Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tts-pos-p1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

6.8. Класифікація технічних об’єктів за типом виробництва

Тип виробництва, який залежить від потрібної кількості одиниць ТО, що виготовляється, визначає його конструкцію, заходи з організації розробки та підготовки до випуску, а також технологію виробництва, тип і вид використовуваних обладнання, пристосування та інструментів.

Технічні об’єкти одиничного виробництва. При одиничному виробництві суттєво збільшується частка витрат на розробку у загальній собівартості ТО, яка також зростає у порівнянні із собівартістю ТО аналогічного призначення і складності, але виготовленого в умовах масового виробництва. Головним при проектуванні подібних ТО є виконання ними заданої функції, яка в деяких випадках взагалі може бути і нереалізованою, наприклад, в результаті прорахунків під час проектування, або якщо вартість створення ТО виявляється недопустимо високою. Основною причиною такого положення справ є, як правило, відсутність прототипів. Виготовляються ТО одиничного виробництва з використанням наявного на підприємстві технологічного обладнання, інструмента, пристосувань, у зв’язку із чим раціональність конструкції, а також ефективність можуть бути невисокими. До професіоналізму і досвіду конструкторів, що залучаються до їх створення пред’являються особливо жорсткі вимоги.

Технічні об’єкти серійного і масового виробництва. Дані ТО значно краще ніж ТО одиничного виробництва пророблені з точки зору технологічності, раціональності конструкції та оптимальності значень функціональних, експлуатаційних та інших параметрів. Внаслідок великих об’ємів випуску, частка витрат на розробку у загальному об’ємі витрат невелика. Однак, у зв’язку із тим, що контролю піддається лише незначна частина виготовлених зразків, можливий брак та відхилення значень ряду параметрів від заданих. Створенням таких ТО, що, як правило, являють собою модифікації і модернізації існуючих ТО, - займаються фахівці середньої категорії, що працюють на самому підприємстві-виготовлювачі.

Останнім часом простежується все більш чітка тенденція до все більш широкого впровадження стандартизованих, нормалізованих і уніфікованих ТО, що виготовляються масовими серіями. Звичайно вони призначені для виконання функцій нижчих рівнів складності. Прикладами таких ТО можуть бути редуктори, коробки передач, карданні вали, універсально-складальні пристосування.

З іншої сторони зростає частка ТО спеціального призначення: верстатів, автоматів, автоматичних ліній, які служать для виготовлення у великих кількостях дешевих уніфікованих ТО, а також для ефективного та тривалого їх використання.

Створення ТО обох категорій вимагає проведення об’ємних і якісних розробок.

6.9. Класифікація технічних об’єктів за типом перетворення

За даною ознакою ТО діляться на об’єкти, призначені для перетворення матерії, енергії, інформації або комбінацій вказаних потоків. Така класифікація може бути корисною, наприклад, при визначенні множини ТО, пов’язаних потоками різних типів з тим чи іншим ТП, а також для упорядкування ТО конкретного цеху або підприємства. Однак вона може привести до плутанини і помилок, якщо один і тої самий ТО на різних етапах робочого циклу забезпечує перетворення різного типу або різні комбінації перетворень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]