Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді повні.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Ввп і внп можуть обчислені 3 методами :

1. Через виробництво, як сума доданої вартості. Вартість праці, амортизація засобів праці, прибуток створюється всередині підприємства і називається доданою вартістю. Отже сума річної доданої вартості утворює ВВП І ВНП.

2. Через грошові витрати – методом кінцевого використання. Цей метод ґрунтується на тому, що весь кінцевий продукт купується споживачами. Складається він із:

- споживчих витрат населення ;

- валових приватних інвестицій(закупка обладнання, будівництво);

- державні закупки товарів і послуг ( витрати на електроенергію, оборону, освіту, охорону здоров’я та закупку ресурсів);

- сальдо експортно-імпортних операцій – перевищення експорту над імпортом.

  1. Через грошові доходи –розподільчий метод. Визначений цим методом

ВВП виступає як винагорода власників робочої сили та капіталу і складається із:

  • заробітної плати;

  • доходів від власності (рента, позиковий відсоток, дивіденди);

  • непрямих податків (митні збори, акцизи);

  • вартість споживчого капіталу, або річні надходження від амортизації.

Найчастіше вживається метод обчислення через грошові витрати.

Задача: З формули Фішера визначаємо грошову масу М* V =Р* Q

M=P*Q/V

М=1.5*200/2=150 млн. – грошова маса, необхідна для обігу

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

13

Г

Г

А

Б

Б

Варіант 14

  1. Проаналізуйте державний бюджет, його складові.

Основною ланкою державних фінансів є державний бюджет.

Державний бюджет – це баланс грошових доходів і витрат держави. Він є річним планом державних витрат і джерел їх фінансового забезпечення.

Сукупність усіх бюджетів країни в їх взаємодії утворює бюджетну систему країни.

Функціонування цієї системи залежить від державного устрою країни, її підсистем і охоплює дві або три ланки – державний бюджет та бюджети інших рівнів державної влади (місцеві).

На державний бюджет покладаються функції оборони, управління н/г , зовнішні зв’язки держави, пошта, зв'язок, залізниця, грошовий обіг, освіта тощо. Місцеві бюджети виконують функції розвитку комунального господарства, будівництва певних елементів інфраструктури, розвитку охорони здоров'я, утримання поліції.

Доходна частина державного бюджету формується за рахунок податків, доходів від державних позик, приватизації, внесків до державних фондів соціального страхування, пенсійного фонду. Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок окремих податків (майнового), ренти об’єктів муніципальної власності, окремих акцизів тощо.

Отже, бюджет має дві складові: дохідна частина і витратна. Бюджет повинен бути збалансованим, тобто доходи повинні дорівнювати витратам. Перевищення видатків над доходами призводить до утворення бюджетного дефіциту, який покривається державними позиками або додатковою емісією грошей.

Проект бюджету щорічно обговорюється і приймається законодавчим органом – парламентом країни.

Задача: Прирівнюємо функцію попиту та пропозиції:

Qd=Qs

3+р=6 – 2р

р+ 2р =6 – 3

3р=3

р=1 – рівноважна ціна

3+1=4 – рівноважний обсяг

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

14

В

В

Б

А

Г

Варіант 15.

  1. Розкрийте суть зарплати, її функції, структури.

Заробітна плата - це ціна, що виплачується найманим працівникам за використання їхньої праці.

Заробітна плата —це об'єктивно необхідні для відтворення робочої сили та об'єктивного функціонування виробництва обсяг вираженої в грошовій формі основної частини життєвих засобів, що відповідає досягнутому рівневі розвитку продуктивних сил і зростає пропорційно підвищенню ефективності праці трудящих

Споживчий кошик — це набір товарів і послуг, розрахований за нормами і нормативами споживання і забезпеченості людини першочерговими життєвими засобами. Його ще називають прожитковим мінімумом або мінімальним прожитковим бюджетом. Головним призначенням цього бюджету є встановлення мінімальних розмірів заробітної плати, а також пенсій та інших соціальних виплат.

Мінімальна заробітна плата (МЗП)- це встановлений державою розмір заробітної плати, нижче якої не може проводитись оплата за фактично виконану найманим працівником повну місячну (денну або годину) норму праці.

Премія — це не звичайна надбавка до заробітної плати, а особлива форма винагороди за творчі успіхи в роботі, за виконання завдань особливого значення.

Заробітна плата має дві форми: відрядну і погодинну. У свою чергу кожній з них властиві відповідні системи.

  • Погодинна заробітна плата - це оплата вартості та ціни робочої сили за її функціонування протягом певного робочого часу. Для визначення рівня оплати робочої сили з'ясовують погодинну ставку зарплати, яку називають ціною праці.

