Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ТМРГ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
745.08 Кб
Скачать
  1. В чому полягає принцип роботи водоміра Вентурі? Наведіть рисунок.

Рівняння Бернуллі у вигляді напорів для ідеальної рідини використовується для вимірів п’єзометричного напору, динамічного напору. За допомогою п’єзометричних трубок, або рідинних U-подібних манометрів.

Водомір Вентурі являє собою звужений циліндричний відрізок циліндричної трубки яка розташована на основній ділянці трубопроводу. Рівняння Бернуллі для перерізів:

1-1 через широку трубу і 2-2 через вузьку.

Якщо розв’язати останнє рівняння з урахуванням:

І кінцевим результатом всіх перетворень отримуємо наступну формулу:

-коефіцієнт витрати

Трцби Вентурі виготовляються в заводських умовах, а тому для них відомі значення ,. Отже, для данного водоміра є змінним лише . А тому паспортні данні для труби вен турі рекомендують наступну формулу:

-має конкретне значення.

  1. Подайте виклад рівняння рівномірного руху рідини.

  1. В чому полягає принцип роботи водоструменневого насосу ? Наведіть рисунок.

З цього рівняння випливає що при зменшенні діаметра звуженої частини труби або при збільшенні витрати води п’єзометрична висота у звуженій частині може бути від’ємною (тобто п’єзометрична лінія р-р може бути розміщена нижче осі труби.

Це означає, що тут утворюється вакуум із висотою

Цей принцип створення вакууму застосовують для того щоб відкачувати воду з колодязів, а також для змішування різних рідин. Оскільки тиск у звуженій частині в цьому разі менший, ніж у резервуарі А, то рідина з резервуара А буде всмоктуватися в трубку на висоту z, яка трохи менша ніж , тому що висота вакууму витрачається на створення швидкісного напору у вертикальній трубі та на подолання опорів у цій трубі.

  1. Які існують види опору (втрат напору) при руху рідини. Наведіть формули для їх розрахунку.

При турбулентному русі окрім втрат тиску на тертя спостерігається і втрати тиску у місцевих опорах при місцевих опор утворюються додаткові турбулентності, в яких енергія потоку розсіюється (переходить в тепло).

Всі місцеві опори діляться на 4 групи:

опори, що викликані зміною діаметра труб,

опори, викликані зміною напрямку руху – повороти,

опори, які викликані злиттям або розподілом потоків (трійники, хрестовини).

Опори, які викликані наявністю в потоці твердих тіл або наявністю запірно-регулюючої арматури (крани, вентилі, засувки, решітки).

Місцеві опори характеризуються коефіцієнтами місцевого опору, який позначається ζ – втрати тиску або напору після проходження місцевого опору, обчислюється за формулою Вейсбаха. Вона застосовується тільки для турбулентного руху (Re>2320):

Vi – швидкість в і-тому перетину трубопроводу;

Коефіцієнт місцевого опору визначається у більшості випадків експериментальним шляхом, його значення наведені у довідниках.

Орієнтовні значення ζ для різних видів опору

Вид опору

ζ

Пробковий кран (відкритий)

0,4-1,5

Вентиль

2,5-6

Засувка (відкрита)

0,15

Різкий поворот труби на 300, 450,900

0,16;0,32;1,19