Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАРІАНТ 8-10.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
82.83 Кб
Скачать

ВАРІАНТ № 8

1. Газообмін у поршневих і комбінованих чотирехтактних двз, Їх індикаторні діаграми й діаграми фаз газоросподілення.

Дійсні цикли ДВЗ складаються із реальних процесів, які відбува­ються у циліндрі двигуна. Основні особливості дійсних циклів: теплота підводиться спалюванням паливоповітряної суміші в надпоршневому просторі; після кожного циклу відбувається заміна робочого тіла; стис­кання і розширення відбуваються за політропою, тобто при наявності теплообміну із зовнішнім середовищем; під час розширення догоряє паливо; теплоємність і хімічний склад газів змінні; є гідравлічні втрати під час руху газів.

У зв’язку з цим ККД дійсного циклу менший за термічний ККД Т],.

Дійсні цикли зображують за допомогою індикаторних діаграм у координатах р-V або р-φ, де φ- кут повороту колінчастого вала. Останню діаграму називають розгорнутою індикаторною. Індикаторні діаграми одержують експериментально, записуючи зміни тиску в цилін­дрі ДВЗ за допомогою спеціальних самописних приладів, або розрахун­ком. У останньому випадку виконують тепловий розрахунок ДВЗ, вна­слідок чого знаходять значення тиску і температури газів у характерних точках циклу, на основі яких будують діаграму циклу. На рис.1 в коор­динатах р-Vтонкими лініями зображено діаграму циклу чотиритактно­го бензинового або газового ДВЗ, побудовану за розрахунковими зна­ченнями тиску газу в характерних точках а, с, г, Ь, г. Такий цикл назива­ється розрахунковим. У ньому не враховується вплив випередження і запізнення відкриття й закриття впускних і випускних клапанів, випере­дження запалювання або впорскування палива та вплив швидкості змі­ни тиску газів під час згоряння. Після врахування названих факторів шляхом відповідної корекції діаграма розрахункового циклу наближа­ється до індикаторної діаграми дійсного циклу, яка показана на рис.1 товстою лінією. На цій діаграмі точки і, 2 відповідають відкриттю і за­криттю впускного, а точки 3, 4 — відкриттю і закриттю випускного клапа­нів. На ділянці 1-4 відображено так зване перекриття клапанів, коли одночасно відкриті впускний і випускний клапани. Точками с І с* по­значені початок і кінець згоряння.

На ділянці 1 - г -4 - а - 2 впускається свіжий заряд. У бензинових карбюраторних і газових ДВЗ і в ДВЗ із впорскуванням легкого палива у впускний колектор у циліндри двигуна надходить суміш повітря з пали­вом або газом - горюча суміш. У циліндрах до неї домішуються залиш­кові гази від попереднього робочого циклу, внаслідок чого утворюється робоча суміш. У ДВЗ із впорскуванням легкого палива безпосередньо в циліндр у ньому також утворюється робоча суміш. На ділянці а-2-с -с’ стискується робоча суміш. На ділянці а —2-е цей процес політропний. У точці с робоча суміш запалюється від електричної іск­ри, і тиск починає швидко підвищуватися до точки с .

Рис. 4.1. Індикаторна діаграма дійсного циклу чотиритактного бензинового ДВЗ із іскровим запалюванням (зліва)

Рис. 4.2. Індикаторна діаграма дійсного циклу чотиритактного дизеля без наддуву (зправа)

У розрахунковому циклі згоряння закінчується у точці г і в цій точці тиск продуктів згоряння досягає найбільшого значення р2.

На рис. 2 показані суміщені діаграми розрахункового і дійсного циклів чотиритактного дизеля або газодизеля.

На рис.1, 2 показано індикаторні діаграми ДВЗ без наддуву. Індикаторні діаграми ДВЗ із наддувом відрізняються від них проходжен­ням ділянок впуску і випуску. Це пов'язане з тим, що свіжий заряд пода­сться у циліндри ДВЗ під надлишковим тиском, а у ДВЗ із газотурбінним наддувом, крім того, підвищується тиск у випускній системі у зв'язку з опором рухові відпрацьованих газів, що його створює турбіна.

На ділянку газообміну (процеси впуску і випуску) великий вплив має тиск /)вип у випускній системі. На рис. 4.3 показано діаграми газообміну чотиритактних ДВЗ без наддуву (рис.4.3, а) та з різними способами над- дуву (рис. 4.3, б-г). При наддуві за допомогою приводного нагнітача (рис. 4.3, б) тиск ршп такий самий, як у ДВЗ без наддуву. Тому тиск на лінії впуску г—а вищий, ніж на лінії випуску, але трохи нижчий від тиску наддуву рк внаслідок опіру на впускних клапанах.

При газотурбінному наддуві (рис. 4.3, в, г) тиск /?вип може бути біль­шим чи меншим від тиску наддуву рк. Якщо рк < ршп (в), то лінія впус­ку проходить нижче від лінії випуску, але вище від лінії атмосферного тиску р0. Якщо рк > рвш (з), то лінія впуску проходить вище від лінії випуску.

Р озглянемо детальніше кожний з процесів дійсного робочого циклу поршневих ДВЗ.

Рис. 4.3. Діаграми газообміну чотиритактних ДВЗ: а - без наддуву; б - із наддувом від привідного нагнітача; в - із газотурбінним наддувом при рк < рВіт; з - із газотурбінним наддувом при рк > ршп