Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_grom_bud.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
2.34 Mб
Скачать

7. Деревина: переваги і недоліки. Міцність та твердість деревини. Породи деревини, що використовуються у будівництві. Різновиди пиломатеріалів. Пороки та дефекти деревини.

До переваг деревини належать: екологічність матеріалу, висока повітропроникність та високі теплоізоляційні властивості, звукоізоляція без застосування спеціальних матеріалів, привабливий зовнішній вигляд, створює затишок і гармонію. А до недоліків деревини відносять : гниття, легко займистість, гігроскопічність, вади структури, вологісні деформації.

Міцністю називають властивість деревини чинити опір руйнуванню під дією механічних навантажень – стиск, розтяг, згин. Твердість деревини залежить від породи дерева та умов його росту, вологості та іншого. Зазвичай вказують середні відносні показники твердості у відсотках відносно дуба. Відноснв твердість дуба приймається за 100%.

У будівництві використовують хвойні (сосна, модрина, кедр, ялина) і листяні ( бук, клен, дуб, береза, ясень) породи деревини.

Із сосни виготовляють вироби від колоди, бруса до вагонки, плінтуса та ін. пагонажних виробів.

Модрина – одна з найстійкіших до механічних ушкоджень, а також вироби з неї не гніють через присутність у ній природної речовини камеді, яка захищає деревину від псування.

Ялина має малу смолистість, високу стійкість до розтріскування. Її як і сосну не варто використовувати для настилу підлоги в приміщеннях через високу м’якість матеріалу.

Бук – тверда міцна деревина добре фарбується і майже не змінює колір при лакуванні. Має колір від рожево-жовтого до червоно-бурого. Використовується для імітації горіха чи червоного дерева.

Клен – стійкий до впливу вологи, має білуватий колір з дрібними блискітками, які створюють ефект шовковистості.

Деревина ясеня має сірий колір з рожевуватим або жовтуватим відтінком і яскравою текстурою. Достатньо тверда і міцна, і пружна.

До різновидів пиломатеріалів належать бруски, обрізана дошка, дрібний брусок, рейки, планки, розпилена фанера та інші деревинні матеріали, отримані шляхом розпилювання.

Залежно від розмірів поперечного перерізу пиломатеріали поділяють на бруси, ширина і товщина яких більше 100 мм. Дошки – це коли ширина більше подвійної товщини, бруски – це коли ширина не більше подвійної товщини.

До виробів з деревини належать ламінат, паркет, віконна рама, фанера, елементи сходів, ДСП(деревно - стружкова плита) та інше.

Пороки деревини – це природні недоліки окремих ділянок деревини, які знижують її якість, що обмежує у використанні.

Відповідно до цього готова продукція розрізняється за сортами. Основний показник розподілу – наявність сучків. Сорт «Еліт» відповідає вищому класу, що означає повну відсутність у виробі будь-яких пороків деревини. У сорті «А» допускається не більше двох живих сучків на погонний метр, і в сорті «В» допускаються мертві та випадаючі сучки будь-якого діаметру та смоляні кишені.

Дефекти деревини вади готової продукції механічного походження, що виникають у дереві у процесі заготовки, транспортування, сортування та механічної обробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]