Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді повні.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Варіант 1.

  1. Охарактеризуйте предмет, метод, функції політекономії.

Політична економія – наука, яка вивчає виробничі відносини між людьми в процесі виробництва, обміну, споживання різноманітних товарів і послуг.

Предмет цієї науки тісно пов'язаний із поняттям «економіка», яка походить від грецького слова «oikonomia» («оікос» - дім, господарство, «номос» - вчення), а тому економічна наука в первісному значенні – це наука про домашнє господарство або про управління ним.

Метод політичної економії – шлях пізнання системи економічних відносин у їх взаємодії з розвитком продуктивних сил, мисленого відтворення у системі економічних законів та категорій цієї взаємодії.

Методами вивчення політичної економії є:

1) Загальнонаукові:

  • Структурно – функціональний, що передбачає розгляд економічного явища як системи з обов’язковим аналізом функцій взаємодіючих елементів(склад продуктивних сил і місце, роль кожного їх елемента);

  • Математичні методи - засновані на поєднання якісного і кількісного аналізу (формули, графіки , розробки моделей оптимізації тощо.)

  1. Спеціальні:

  • Наукова абстракція – уявне виділення найсуттєвіших сторін явища, ігнорування несуттєвих його ознак;

  • Метод єдності аналітичних і синтетичних підходів. Аналіз – предмет дослідження розкладається на частини, окремі сторони, які досліджуються. Синтез – це зворотній процес,тобто досліджується економічне явище у взаємозв’язку його складових частин.

  • Поєднання історичного та логічного підходів – логіка і послідовність дослідження економічного явища в основних рисах повинна відображати логіку і послідовність історичного розвитку досліджуваного.

  • Метод єдності індукції і дедукції в пізнанні. Індукція – це перехід від конкретного до загального. Дедукція – це перехід від загального до конкретного.

  • Соціально – економічний експеримент – впровадження практичних рекомендацій в прикладних розробках в реальність (налагодження нових виробничих зв’язків, програмування розвитку окремої галузі тощо.)

Функції політичної економії:

- пізнавальна – пояснення економічних явищ через виявлення механізму дії економічних законів, допомагає пояснити , описати певні економічні явища;

- теоретична покликана вивчати , досліджувати умови та характер функціонування сукупного виробництва та його вплив на соціальні процеси (проникнення в суть економічних фактів, законів, узагальнення їх, формування теорій, моделей, принципів тощо);

- практична – втілення економічних знань в практику, розробка рекомендацій, концепцій, програм, практичної реалізації суспільством (фірмами) вимог економ. законів;

- ідеологічна (виховна) - формує в людей сучасне економічне мислення, яке дає можливість правильно зрозуміти і пояснити економічні процеси;

- методологічна – політекономія виступає методологією дослідження у спеціальних економічних науках;

- прогностична – на основі аналізу певних фактів можна спрогнозувати економічні наслідки, поведінку економічних суб’єктів.

Задача: Визначаємо дохід підприємства:

3500*550=1925000 грн.

Визначаємо витрати на одиницю продукції:

300+150=450 грн.

Визначаємо прибуток на одиницю продукції:

550-450=100 грн.

Визначаємо прибуток підприємства: 3500*100=350000 грн.

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

1

Б

В

В

Г

А

Варіант 2.

  1. Охарактеризуйте матеріальне виробництво, його суть і фактори.

Основою розвитку людського суспільства є матеріальне виробництво, тобто створення матеріальних благ, необхідних для існування і розвитку людства.

Економічне благо – це річ, яка здатна задовольняти певну людську потребу і може знаходитись у розпорядженні людини для цієї цілі. Отже, кінцевою метою виробництва є задоволення різноманітних потреб.

В процесі виробництва взаємодіють праця і природа. Людина видозмінює речовину природи і пристосовує її для задоволення своїх потреб. Цей процес охоплює такі основні моменти:

Праця — діяльність людини, спрямована на створення матеріальних і духовних благ.

Предмети праці — це те, на що спрямована праця людини,що становить матеріальну основу створюваного продукту (природні, перероблені).

Засоби праці — це речі або комплекси речей, за допомогою яких людина впливає на предмети праці (машини, устаткування , будівлі).

Предмети і засоби праці становлять засоби виробництва.

Фази суспільного виробництва:

  • власне виробництво;

  • розподіл;

  • обмін,

  • споживання.

Структура суспільного виробництва включає матеріальне і нематеріальне виробництво.

Матеріальне виробництво є сферою суспільного виробництва, в якій виробляються:

а) матеріальні блага: вугілля, цемент, метал, папір, будівлі, одяг, взуття, машини, обладнання, сільськогосподарська продукція, хімічні вироби, електроенергія, тепло, холод тощо;

б) матеріальні послуги: вантажний транспорт, оптова торгівля, обслуговування і ремонт техніки, обладнання виробничого призначення тощо.

Нематеріальне виробництво — це сфера суспільного виробництва, в якій виробляються:

а) нематеріальні послуги: роздрібна торгівля, громадське харчування, пасажирський транспорт та зв'язок (що обслуговує населення), побутове обслуговування, охорона здоров'я тощо;

б) духовні цінності: освіта, культура, мистецтво тощо.

Для здійснення процесу виробництва необхідні ресурси і фактори.

Ресурси виробництва – це потенційні чинники виробничого процесу, його можливості, джерела.

Фактори виробництва – це реальні чинники, які уже застосовуються у процесі виробництва.

До первинних факторів відносять : земля, праця, капітал.

Земля – це сама земля і природні ресурси.

Праця – це робоча сила людини, завдяки якій вона створює блага. Робоча сила — це сукупність фізичних та розумових здібностей людини, її здатність до праці.

Капітал – це вартість, яка приносить додаткову вартість.

На сучасному етапі виділяють ще й підприємництво – це особливий вид праці по управлінню і організації виробництва.

Фактори виробництва поділяють на :

  • Особистий: праця, підприємницька діяльність;

  • Матеріально – речовий: земля і капітал, тобто засоби виробництва.

Задача: Згідно закону Оукена один відсоток зростання безробіття веде до зниження ВНП на 2.5%. Тому в даному випадку рівень ВНП знизиться на:

(7 - 4) * 2.5 = 7.5 %

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

2

Г

Г

Г

Г

В

Варіант 3.