підтягуючи задню частину плода до таза поро діллі, передню відштовхують у порожнину матки, намагаючись надати верхню позицію. За неможливості виправити положення і передлежання, застосовують кесарів розтин або фетотомію.

Вертикальне положення плода з черевним передлежанням

Діагноз. Встановлюється відносно легко. Під час введення руки в родові шляхи намацують таз, чотири кінцівки і голову плода. Таке розміщення плода буває у старих самок з розтягнутими широкими матковими звязками коли матка з плодом дуже опускається у черевну порожнину.

Допомога. Фіксують розміщені ближче до родового каналу кінцівки (а під час переведення в головне передлежання й голову) і, підтягуючи їх за мотузки, відштовхують одночасно протилежну частину та переводять плід у верхню позицію.

Вертикальне положення плода зі спинним передлежанням

(рис. 44).

Рис. 44. Вертикальне положення плода зі спинним передлежанням

269

Діагноз. Під час входу в родові шляхи намацують розміщені вертикально спину, холку, крижі.

Допомога. Рукою або акушерською клюкою відштовхують у матку передню частину плода, підтягують до входу в родовий канал задню, виправляють позицію (за необхідності) та членорозміщення і витягують плід.

За вертикального або поперечного положення з боковим передлежанням плід переводять у черевне передлежання і надають рододопомогу.

6.18.РОДОДОПОМОГА ЗА ДВІЄНЬ

Убагатоплідних тварин плоди, як правило, народжуються почергово з одного і другого рогів. За розвитку двійнят у одноплідних тварин, під час родів часто виникають ускладнення стадії виведення плода через те, що обидва плоди одночасно вклинюються у родові шляхи. Здебільшого один з них має головне передлежання, а інший тазове (рис. 45).

Рис. 45. Вклинювання двійнят у родові шляхи

270