Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАРІАНТ 8-10.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
82.83 Кб
Скачать

2. Умови роботи й вимоги щодо поршневих кілець. Конструкція, матеріал й технологія виготовлення.

Поршневі кільця за призначенням розділяються на компресійні (ущільнюючі) та оливознімальні.

Компресійні кільця працюють у важких умовах, особливо перше з них. Тому більшість неполадок у поршневій групі пов'язана з кільцями. У результаті безпосереднього контакту з гарячими газами та жаровим поясом поршня, а також унаслідок нагрівання від тертя температура пер­шого компресійного кільця значно підвищується. До того ж у цій зоні тертя кільця об стінку циліндра має характер, близький до напівсухого, що збільшує спрацювання його та циліндра.

За конструкцією компресійні кільця бувають прямокутноі порерізу, конусні, з вибіркою, рідше - з бронзовими та онон'яними вставками та інші.

Для надійного ущільнення бажано, щоб кільце притискувалося до стінки циліндра з рівномірним тиском протягом усього строку роботи. Але при роботі у міру зносу між кільцем та циліндром з'являються про­сини і, передусім, у районі зазору замка. Для збільшення строку роботи кінець їх виготовляють із початковим нерівномірним тиском по колу, а саме з максимальним тиском у зоні замка.

Оливознімальні кільця призначені для регулювання кількості масла, що знаходиться на боковій поверхні поршня і поступає до компрс сійних кілець, а також для обмеження попадання масла у камеру зго­ряння.

Ефективна робота оливознімальних кілець забезпечується виконанням таких умов:

  • високим середнім питомим тиском на стінку циліндра внаслідок, малої поверхні тертя кільця;

  • малими зазорами між торцем кільця та боковими стінками порш­невої канавки;

  • наявністю порожнин, у яких збирається та з яких через отвори від­водиться олива, що знімається із стінок циліндра.

Порожнини та отвори робляться у кільцях та поршнях. У тілі порш­ня порожнини розміщені під кільцем, а отвори - під ним і за ним.

Конструкції оливознімальних кілець різноманітні. Найбільше розповсюдження знайшли шліцьові та багатоелементні сталеві кільця. Для збільшення питомого тиску кільця на гільзу у канавці з тильної сто­рони його інколи встановлюють сталеві розширники у вигляді бага­тогранних стрічок або циліндричних кручених пружин.

До матеріалів, із яких виготовляються поршневі кільця, висувають­ся такі основні вимоги:

  • висока стійкість проти спрацювання в умовах напівсухого тертя;

  • високі антифрикційні якості у парі з поверхнею гільзи циліндра;

  • стабільні показники механічної міцності та пружності при робочій температурі.

Матеріал для цільних поршневих кілець - перлітні леговані чавуни : із добавками хрому, нікелю, молібдена, вольфрама. Але у дизелях, які Мають занадто високі значення максимального тиску згоряння, іноді застосовуються сталеві кільця з пористим хромуванням робочої поверхні. І пористе хромування поршневих кілець забезпечує високу твердість їх поверхні; мінімальний коефіцієнт тертя, високу стійкість проти спрацю­вання, добре змочування поверхні мастилом.

ВАРІАНТ № 9