Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори право 129-144.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
42.24 Кб
Скачать

144. Способи і механізми захисту прав та законних інтересів суб'єктів господарювання.

Господарські права та інтереси суб’єктів господарської діяльності відповідно до ст. 20 Господарського кодексу України захи­щаються такими способами:

визнання наявності або відсутності прав суб’єктів гос­подарювання;

визнання повністю чи частково недійсними актів органів державної влади та місцевого самоврядування;

відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб’єктів господарювання;

припиненням дій, що порушують права або створюють за­грозу їх порушення;

присудження до виконання обов’язку в натурі;

відшкодування збитків;

застосування штрафних, оперативно-господарських та ад­міністративно-господарських санкцій;

встановлення, зміною чи припиненням господарських правовідносин.

У випадку невиконання рішення господарського суду на ви­нуватця накладається штраф в розмірі вартості відповідних зобо­в’язань. При невиконанні рішення чи постанови господарський суд знімає з винуватця штраф у подвійному розмірі. Штрафні санкції можуть у такому випадку відноситись на конкретних відповідальних осіб.

У господарських стосунках між підприємствами, організа­ціями та установами, міжнародними об’єднаннями організацій України застосування заходів з судового врегулювання госпо­дарських спорів є обов’язковою необхідністю звернення до гос­подарського суду. Справи за заявами прокурора порушуються в господарському суді в інтересах держави і суб’єктів господарюван­ня незалежно від прийняття сторонами заходів досудового врегу­лювання господарських спорів.

Господарські спори, які виникають при погодженні стандартів та технічних умов, а також про встановлення цін на продукцію і тарифів на послуги вирішуються відповідними функціональними органами держави, які займаються керівництвом робіт зі стандар­тизації і врегулюванню ціноутворення.

Спори між іноземними інвесторами і державою з питань інвестування підлягають розгляду в судах України, якщо інше не передбачається договорами. Всі інші спори за участю іноземних інвесторів підлягають вирішенню за кордоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]