Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tts-pos-p1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

4. Технічні процеси

У попередньому розділі було вказано, що ТП разом з людьми, технічними об’єктами, навколишнім середовищем та об’єктом впливу є елементом СП. ТП займають центральне місце в СП, оскільки перетворення, взагалі, можуть бути здійснені не інакше, як за їх допомогою. Крім того, інші елементи СП можуть бути об’єднані лише на основі ТП.

В сучасному світі постійно здійснюється нескінченна множина ТП, у яких, так чи інакше, беруть участь люди. Кожна людина інколи є елементом декількох ТП одночасно, в результаті чого вона задовольняє свої потреби безпосередньо або створює умови для їх подальшої реалізації. Ключовим словом тут є потреба.

Який зв’язок потреби з ТП? Повторимо:

а) виникає стан незадоволеності або ситуація, яку людина хоче чи повинна змінити; б) даний стан змушує сформулювати потребу; в) усвідомлюється, що потреба, взагалі говорячи, може бути задоволена різними засобами; г) з’ясовується, що засоби, які могли б бути використані для цього безпосередньо, відсутні; д) потрібно змінити існуючий стан на бажаний шляхом перетворень; е) перетворення здійснюються в ТП.

4.1. Модель технічного процесу

Ми установили, що ТП є елементом СП (див. рис. 3.1). Модель ТП розробляється з врахуванням впливів на нього з боку інших елементів. Можливі декілька способів представлення ТП. На рис. 4.1. подана загальна модель, в якій враховані і зображені всі можливі елементи ТП і впливи між ними.

Послідовність розробки моделей ТП:

1) Визначається ПП, який необхідно реалізувати для задоволення тієї чи іншої потреби людини.

2) Вказується об’єкт впливу (О), його вхідний (Снвх) та вихідний (Снвих) стани, а також основні параметри, що їх характеризують.

3) Визначаються найбільш раціональні варіанти ТП, що дозволяють реалізувати задане перетворення.

4) Для кожного варіанта ТП вказуються складові ТпП та Ор, визначається вид їх структури - послідовний або паралельний (рис. 4.2), а також характер протікання - диференціальний (лінійний чи нелінійний) або дискретний.

5) Установлюються впливи між ТпП та Ор, а також характер впливів (матеріальний - М енергетичний – Ен або інформаційний – І).

6) Вказується стан об’єкта впливу (Снn = {п1n, п2n, ... , пm.n}) після виконання кожного ТпП або Ор.

7) В загальному ТП виділяються етапи підготовки, проведення та завершення (див. рис. 4.1).

8) Визначаються множини Л, ТС об’єктів та умов НС, які безпосередньо пов’язані впливами з елементами ТП.

9) Установлюється характер впливів Л, ТС та НС на ТпП та Ор. При цьому, необхідно визначити достатньо повний перелік елементів ТП і впливів між ними, оскільки в іншому випадку проміжні та вихідні параметри ТП можуть відрізнятись від заданих, а сам ТП залишитись нереалізованим. Наприклад, в ТП обробки на металорізальному верстаті стальної заготовки в якості вихідних матеріальних потоків необхідно вказати і деталь і стружку, а не тільки деталь. Для перевірки правильності і повноти виконання даного пункту доцільно розглянути баланси матеріальних, енергетичних та інформаційних потоків.

10) При необхідності проводиться повний опис із зазначенням елементів та впливів не тільки для основних ТпП та Ор, що відносяться до етапу проведення ТП, а і для допоміжних ТпП і Ор етапів підготовки та завершення. Доцільність такого опису обумовлена тим, що допоміжні ТпП і Ор у більшості випадків суттєво впливають на основні перетворення ТП.

11) Визначаються процеси керування і (або) регулювання ТП.

12) При необхідності згідно із наведеною вище послідовністю розробляються моделі окремих ТпП і Ор.

13) При розробці нових ТП і особливо у випадку повторної реалізації вже відомих, визначається час проведення кожної Ор, конкретні зовнішні впливи на об’єкт ТП, а також їх фактичні параметри.

14) Перетворення в ТП описуються в залежності від мети і стадії його розробки в більш або менш повному вигляді (окремий, узагальнений або сукупний опис).

15) Ретельно перевіряється можливість реалізації кожної Ор. В сумнівних випадках проводяться додаткові дослідження.

16) В залежності від галузі техніки, в якій реалізується ТП, а також призначення ТС, що є його елементами можливо врахування тільки одного або тільки двох типів перетворень (наприклад, матеріальних або матеріальних і енергетичних). Несуттєві і другорядні для даного ТП перетворення можна не враховувати.

17) Перевіряється раціональність розроблених варіантів ТП. Для цього даються відповіді на такі запитання:

  • Чи не можна виключити той чи інший (ті чи інші) ТпП або Ор?

  • Чи не потрібно додати який-небудь (які-небудь) ТпП або Ор?

  • Чи не краще замінити той чи інший (ті чи інші) ТпП або Ор іншим (іншими)?

  • Чи не раціональнішим буде змінити послідовність реалізації ТпП або Ор?

  • Чи недоцільно розділити або об’єднати ті чи інші ТпП або Ор?

  • Чи можливо повторити кожен ТпП і Ор окремо і весь ТП в цілому?

В табл. 4.1 наведений приклад опису ТП, розробленого згідно із наведеними рекомендаціями

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]