Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭИУ зачет.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
205.14 Кб
Скачать

44.Розкрийте зміст поняття Порядок денний асоціації Україна — єс

Порядок денний асоціації Україна — ЄС (англ. EU-Ukraine Association Agenda) — двосторонній документ, що регулює відносини між Україною та ЄС. Містить перелік реформ, які має здійснити Україна у співпраці з ЄС Документ набув чинності 24 листопада 2009 року, на заміну Плану дій між Україною та ЄС 2005—2008, подовженого на один рік до 2009.До початку переговорів щодо укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2007 р. основу двосторонніх відносин складала Угода про партнерство та співробітництво. Практичним інструментом імплементації останньої (з урахуванням загальних принципів Європейської політики сусідства) став План дій Україна-ЄС на 2005—2008 рр., термін чинності якого був продовжений ще на один рік і завершився у 2009 р. Майбутня Угода про асоціацію має визначити формат двосторонніх відносин у середньостроковій перспективі. Головна ідея розробки ПДА полягала у заміні Плану дій Україна-ЄС новим практичним інструментом взаємодії, спрямованим на закріплення нової якості співпраці, ще до набуття чинності Угодою про асоціацію.Порядок денний асоціації визначає ключові пріоритети реформ, яким Україна має приділити увагу задля того, щоб повною мірою скористатися можливостями поглибленої співпраці, передбаченої Угодою про асоціацію. Загальна мета Порядку денного асоціації відповідає духу Угоди та полягає у поступовому досягненні політичної асоціації та більшої економічної інтеграції з ЄС.

Водночас практична мета ПДА полягає у чіткому визначенні пріоритетів, які вимагають негайних дій ще до офіційного підписання Угоди про асоціацію. Саме задля реалізації практичної мети ПДА перелік наведених у документі пріоритетів, у разі необхідності, може бути змінений та доповнений за згодою між Україною та ЄС.

45.Назвіть нормативно-правові акти Україна-єс,що регламентують європейську інтеграцію України,охарактеризуйте їх Нормативно-правова база інтеграції України до єс закони україни

Закон від 10.11.1994 № 237/94-ВР

Про ратифікацію Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами

Закон, Концепція від 21.11.2002 № 228-1V

Про Концепцію Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу

Цим законом Верховна Рада України схвалила Концепцію Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Концепція визначає передумови розроблення Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС, її головні завдання, принципи формування, виконання та фінансування, а також структуру.

Закон від 27.11.2003

Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу (на момент видання збірника текст закону підписаний Головою Верховної Ради України)

Програма визначає мету, основні поняття, інституційний і нормативний механізм адаптації, засади фінансового, кадрового, інформаційного та матеріально-технічного забезпечення виконання Загальнодержавної програми адаптації.

Програма є рамковим документом. Конкретні заходи з адаптації законодавства (в тому числі інституційні перетворення), прогнозовані строки виконання заходів з адаптації законодавства, перспективні обсяги видатків на здійснення заходів з адаптації законодавства (в тому числі витрати на підготовку нормативно-правових актів, навчання, інституційні зміни, проведення порівняльно-правових досліджень, переклад актів законодавства ЄС, розроблення глосарію термінів європейського права, забезпечення необхідним обладнанням тощо) визначаються щорічними планами виконання Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС.