Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_переддип_ОМО_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
642.56 Кб
Скачать

Контроль цільового використання коштів

Дата документа

Одержано коштів на виплату

Витрачено кошти на виплату

Відхилення

заробітна плата

допомоги по тимчасовій непрацез

датності

Пенсі

відрядження

Інші джерела (взяти із даних базового підприємства)

заробітну плату

допомоги по тимчасовій непраце-здатності

відрядження

Інші напрямки (взяти із даних базового підприємства)

+

-

4.3.3. Внутрішньогосподарський контроль фінансових інвестицій

Виходячи із змісту операцій, пов’язаних із фінансовими інвестиціями студент повинний визначити систему методів внутрішнього контролю цих операцій. Для цього потрібно визначити об’єкти обліку фінансових інвестицій, показати джерела облікової (фактографічної) та законодавчої інформації, що використовується під час здійснення процедур контролю, необхідні методичні прийоми його проведення і узагальнення результатів. Систему об’єктів і джерел інформації, методичні прийоми і узагальнення результатів доцільно оформити, як на рис. 4.1.

Перш за все необхідно визначити об’єкти контролю інвестицій, що вкладені в суб’єкт підприємницької діяльності. При цьому об’єктами контролю можуть бути:

операції, пов’язані з купівлею акцій для їх інвестування з метою одержання прибутку;

доходи, що отримані у вигляді дивідендів;

операції, що пов’язані із зростанням вартості акцій у інвесторів.

Слід врахувати, що контроль фінансових інвестицій здійснюється за їх видами і оцінкою, що є його об’єктами, а саме:

контроль інвестицій, що вкладені до статутного капіталу;

контроль операцій, пов’язаних:

з придбанням цінних паперів інших емітентів;

з наданням послуг іншим юридичним і фізичним особам;

з переведенням коштів на депозит в банку.

Після цього визначаються джерела облікової інформації, що обґрунтовують об’єкти контролю та записів в журналі 4 за рахунками 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” та 15 “Капітальні інвестиції”.

Для конкретизації методичних прийомів контролю фінансових інвестицій студент повинний звернути увагу на такі методи фактичного і документального контролю:

фактичної перевірки операцій, пов’язаних із фінансовими інвестиціями;

зустрічної перевірки документів;

зіставлення документів із записами в журналі 4;

взаємний контроль операцій з додержання вимог щодо обґрунтованості кореспонденції рахунків по цих операціях.

Поряд з цим, під час внутрішнього контролю операцій з фінансовими інвестиціями можуть використовуватися й інші його документальні прийоми (логічна, аналітична перевірки, система тестування експертних оцінок і тощо).

Результати внутрішнього контролю фінансових інвестицій можуть оформлятися таблицями, актами та відомостями виявлених порушень.

4.3.4. Внутрішньогосподарський контроль дебіторської заборгованості

В залежності від змісту дебіторської заборгованості і видів розрахунків з дебіторами потрібно визначити об’єкти, джерела інформації і методичні прийоми внутрішнього контролю та показати їх взаємозв’язок (див. рис. 4.1).

Студенту слід обґрунтувати дійсність об’єктів контролю за допомогою таких методичних прийомів, як інвентаризація розрахунків з дебіторами шляхом взаємної звірки цієї заборгованості, службового розслідування і тестування та документальних методичних прийомів контролю. Для цього, перш за все, потрібно визначити прийоми і способи фактичного і документального контролю дебіторської заборгованості; звернути увагу на достовірність аналітичного обліку цих розрахунків, документальну обґрунтованість операцій і правильність їх відображення в журналі 4 по рахунку 16 “Довгострокова дебіторська заборгованість”.

По операціях, пов’язаних з дебіторською заборгованістю, необхідно висвітлити у звіті: терміни і причини її виникнення, реальність і правильність відображення заборгованості в обліку; стан, документальну обґрунтованість, законність.

В системі методичних прийомів внутрішнього контролю дебіторської заборгованості застосовують і такі прийоми, як: інформаційне моделювання, зустрічна перевірка документів по розрахунках з дебіторами, взаємний контроль розрахункових операцій.

Особливу увагу необхідно звернути на можливі фактори виникнення дебіторської заборгованості. Інформацію про виникнення дебіторської заборгованості студент повинний узагальнити у відомості (табл.3.40).

Таблиця 3.40