Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_ukr_slovesn_st_1doc.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
384 Кб
Скачать

24.Новаторство мовно-поетичної творчості т.Шевченка.

Новаторство і успіх – на двох основах: геній поета та народна основа творчості.

Національна тематика й проблематика: нац. традиція, культура, загальнолюдські вимоги морально – етичного плану. Важливо – тема історичного минулого, майбутнього, жіноча доля. Історіософія – оригінальність: поєднання особистого і народного у поглядах на долю України. Віршована ритміка – з народним розміром (коломийка, колядка). Виразність неточних рим. Романтичний пафос висловлювання. Своєрідність: співочі пісенні вірші й вірші – рефлексії. Музичність поезії (практично вся – покладена на музику в різних жанрах, деякі стали народними піснями).

Вічні філософські проблеми добра і зла, справедливості, сили слова.

Основоположник літературної мови. Поетичні паралелізми, антитези, висока афористичність, відсутність вульгаризмів та “просторічної мови”.

Чимало творів риторичних, пророчих. «ідеологічних» за способами подання.

Виразна ознака - спрямованість на аудиторію, постійний внутрішній діалог із співрозмовником. Основоположник укр. літ мови, розкрив багатство словника нар мови, її стилістичні можливості, поповнював словниковий запас іншомовними словами, новотворами, його мова – синтез народної і книжної мови. Перший ввів у літ мову орфоепічні, лексичні, граматичні норми, створив чітко унормовану мовностилістичну систему).

25.Орфографічні норми як компонент формування мовної компетенції фахівця.

(Або половина мин. пит.)

Орфографія – це система загальноприйнятих правил про способи передачі мови на письмі. Орфографія, як і орфоепія, має велике значення у спілкуванні людей. Вона визначає письмові норми укр літ мови, єдині і обов”язкові для всіх, хто цією мовою користується. Єдина орфографія полегшує спілкування, сприяє піднесенню мовленнєвої культури мовців.

Орфографія- невід”ємна складова частина культури укр мови, однією з основних вимог якої є те, що написання слів має відбуватися відповідно до загальноприйнятих і узвичаєних у цій мові норм написання слів. Отже, норми правильного написання слів обов”язкові для всіх, хто користується укр літ мовою в її письмовій формі.

Орфографія має практичне значення для всіх, оскі;ьки вивчення правил написання слів є одним з основних компонентів форму2ання мовної компетенції фахівця, а також сприяє подоланню помилок в написанні слів.

26. Принципи укр правопису.

Український правопис дотримується таких принципів:

1. не змінювати традиційної укр. графіки;

2. не ускладнювати принципи написання слів новими правилами і винятками;

3. по можливості спростити правопис складних слів;

4. критично ставитися до тих правописних моментів, які не випливають із мовної структури;

5. враховувати, що укр. мова постійно розвивається, але правопис повинен відповідати живій народній мові.

В 1993р. в правопис було внесено такі зміни: м’який знак було поставлено 3-ою з кінця буквою в алфавіті; було відновлено букву “ґ”; спрощено правила написання запозичених і складних слів, зменшено кількість винятків за рахунок уніфікації однотипних явищ, введено зміни щодо написання географічних назв та найменувань людей. 27.Науковий стиль і образні засоби у науковій мові.

Науковий стиль – Обслуговує сферу науки, наук. праць з різних галузей. Х–но: наукова термінологія (переважно абстрактна та іншомовна лексика), вживання слів тільки у прямому значенні, складні речення. Речення переважно складнопідрядні, твердження документовані. Не використовуються образні засоби, діалекти, вульгарні слова. Стильовий різновид - науково – поплярний: наукова л-ра, призначена не для спеціалістів, а для широкого кола читачів. Отже - обмеження спеціальної наукової й технічної термінології, може бути образна та емоційна лексика. Інші різновиди: науково-публіцистичний, науково – навчальний, виробничо – технічний.

У науковому стилі не використовуються образні засоби мови, діалектні й вульгарні слова.

Образні засоби притаманні художньому стилю. Деякі можуть бути використані і в науковому, зокрема – в наукових виступах, доповідях, наукових бесіда, допускаються в науково-навчальних лекціях – пов’язані з культурою мовлення:

виділення синтаксично вагомого слова, видозміни голосу, зупинки у мовленні, темп мовлення, емоційна тональність (забарвлення), що передає настрій, оцінку тощо.

Оволодіння подібними образними засобами допомагає фахівцю (в т ч економісту) виразно викладати професійний матеріал, точно висловлювати думки, результати спостережень, говорити вільно, просто, невимушено, логічно, доречно, точно, користуватись виразною інтонацією, вміти слухати і впливати на співрозмовника, доводити власну професійну позицію, тобто оволодіти культурою спілкування, в тому числі ділового.

Стильовий різновид - науково – популярний: наукова л-ра, призначена не для спеціалістів, а для широкого кола читачів. Отже - обмеження спеціальної наукової й технічної термінології, в н-п стилі може бути образна (зокрема образні порівняння, метафори, що пояснюють зміст термінів і понять, тощо) та емоційна лексика. Інші різновиди: науково-публіцистичний, науково – навчальний, виробничо – технічний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]