Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tts-pos-p1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

7.1. Класифікації параметрів технічних об’єктів

Для укладання максимально повного переліку основних параметрів ТО, а також зручності їх використання під час проектування, всю множину параметрів ділять за різними ознаками на категорії і групи.

7.1.1. Класифікація параметрів технічних об’єктів

за способом їх визначення

За даною ознакою розрізняють зовнішні і внутрішні параметри. Наближено зовнішні параметри можна охарактеризувати, як ті, що визначаються за допомогою органів чуття людини або найпростіших універсальних контрольних приладів (лінійки, транспортира, різьбоміра і т.д.). Відповідно, внутрішні параметри ззовні ніяк не проявляються і визначаються за допомогою спеціальних контрольних пристосувань, приладів, засобів (калібрів, шаблонів, тензометричних датчиків, лакмусового паперу). Однак така характеристика дуже відносна і неточна. Тому, зовнішніми параметрами ми будемо називати ті, що характеризують впливи (потоки матерії, енергії, інформації, або їх комбінації) між даним технічним об’єктом, людьми, іншими технічними системами та навколишнім середовищем, а внутрішніми – ті, що характеризують впливи між елементами самого ТО.

При розв’язанні кожної конкретної задачі ІТ необхідно з’ясувати впливи, якого рівня доцільно аналізувати в даному ТО. Наприклад, при удосконаленні зубчастого редуктора не має потреби враховувати міжмолекулярні впливи в матеріалах, з яких виготовляються його деталі. Користувача ж ТО, як правило, цікавлять лише зовнішні параметри.

7.1.2. Класифікація параметрів технічних об’єктів

за їх місцем у причинних зв’язках

Вторинні параметри, що вказуються в технічному завданні і, виходячи з яких визначаються інші - первинні параметри технічних об’єктів, називають наслідками. Первинні параметри в подібних зв’язках є причинами. Спроможність конструктора відчувати різницю між причиною та наслідком і визначати первинні та вторинні параметри відноситься до його найважливіших професійних творчих якостей. Образно кажучи, в процесі розробки ТО йому доводиться „конструювати” причини для забезпечення заданих наслідків. Наведемо приклади причинних зв’язків в ТО: достатній ступінь стиску в робочому циліндрі дизельного двигуна обумовлює необхідне збільшення температури повітря, що, в свою чергу приводить до запалення палива; недостатня жорсткість супорта токарно-гвинторізного верстата є причиною зниження точності обробки заготовки.

7.1.3. Класифікація параметрів технічних об’єктів

за можливістю їх кількісного визначення

Параметри ТО можна поділити на ті, що можуть і ті, що не можуть бути кількісно визначеними.

У випадках, коли параметр якісний і його чисельне значення не може бути установлене застосовується бальна система оцінювання, згідно із якою, вся множина ТО того чи іншого призначення ділиться на групи і підгрупи. Кожна група і підгрупа отримує найменування або характеристику, що дозволяє оцінити ТО у відповідності із даним параметром і визначити місце ТО серед інших зразків. Такий метод, безумовно, є більш точним, ніж якась суб’єктивна оцінка, що більшою частиною основана на емоціях і завершується словами „добре” або „погано”. Однак і в цьому випадку виникає багато невизначеностей, обумовлених труднощами обчислення „ціни” бала, а, з іншого боку, - суб’єктивізмом експерта, який дає оцінку. До цього питання ми ще повернемось (див. розд. 8).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]