  • Відрядна - величина заробітку залежить від кількості створеного за цей час продукту.

В Україні діють тарифна система, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

  • За тарифної системи зарплата залежить від безперебійної роботи устаткування, складності праці, яка виражена тарифним розрядом і ставкою.

  • Тарифна ставка визначає рівень оплати праці працівників за годину або день роботи.

  • Тарифна сітка визначає співвідношення між оплатою праці і кваліфікацією працівника. Включає тарифні розряди і між розрядні коефіцієнти.

  • Тарифно-кваліфікаційний довідник включає перелік робіт, у даній галузі, з врахуванням їх складності, міри відповідальності та вимог до точності і якості виконання

Номінальна заробітна плата — це грошова сума, яку працівник одержує за погодинну, денну, місячну роботу.

Реальна заробітна плата — це сума товарів і послуг, які Може придбати за свою грошову заробітну плату

Ір.з = Ігр.з / Іц.

де Ір. з — індекс реальної заробітної плати; І гр.3 — індекс грошової заробітної плати;

Іц — індекс цін за товари і послуги.

Структура заробітної плати

1. Основна частина заробітної плати включає тарифні ставки робітників та посадові оклади інженерно-технічного персоналу. І службовців.

2. Додаткова заробітна плата залежить від чинників виробничої діяльності, які не можуть бути повною мірою враховані заздалегідь.(Доплата, надбавки)

Задача: Ціна землі визначається за формулою: Цз = Р /Б% * 100%

780/12*100=6500 грн. – ціна продажу земельної ділянки.

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

15

Б

В

В

Б

А

Варіант 16.

  1. Охарактеризуйте робочу силу як товар.

Процес праці є складним соціально-економічним явищем. З одного боку, це процес доцільної діяльності людини на предмети праці з метою перетворення їх на споживні вартості. З іншого боку, в процесі праці люди не лише діють за допомогою засобів праці на предмети праці, а й вступають у певні суспільні відносини, взаємодіють. У цьому аспекті процес праці постає як суспільне явище.

Праця — це основна сфера життєдіяльності людини, умова життя суспільства і форм взаємовідносин людей у процесі виробництва.

Роботодавці — фізичні або юридичні особи, які є власниками засобів виробництва і наймають на роботу осіб, здатних надавати необхідні послуги праці. В соціально-трудових відносинах роботодавця представляє керівник підприємства (організації), який діє від імені роботодавця, виражаючи його інтереси.

Суб'єкт соціально-трудових відносин — це юридична або фізична особа, яка володіє первинними або делегованими первинними носіями правами у соціально-трудових відносинах.

Правомірним є виділення чотирьох груп суб'єктів соціально-трудових відносин.

1 Перша група — це первинні носії прав та інтересів (наймані працівники, роботодавці, держава, місцеве самоврядування).

2. Друга група — представницькі організації та їхні органи. Вони є носіями делегованих повноважень (об'єднання роботодавців, професійні спілки, органи влади й управління).

3. Третя група — органи, через які реалізується соціальний діалог (Національна рада соціального партнерства, інші постійні або тимчасові органи в галузях, регіонах, на підприємствах чи в організаціях).

4. Четверта група — це органи, покликані мінімізувати наслідки можливих конфліктів, попереджати загострення соціально-трудових відносин (миротворчі, посередницькі структури, незалежні експерти, арбітри тощо), а також навчальні, інформаційні, консультативні та інші формування.

Розрізняють такі принципи функціонування системи соціально-трудових відносин.

1. Принцип законодавчого забезпечення передбачає правове визначення сторін, суб'єктів та органів соціально-трудових відносин, порядок їх взаємодії, гарантій діяльності, закріплює ряд інших правових засад функціонування.

2. Принцип партнерства передбачає відстоювання, захист сторонами своїх інтересів на основі співробітництва, взаємних домовленостей, узгоджень, компромісних рішень.

3. Принцип загальності означає поширення мінімальних норм і гарантій на всіх без винятку суб'єктів соціально-трудових відносин, а отже, гарантованість, обов'язковість у застосуванні державних мінімальних соціальних стандартів.

4. Принцип адресності доповнює та розвиває принцип загальності та потребує диференційованого, адресного підходу щодо захисту, підтримки окремих категорій населення. Такий підхід має поширюватися передусім на ті категорії населення, які вже чи ще не можуть себе захистити (це стосується інвалідів, неповних сімей, матерів-одиначок, багатодітних сімей тощо).

5. Принцип інтегрованості передбачає обов'язковість взаємозв'язку та взаємодії усіх форм, елементів і методів соціального захисту, організацію їх у єдину систему на всіх рівнях.

