Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х м я Часть 1 Еколог .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
831.49 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 13 Отримання та властивості колоїдних розчинів.

Мета роботи: ознайомитися з методами отримання колоїдних розчинів та їх властивостями.

Прилади та реактиви: водяна баня, горілка, хімічні стакани, пробірки, скляна паличка. Сірководень. Розчини: таніну, карбонату натрію, хлороводневої кислоти, азотної кислоти, нітрату срібла, тартрату оксосурми (ІІІ) калію, хлориду заліза (ІІІ), хлориду натрію, сульфат натрію, гідрофосфату натрію, силікату натрію, желатини. Вода дистильована.

ДОСЛІД 1. Отримання колоїдних розчинів.

    1. Отримання колоїдного розчину срібла відновленням його з солі.

Налити до пробірки її об’єму 0,001н. розчин нітрату срібла, додати 2 краплі свіже приготованого розчину таніну і одну краплю 1% розчину соди. Вміст пробірки перемішати скляною паличкою і 2-3 хв. нагрівати на водяній бані. Танин відновлює нітрат срібла до вільного срібла, яке залишається в розчині у колоїдному стані.

Завдання. Відмітити колір отриманого золю срібла.

    1. Отримання колоїдного розчину сульфіду сурми реакцією обміну.

Налити до пробірки ½ її об’єму 0,3% розчин тартрату оксосурми (ІІІ) калію KSbOC4H4O6 і повільно пропускати крізь нього сірководень до утворення жовто-червоного золю сульфіду сурми.

Завдання. Записати рівняння реакції отримання сульфіду сурми. Скласти формулу міцели сульфіду сурми.

    1. Отримання колоїдного розчину гідроксиду заліза (ІІІ).

До стакану (50мл) налити 20 мл дистильованої води. Нагріти воду у стакані до кипіння. У підготовлену воду повільно ввести 30 крапель розчину хлориду заліза (ІІІ). Отриманий розчин знову нагріти і кип’ятити 1-3 хвилини. Відмітити колір утвореного золю.

Завдання. Записати рівняння реакції отримання гідроксиду заліза (ІІІ) у молекулярному та іонному вигляді.. Скласти формулу міцели гідроксиду заліза (ІІІ). Який знак заряду її гранули?

ДОСЛІД 2. Коагуляція колоїдних розчинів.

2.1. Коагуляція золю гідроксиду заліза (ІІІ).

Налити в 3 пробірки до ½ об’єму гідрозоль заліза (ІІІ). По краплях додавати з бюретки 0,1н розчини: до першої – хлорид натрію, до другої – сульфат натрію, до третьої – гідрофосфат натрію. Рахувати число крапель до зміни вигляду розчину (поява помутніння або осаду).

Завдання. Як впливає заряд коагуляційного іону на час, що проходить до початку коагуляції? Що називають порогом коагуляції?

2.2. Отримання гелю кремнієвої кислоти з золю.

До пробірки з 4-5 краплями хлороводневої кислоти внести 1-2 краплі насиченого розчину силікату натрію. Отриманий золь кремнієвої кислоти нагрівати слабким полум’ям горілки до переходу у гель.

Завдання. Яке значення має нагрівання? Для яких колоїдів нагрівання приводить до утворення гелів?

ДОСЛІД 3. Захист колоїдів.

Налити в дві пробірки до ½ їх об’єму 0,001н розчин нітрату срібла і по одній краплині 2н розчин азотної кислоти. До одної пробірки додати 10 крапель 0,5% колоїдного розчину желатини, до другої – такий же об’єм дистильованої води. Розчини перемішати. До обох пробірок додати одну краплю 0,1н розчину хлориду натрію і збовтати.

Завдання. Пояснити чому розчин, до якого був доданий розчин желатини не помутнів, а з’явилася лише слабка опалесценція?