Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_переддип_ОМО_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
642.56 Кб
Скачать

4.3.8. Внутрішньогосподарський контроль розрахунків з бюджетом

На підставі даних бухгалтерського і податкового обліку слід визначити об’єкти контролю, джерела інформації та методичні прийоми і процедури контролю розрахунківз бюджетом.

Об’єктами контролю розрахунків з бюджетом є: доходи, витрати, амортизація, оподаткований прибуток, податок на додану вартість, акцизний збір та розрахунки по інших податках.

Основними напрямами процедур контролю розрахунків з бюджетом є: визначення бази оподаткування, перевірка правильності застосування ставок податків, правомірність застосування податкових пільг, правильність оформлення первинних облікових документів, ведення бухгалтерського і податкового обліку та обґрунтування даних фінансової і податкової звітності.

Внутрішньогосподарський контроль розрахунків з бюджетом повинний здійснюватись за видами податків (податок на прибуток, податок на додану вартість (ПДВ) тощо. Слід врахувати, що основні напрямки і процедури кожного виду контролю податків мають свої особливості.

Внутрішньогосподарський контроль розрахунків з бюджетом по ПДВ на підставі даних бухгалтерського і податкового обліку потребує:

перевірки визначення об’єктів ПДВ, обґрунтування податкового кредиту і податкових зобов’язань;

перевірки визнання оборотів і обсягів операцій з продажу товарів (робіт і послуг), які є об’єктом оподаткування ПДВ;

перевірки визнання договірної вартості об’єктів реалізації;

перевірки правильності ведення книг придбання і продажу товарів і обґрунтування записів в них на підставі накладних і грошових документів (виписок банку, касових звітів);

перевірки правильності ведення обліку за разрахунками з бюджетом.

Внутрішньогосподарський контроль розрахунків з бюджетом по податку на прибуток та іншим податкам потребує:

перевірки правильності, документальної обгрунтованості і визнання доходів;

перевірки обгрунтованості визнання витрат амортизації на підставі облікової документації, податкового обліку і звітності;

перевірки обгрунтованості і правильності визнання і відображення в обліку різних податків, платежів і зборів.

4.3.9. Внутрішньогосподарський контроль доходів, витрат і фінансових результатів

В процесі практики студент повинний опанувати навиками проведення контролю фінансових результатів. Це потребує визначення об’єктів контролю (доходи і витрати від операційної діяльності; доходи і витрати від інвестиційної та фінансової діяльності; доходи і витрати від надзвичайної діяльності), джерел інформації і застосування методичних прийомів.

Внутрішньогосподарський контроль доходів, витрат і фінансових результатів потребує використання, вивчення і перевірки даних балансу (форми №1) і Звіту про фінансові результати (форма №2). Це дає можливість визначити, з урахуванням галузі діяльності підприємства, систему джерел формування доходів, витрат і фінансових результатів. Студенту доцільно визначити у звіті правильність відображення і оцінки доходів, витрат і фінансових результатів.

В процесі контролю доходів, витрат і фінансових результатів підприємства на підставі облікової інформації студент повинний звернути увагу на:

правильність оцінки і визначення доходів, витрат та результатів від операційної діяльності;

наявність окремого обліку доходів, витрат та фінансових результатів, що отримані від здійснення різних видів діяльності;

правильність відображення в фінансовому і податковому обліку доходів та витрат.

При цьому слід врахувати основні напрями процедур внутрішнього контролю, а саме:

перевірку правильності отримання доходів та здійснення витрат з операцій по реалізації продукції та іншої діяльності;

перевірку обсягу реалізації готової продукції (або виконаних послуг), що потребує перевірки записів в бухгалтерському обліку на рахунку 701”Реалізація продукції” та на рахунках 301 або 311;

перевірку правильності визнання доходів і фінансових результатів;

перевірку достовірності відображення доходів і витрат для цілей визначення оподаткованого прибутку.