Задача: Визначаємо кількість непрацездатного населення:

2+4 =6 млн. осіб

Визначаємо робочу силу країни:

20 – 6 =14 млн. осіб

Визначаємо рівень безробіття: Рб = Безробітні/Робоча сила *100%

3.5/14 *100%=25 %

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

16

Г

Г

Г

Г

Б

Варіант 17.

  1. Охарактеризуйте суть та форми земельної ренти, дайте визначення ціни землі.

Рента – ціна, заплачена за використання землі чи ресурсу, як виробничого фактору. Рента виникла разом з приватною власністю на землю. Ренту створює с/г робітник. Рента відрізняється від орендної плати. Орендна плата – це плата не лише за землю, а й за будівлі, користування с/г регламентом, технікою, зрошувальною системою.

Умовами виникнення ренти є :

- різниця в родючості землі і місцеположення до ринку збуту;

- додаткові вкладення капіталу в землю.

Земля по родючості буває : неродюча, середня по родючості і родюча.

Ціни на с/г продукцію встановлюються по неродючим ділянкам землі.

Рента буває різною (диференційною) :

Диференційна рентна 1- одержується внаслідок різниці родючості в землі і місцеположення до ринку збуту.

Диференційна рента 2- одержується внаслідок інтенсифікації землі і місцеположення до ринку збуту.

Джерелом ренти є сільськогосподарський робітник.

Абсолютна рента - одержується внаслідок володіння землею - це різниця між суспільне необхідною та індивідуальною вартістю.

Джерелом абсолютної ренти є додатковий продукт, який створюється не лише в сільському господарстві, а й в інших галузях.

Монопольна рента одержується внаслідок володіння землею, де вирощується сільськогосподарська продукція певних природно-кліматичних умовах. На цю продукцію встановлюється монопольна ціна. Також існує рента за будівельні ділянки та рента за природні ресурси.

Ціна землі

Земля не є продуктом праці, але вона має ціну, включає витрати на обробіток ґрунту, його покращення. Використовується як засіб виробництва і предмет праці та приносить власникові дохід у вигляді ренти.

Економічними формами землі капіталу виступає форма позичкового проценту, а землі-матерії - земельна рента.

Ціна землі - це відношення ренти до банківського відсотка помноженого на 100%.

Цз = R×100% / Б%

R-рента, Б – банківський відсоток.

Ціна землі коливатиметься від вартості заходів, що до її поліпшення, маси ренти, норми позичкового проценту, співвідношення попиту і пропонування землі, очікуваної політики з регулювання аграрного сектора економіки.

Задача. Визначаємо сукупні витрати виробництва:

19000 + 130000=149000грн.

Прибуток підприємства:

180000 – 149000=31000 грн.

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

17

Б

Б

Г

А

А

Варіант 18.

  1. Дайте визначення ринкової інфраструктури та охарактеризуйте її елементи.

Ринкова інфраструктура - це сукупність різних установ , певних видів діяльності, які забезпечують рух товарів і послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили тощо. Вона містить такі елементи : аукціони, ярмарки, біржі , страхові компанії, аудиторські фірми, холдингові компанії та ін.

Аукціони – форма продажу у визначений час і у визначеному місці товарів, попередньо виставлених для ознайомлення на основі конкурсу покупців.

Ярмарки – це торги, які періодично організовують у встановленому місці.

Страхова компанія – комерційна ,фінансово – кредитна організація, що ставить за мету отримання прибутку від здійснення страхових операцій.

Аудиторська фірма – це незалежна організація, яка на замовлення контролює й аналізує фінансову діяльність підприємств і організацій різних форм власності, їх бухгалтерські звіти і баланси.

Холдингова компанія – акціонерна компанія, капітал якої використовується для придбання контрольних пакетів акцій інших компаній з метою встановлення контрою за їх діяльністю й отримання доходів.

Сутність інфраструктури повніше розкривається у виконуваних нею функціях. Такими функціями є:

1) постачання різних видів ресурсів (матеріальних, трудових, фінансових, інформаційних) між функціонуючими підприємствами та організаціями, виробниками і споживачами;

2) купівля-продаж різноманітних товарів;

3) забезпечення інформацією учасників ринку;

4) підвищення ефективності роботи суб'єктів ринкових відносин внаслідок їх спеціалізації та ін.

Задача8. З формули Фішера визначаємо швидкість обігу М* V =Р* Q

V=P*Q\M

2*7.5/5=3

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

18

В

А

Б

В

Б

Варіант 19.

  1. Охарактеризуйте суть та види кредиту.

Кредит – це економічні відносини з приводу надання грошей або товарів в позику на умовах платності, строковості і повернення.

Кредит – система відносин суб’єктів кредитного ринку стосовно позики капіталу. Кредит з’являється з розвитком товарно – грошових відносин. Має форми : комерційний (товарний), банківський (грошовий).

Комерційний кредит – надається одним функціонуючим підприємцем іншому у вигляді товарного капіталу. Суть комерційного кредиту в тому, що товари продаються з відстрочкою платежу, а борг повертається в грошовій формі з виплатою процента. Мета - прискорення обороту товарного капіталу.

Банківський кредит – надається грошовим капіталом спеціалізованими кредитними установами (банками) у вигляді грошової позики.

Виділяють такі основні види кредиту: споживчий, іпотечний, державний кредит, міжнародний.

Споживчий – надається населенню для купівлі дорогих споживчих товарів, може існувати у формі комерційного і банківського кредиту.

Іпотечний – кредит під заставу нерухомості.

Державний кредит – надається державі фізичними та юридичними особами, комерційними банками під державні цінні папери для покриття тих державних витрат, які не покриваються доходами державного бюджету. Державний кредит утворює внутрішній державний борг.

Міжнародний кредит - надається міжнародними банками в конвертованій валюті.

Кредит буває короткостроковий до 1 року, середньостроковий до 5 - 7 років, довгостроковий 10 і більше років.

Принципи кредитування : платність, вказується строк, повернення, застава.

Задача . Прирівнюємо функцію попиту та пропозиції:

Qd=Qs

-4+2р=6+р

2р – р=10

р=10 – ціна

6+10=16 – рівноважний обсяг

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

19

В

В

А

Б

В

Варіант 20.

  1. Охарактеризуйте суть та функції фінансів.

Фінанси – система економічних відносин, які складаються з приводу формування, розпорядження і використання грошових ресурсів. Вони є категорією економічною та історичною. Вперше термін «фінанси», що означає грошовий платіж, почали застосовувати в 13 ст. в Італії при грошових і банківських операціях. Фінанси виникли з розвитком товарно – грошових відносин, з розвитком держави та її інститутів.

Фінанси відіграють значну роль в економіці країни, забезпечують її функціонування і розвиток. Вони є важливим інструментом державної політики. Суть фінансів найбільш повно розкривається в їх функціях:

1. Відтворююча – фінанси забезпечують кругообіг виробничого капіталу підприємств.

2. Розподільча – здійснюється розподіл та перерозподіл ВВП між окремими сферами, галузями, соціальними групами, суб’єктами.

3. Контролююча – держава контролює використання ресурсів, порядок розподілу грошових фондів суб’єктами економіки.

4. Стимулююча – стимулюють ефективне використання економічних ресурсів.

Джерелами фінансових ресурсів можуть бути: прибуток, податки, амортизаційні відрахування, надходження від державних займів, зовнішньо – економічних операцій, лотерей, цінних паперів, акцій, податків з населення, державне особисте майнове страхування.

У процесі виконання фінансами своїх функцій формується і розвивається фінансова система.

Фінансова система – сукупність різних видів фінансів у їх взаємодії та взаємозв’язку. Основними суб’єктами фінансової системи є:

  • державні фінанси,

  • фінанси підприємств та організацій,

  • фінанси домогосподарств,

- міжнародні фінанси.

Державні фінанси – сукупність грошових фондів, які знаходяться у розпорядженні держави і призначені для управління народним господарством. Елементами держ. фінансів є держ. бюджет і держ. кредит.

Фінанси підприємств та організацій – сукупність грошових ресурсів для здійснення процесу відтворення у межах підприємства або іншого господарюючого суб’єкта.

Фінанси домогосподарств – грошові ресурси, що формуються у жителів країни з доходів, отриманих від трудової діяльності або інших джерел, спрямовані на відтворення робочої сили та примноження їх власності.

Міжнародні фінанси – відносини економічної власності між державою та суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, міжнародними організаціями та іншими де6ржавами з приводу виплати певних платежів, а також діяльності валютного ринку.

Всі елементи фінансової системи взаємопов’язані в процесі перерозподілу та використання: так, фінанси підприємств і населення є джерелом ресурсів для державних фінансів. Фінанси держави спрямовані в господарство країни у вигляді різних виплат.

Задача. Прирівнюємо функцію попиту та пропозиції:

Qd=Qs

-2+3р=6-р

3р+р=6+2

4р=8

р=2 –ціна

6 – 2=4 – рівноважний обсяг

Тести

варіанта

Завдання

1

Завдання

2

Завдання

3

Завдання 4

Завдання 5

20

А

В

Б

Г

Б